• A Catalunya mig milió de persones conviuen amb la que, segons l’OMS, esdevindrà una de les epidèmies del segle XXI
  • Un nou web temàtic del Departament de Salut, Canal Diabetis, permetrà als ciutadans saber-ho tot sobre la diabetis i el risc de patir-la
  • El Dia Mundial de la Diabetis, que se celebrarà dissabte, vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis i la seva prevenció
El conseller de Salut, Boi Ruiz, en un moment de la seva intervenció, aquest matí.
Alimentar-se seguint una dieta mediterrània, abstenir-se de fumar, fer activitat física quotidiana, evitar l'estrès i procurar un son i un descans tranquils són sinònims de dur un tipus de vida saludable. Un estil de viure que pot ajudar a prevenir l’aparició de la diabetis més comuna al món fins a un 70%, segons un estudi[1] recollit per la Federació Internacional de Diabetis del qual es vol fer ressò el Departament de Salut amb motiu de la commemoració, el proper dissabte dia 14, del Dia Mundial de la Diabetis.
 
L’alimentació saludable que ajuda a prevenir aquest risc i a reduir complicacions en persones amb diabetis ha de contenir, per exemple, verdures, fruita fresca, cereals integrals, carns magres,  peix i oli d’oliva verge extra. A més, el foment d’aquests hàbits alimentaris en infants és clau per frenar l’augment de la diabetis al món. En aquest sentit, segons dades del 2014, prop de 400 milions d’adults viuen amb diabetis, una xifra que s’estima que arribarà als 600 milions l’any 2035. En canvi, si s’adoptessin aquests estils de vida saludables es podrien prevenir o endarrerir 150 milions de casos de la diabetis més comuna.
 
La diabetis és un problema creixent de salut pública, tant en països desenvolupats com en països en vies de desenvolupament. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que la diabetis de tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis –com l’obesitat i el sedentarisme– i a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat.
 
En la seva intervenció, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha posat la diabetis com a paradigma de malaltia que, des del sistema sanitari públic de Catalunya, s’està en condicions de prevenir, d’obtenir-ne un diagnòstic ràpid i de garantir-ne una assistència amb eficàcia. Ruiz també ha subratllat la importància de la diabetis en tant que es manifesta en altres òrgans i causa malalties, i n’ha destacat la seva consideració com a un dels eixos principals del Pla de Salut.
 
La diabetis a Catalunya
A Catalunya el nombre estimat actual de persones amb diabetis està al voltant de 550.000. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2014, un 7,4% de la població de 15 anys o més declara que pateix diabetis. Per sexes, afecta més els homes (7,9%) que les dones (6,9%); augmenta amb l’edat en ambdós sexes i passa d’1,6% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 20,5% en la població de 65 i més. Pel que fa a l’evolució, la prevalença de diabetis coneguda ha anat augmentant i ha passat del 4,7% l’any 1994 al 5,7% l’any 2010 i fins al 7,4% l’any 2014. Per tipus de diabetis, la de tipus 2 és la més comuna, mentre que la de tipus 1 només la pateix un 3% del total de diabètics.
 
La diabetis també presenta un clar gradient social, ja que persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte a la població amb estudis universitaris. A més, un 65% de les persones amb diabetis tenen hipertensió, un 49,4% tenen excés de pes i un 13% fumen.
 
A Catalunya, més de la meitat de les persones amb diabetis la controlen de manera òptima, segons l’estudi de control DM-AP. En concret, hi ha un control de la glucèmia adequat en el 56,1% dels diabètics de tipus 2, valor superior a l’objectiu fixat a l’estratègia de diabetis del Sistema Nacional de Salut. Finalment, entre 250 i 270 menors de 30 anys inicien una diabetis de tipus 1 cada any, mentre que el nombre d’inicis més alt s’observa entre els 10 i els 14 anys, coincidint amb la pubertat. Els menors de 5 anys representen el 8-10% del total anual.
 
Un nou canal per saber-ho tot sobre la diabetis
El Departament de Salut treballa per aconseguir un estil de vida saludable a través del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS) i de les activitats que s’impulsen en el marc del Consell Assessor de la Diabetis.
 
A més, des d’avui està en marxa el nou web temàtic Canal Diabetis, dissenyat a partir de les necessitats expressades pels pacients. La informació continguda, accessible des de mòbils o tauletes, tracta conceptes generals sobre la diabetis, estils de vida, tractament, consultes freqüents, falses creences i realitats, enllaços a altres webs i adreces d’interès. També inclou qüestionaris de seguiment de la dieta mediterrània i d’activitat física, així com el de risc de diabetis gràcies al test Findrisk, elaborat a escala internacional i validat a Catalunya, que permet conèixer el risc que té una persona de desenvolupar diabetis i actuar en conseqüència.
 
Un dia mundial ple d’activitats
El lema escollit per l’OMS per celebrar dissabte el Dia Mundial de la Diabetis és el mateix de l’any passat: ‘Actua avui per canviar el demà. Segueix una alimentació saludable”. Per commemorar-lo, s’han organitzat diverses activitats com ara conferències, tallers, taules informatives o caminades a les més de vint delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC). També aquests dies s’han distribuït pòsters informatius als centres d’atenció primària (CAP) i mercats de Barcelona i s’il·luminaran de blau les façanes d’edificis emblemàtics arreu de Catalunya. A més, el test Findrisk es distribuirà a través de les oficines de farmàcia i dels CAP.


[1] Mekary, R. A., Giovannucci, E., Willett, W. C., van Dam, R. M., & Hu, F. B. (2012). Eating patterns and type 2 diabetes risk in men: breakfast omission, eating frequency, and snacking. American Journal of Clinical Nutrition, 95(5), 1182–1189. doi:10.3945/ ajcn.111.028209