La direcció general de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha sol·licitat a la Secretaria General de Pesca del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) que s’accepti la retroactivitat de l’ajut a les vedes realitzades durant l’any 2015.
 
A diferència del període anterior, en què la gestió de les parades temporals de l’activitat eren gestionades per les comunitats autònomes, aquesta gestió s’ha recentralitzat. Catalunya va manifestar el seu desacord amb aquest fet, però a la Conferència Sectorial només va ser recolzada pel País Basc.
 
El secretari general de Pesca del MAGRAMA, Andrés Hermida, en el marc d’unes jornades celebrades a l’Ametlla de Mar, ha afirmat que l'Estat no pagarà les ajudes a les vedes dels dos últims anys, ja que els pescadors no poden reclamar les subvencions corresponents al 2014 i el 2015 perquè fins a finals de novembre no estarà aprovat el programa que regula el repartiment dels fons estructurals de la Unió Europea.
 
Contràriament, des del Departament d’Agricultura es considera que si bé és cert que no es podran tramitar ajuts a les vedes fins que estigui aprovat el programa operatiu del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP), el qual ja hauria d’estar aprovat a hores d’ara, els pescadors que han fet parades temporals i han fet un esforç per conservar el recurs, haurien de poder gaudir de l’ajut a les vedes. 
 
La defensa de l’aplicació retroactiva a l’ajut a les vedes es basa en què totes les actuacions (que no siguin inversions) dutes a terme dins del període del programa operatiu (2014/2020) poden ser subvencionades pel FEMP. Així ha estat reconegut per a altres actuacions tals com les relacionades amb les organitzacions de productors de la pesca.
 
A més, el FEMP preveu que es podran subvencionar vedes per un màxim de 180 dies, així que s’està negociant amb els grups de treball, en què participen altres comunitats autònomes i el  MAGRAMA, que es permetin auxiliar les vedes retroactivament, per donar coll als pescadors que han estat responsables amb el recurs, tenint en compte que quan s’hagin pagat aquest nombre màxim de dies, no es podrà subvencionar més i això serà igual per a totes les comunitats autònomes.
 
D’altra banda, des del Departament d’Agricultura es defensa que les vedes, a més dels criteris de sostenibilitat mediambiental, han de tenir present la sostenibilitat econòmica i social.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.