- Les experiències turístiques tenen el patrimoni cultural com a eix central i s’emmarquen en el projecte ‘El patrimoni emociona’
- L’objectiu és aconseguir atraure més públic visitant als museus mitjançant la creació de producte turístic de qualitat
El Departament de Cultura, a través de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i en col·laboració de les Xarxes Territorials de Museus, impulsa la creació de quatre productes de turisme cultural integrats sota el lema “El patrimoni emociona”. Aquest projecte s'emmarca dins la línia estratègica de l'Agència per promoure el sector patrimonial del país, i ha esta possible gràcies al finançament provinent de la taxa turística del Fons de Foment del Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació.
“El patrimoni emociona” té per objectiu aconseguir atraure més turistes als museus mitjançant unes experiències de turisme cultural, en les que els museus són l’eix central. Aquestes propostes incorporen altres serveis turístics i culturals de qualitat que s’adrecen a diferents segments del mercat turístic, segons l’experiència: turisme familiar, turisme sènior, empreses, turisme educatiu, cultural i melòman. S’ofereixen en català, castellà, anglès i francès.
Per tal de promoure aquests productes en el mercat de les experiències turístiques, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i els museus del territori implicats en el projecte, han organitzat, durant dos dies, un famtrip (o viatge de familiarització) en el que hi participen 18 touroperadors, dels quals 11 són catalans, 5 de la resta de l’estat i 2 procedents de França i Alemanya. Aquest viatge de familiarització permet al sector conèixer de primera mà els quatre producte i facilitar-ne la seva comercialització.
Les primeres experiències turístiques ‘El patrimoni emociona’
El vi fa sang. Ofici i tradició (Museu de la Vida Rural, Espluga de Francolí)
Experiència enoturística que s’inicia al Museu de la Vida Rural, on es descobreixen les formes tradicionals de vida dels nostres avis i s’observa com era el conreu de vinya fa escassament 100 anys. A continuació, es fa un tast de vins de la varietat trepat, el raïm negre autòcton de la Conca de Barberà. La ruta segueix a la Fassina Balanyà, una antiga destil·leria d’alcohol, on el visitant aprèn com s’elaborava l’aiguardent a partir de la brisa, la matèria sobrant després de fer vi (rapa, pell, pinyol i polpa del raïm). Després de la demostració pràctica el visitant podrà provar l’aiguardent de trepat. Finalment, es visita el Celler Cooperatiu de l’Espluga, també denominat la Catedral del Vi, un magnífic edifici modernista fruit del naixement del cooperativisme.
El camí de Sant Jaume a Lleida. Sabors medievals (Museu de Lleida)
Itinerari cultural guiat que s’inicia al Pont Vell, passa per l’Arc del Pont, la Paeria, l’antic Hospital de Santa Maria, la Capella del Peu del Romeu i el carrer Cavallers. Tot seguit es realitza una visita a la Seu Vella, on es pot contemplar la capella de Sant Jaume. El recorregut segueix per l’església romànica de Sant Martí i, posteriorment, per l’església de Sant Llorenç, que conserva un important conjunt de retaules i escultures.
Finalment, ja al Museu de Lleida el visitant descobrirà l’abundant iconografia dedicada a Sant Jaume i als pelegrins, a més de saber quina funció tenien cada un dels elements del seu vestuari. Opcionalment, el visitant té la possibilitat de gaudir d’un menú degustació de temàtica medieval, inspirat en els plats més emblemàtics de la gastronomia medieval de les tres cultures (cristiana, jueva i musulmana).
L'or del segre. A la recerca del somni de Mariam (Museu de la Noguera, Balaguer)
L’activitat s'inicia amb una visita al Museu de la Noguera, on s'explica el passat medieval andalusí de Catalunya i la importància del Segre com a riu aurífer en aquella època, que fou la de màxima explotació d'aquest recurs; continua amb una passejada pel centre històric de Balaguer amb l'aigua com a eix del recorregut, un taller de recerca d'or amb àbac al Centre d'Interpretació de l'or del Segre i finalitza amb la recerca real d'or al riu amb una pausa per degustar l'or líquid de la nostra terra: l'oli produït pels molins de La Noguera acompanyat d'un tast de vi de la DO Costers del Segre. El producte ofereix també la possibilitat d'acabar el dia a Balaguer amb un dinar andalusí amb or comestible en un restaurant de la ciutat i també contractar una visita guiada a diferents monuments.
El nom del producte "L'or del Segre. A la recerca del somni de Mariam" s'inspira en les dones que en època andalusina baixaven al Segre a extreure or amb els seus fills, ja que aquesta pràctica era un complement a l'economia de les famílies i eren les dones i els nens els que habitualment la portaven a la pràctica. Mariam podia haver estat una dona musulmana, jueva o cristiana...el seu nom sintetitza en una sola paraula la convivència a la Balaguer dels segles X i XI de les tres cultures que hi han deixat petjada i que ara convidem a visitar a través d'aquesta proposta.
Viatge als orígens de Pau Casals (Museu Pau Casals, El Vendrell)
Activitat que permet conèixer els escenaris més íntims de Pau Casals al Vendrell (la casa nadiua, l’església i l’orgue barroc, l’escultura de Josep Viladomat, així com la tomba del compositor. A continuació es fa una visita guiada al Museu Pau Casals, la casa que el músic es va fer construir davant del mar, al barri marítim de Sant Salvador. Finalment el visitant gaudirà d’una petita audició de violoncel als jardins de la Vil·la Casals, sota l’atri de la galeria d’escultures, vora el mar, mentre es degusta una copa de vi de la DO del Penedès. Existeix la possibilitat opcional de gaudir d’un dinar a base de receptes tradicionals del Penedès: coca enramada, xatonada i pastís de garrofa.
Més informació al web de patrimoni.gencat: http://patrimoni.gencat.cat/ca/serveis/agents-turistics