• El projecte Kangur’s d’Eva Vallespí de Móra d’Ebre rep el primer dels Premis als millors Projectes d’Emprenedoria a la FP, mentre que Ecovalsenurg, Aquapònia i SEMOSA s’emporten els accèssits
Presentació de la Llei de Formació i Qualificació Professionals a les Terres de l'Ebre
El delegat del Govern, Xavier Pallarès, el director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Melcior Arcarons i Xavier Casares, president del Consell Català de Formació Professional, han presentant aquest dimecres, 28 d’octubre, la Llei de Formació i Qualificació Professional de Catalunya a les Terres de l’Ebre.
 
La nova Llei de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya aprovada el passat mes de juny per un 89% dels diputats (a favor CIU, ERC, PSC, C’s, PP; l’abstenció de la CUP i el vot en contra de ICV_EUiA) del Parlament de Catalunya. Una nova llei suposarà fomentar l’ocupació i la millora professional de les persones, entenent la formació com a eina de progrés i com a clau per a l’ocupabilitat i la competitivitat empresarial. D’aquesta manera, el Govern català vol avançar cap a un nou model d'FP que situï Catalunya en la línia de la formació europea.
 
La llei de formació i qualificació professional de Catalunya permetrà disposar de:
  • Serveis integrats d’informació, orientació i assessorament sobre el conjunt de possibilitats del sistema.
  • Servei regular d’avaluació i acreditació de les competències professionals.
  • El Govern regularà els drets i deures de les persones en pràctiques i aprenentatge i de les empreses que els acullen.
  • Serveis de formació professional inicial i per a l’ocupació amb:
  • Coordinació de l’oferta formativa del sistema.
  • Adaptació a les necessitats laborals de cada territori partint de l’estudi de necessitats de formació i qualificació.
  • Diverses modalitats per adaptar-se a les necessitats dels usuaris (distància, alternança/dual...).
  • Major accessibilitat dels serveis en la xarxa del sistema, que inclou centres de formació professional integrada que presten el conjunt dels serveis bàsics.
  • Registre integrat d’unitats de competència.
  • Garantia de qualitat i millora contínua dels serveis.
  • Creació d'un pla d'acreditació i qualificacions professionals.
  • El ciutadà podrà acreditar la seva experiència professional de manera regular i estable.
  • Avaluació periòdica del conjunt del sistema.
Les Terres de l’Ebre, actualment, compten amb un total de 19 centres educatius que imparteixen Formació Professional, amb 165 cicles formatius i un total de 3.452 alumnes. I, en concret, són 3 els centres que només fan FP: l’Institut Ebre, l’Institut Montsià, l’Escola de Capacitació Nàuticopesquera de Catalunya.
En concret, d’aquests són 6, a les quatre comarques ebrenques, els centres que fan FP DUAL, amb la col·laboració empresarial, que imparteixen 19 cicles en DUAL i que tenen conveni amb 39 empreses de les Terres de l’Ebre
El projecte Kangur's guanya la 3a edició dels Premis als millors Projectes d'Emprenedoria de l'FP a les Terres de l'Ebre
En la presentació, que ha tingut a la Cambra de Comerç de Tortosa, s’ha dut a terme també el lliurament de la 3a edició dels “Premis als millors Projectes d’Emprenedoria a la FP de les Terres de l’Ebre” a l’alumnat dels instituts ebrencs participants, que patrocinen l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) i la Diputació de Tarragona.
 
En concret, han estat 6 els centres d’ensenyament participants: l’Institut Els Alfacs de la Ràpita, l’Institut Montsià d’Amposta, l’Institut de l’Ebre de Tortosa, l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, l’Institut Escola de Capacitació Nàuticopesquera de Catalunya a l’Ametlla de Mar i l’Institut de la Sénia, que han presentat un total d’11 projectes.
 
El guanyador d’aquesta edició dels Premis ha estat el projecte Kangur’s d’Eva Vallespí, alumna del CFGS Educació Infantil de l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre, per la qualitat del projecte, l’adequació al territori, la creació d’ocupació i la viabilitat econòmica del mateix.
 
A més a més, el jurat ha concedit 3 accèssits:
  • SEMOSA de Sergio Morales del CFGS de Comerç Internacional de l’Institut de la Sénia per l’originalitat de la idea
  • Aquapònia, green & fish, d’Adrian Vicente i Cristobal Gil de l’Institut Els Alfacs de la Ràpita per l’originalitat de la idea
  • Ecovalsenurg dels alumnes Jennifer Urgelles, Enrique Valldepérez i Jerico Sentís del CFGS Administració i Finances de l’Institut de l’Ebre de Tortosa, pel seu pla d’empresa.