
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha participat en el I Workshop Anual organitzat per l’Institut de Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA) sobre ‘L’Univers de l’oli d’oliva’, que va tenir lloc ahir dimecres, 11 de novembre, al Campus de l’Alimentació Torribera de la Universitat de Barcelona (UB), i que té com a objectiu ser un punt de trobada entre la comunitat científica relacionada amb el sector de l’oli d’oliva.
La presentació de la jornada va anar a càrrec del doctor Joan Llobet, de l’INSA, de Màrius Rubiralta, de la UB, i de la subdirectora general de la Inspecció i Control Agroalimentari del DARP, Glòria Cugat.
Al llarg del matí es va realitzar diverses intervencions relacionades amb la qualitat de l’oli d’oliva, com ara les presentacions del doctor Lanfranco Conte de la Universitat d’Udine (Itàlia) sobre l’autenticitat de l’oli d’oliva, de Maria Rosa Biel, inspectora del DARP, sobre el control oficial de la qualitat i la lluita contra el frau en el sector de l’oli a Catalunya, d’Agustí Romero de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DARP, sobre l’anàlisi sensorial de l’oli, i diversos projectes relacionats amb la prevenció del frau per part de les doctores Alba Tres i Stefania Vichi, de la UB, i la caracterització i la qualitat dels olis d’oliva a càrrec del doctorDiego Garcia, de l’Institut de la Greix, entre altres.
Així mateix, també es va debatre al llarg de tot el dia sobre aspectes relacionats amb el paper de l’oli en la restauració, la cultura de l’oli i el seu paper en l’alimentació saludable.
Importància del sector de l’oli d’oliva a Catalunya
L’oli és un aliment de gran qualitat i el sector de l’oli d’oliva té una importància destacable a Catalunya, tant a nivell productiu com a nivell de consum, en tractar-se d’un producte de primera necessitat, amb molta implantació en la dieta mediterrània i molt segur i saludable.
A nivell productiu, la seva importància no és únicament en termes econòmics (és menys del 2% de la Producció Final Agrària, PFA), sinó que també cal valorar-ho en termes territorials i socials. En algunes zones, l’olivera és el principal conreu i, per tant, condiciona l’economia i el desenvolupament d’aquestes àrees, en les quals difícilment es trobaria conreus alternatius.
Des del punt de vista de la indústria agroalimentària, cal tenir present, a més de la industria elaboradora d’olis a Catalunya, el pes de la indústria envasadora d’olis procedents d’altres indrets i algunes refinadores. En global, el pes econòmic de la indústria del sector dels olis i greixos és d’un volum de vendes de més del 7% sobre el total de la indústria alimentària.
Una part dels olis d’oliva verges extra de millor qualitat es comercialitzen com a olis d’alguna de les Denominació d’Origen Protegida (DOP) existents a Catalunya: Les Garrigues, Siurana, Empordà, Terra Alta, i Baix Ebre-Montsià.
El Control oficial de la qualitat de l’oli
Aquest sector no ha estat exempt de crisis alimentàries, algunes sense precedents al llarg del temps, i que, sense cap dubte, han afectat i condicionat la seva regulació.
El Parlament Europeu, en el seu informe de 2013 sobre la crisi alimentària, els fraus en la cadena alimentària i el seu, assenyala l’oli d’oliva com un dels 10 productes amb més risc de frau.
Per tot això, el sector dels olis vegetals ha estat sempre un sector prioritari en l’àmbit del control oficial de productes alimentaris, que realitza l’esmentada Subdirecció general, la qual, cada any, inclou aquest sector en el Pla d’inspeccions i realitza actuacions d’inspecció i control a les empreses del sector.
Els olis vegetals, i en concret, els olis d’oliva, són productes molt reglamentats tant a nivell europeu com estatal. Pocs productes tenen el nivell de detall regulador en matèria de qualitat que tenen els olis d’oliva. En són exemples, la regulació de les característiques fisicoquímiques i també organolèptiques per a cada categoria d’oli d’oliva i de sansa d’oliva.
I a més de la informació al consumidor pròpia dels aliments en general, en els olis d’oliva s’exigeix indicacions complementàries previstes en la norma de comercialització com ara la informació descriptiva del tipus d’oli, etcètera.
La normativa relativa a l’oli d’oliva està en permanent revisió, sobretot la relativa a les característiques analítiques (límits, nous paràmetres per a detectar adulteracions, etcètera).
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1