El conseller d'Agricultura ha posat en relleu les accions del Departament i del sector agrari envers l’entorn mediambiental per afrontar el canvi climàtic

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat de Josep Novellas, president de la Demarcació de Barcelona del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya, ha fet avui la cloenda de la jornada sobre la influència del canvi climàtic sobre l’agricultura a Barcelona organitzada del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya.
L’objectiu de la jornada ha sigut tractar quina és i serà la influència del canvi climàtic, actualment i en el futur, sobre el sector agrari. Per això, la jornada ha comptat amb experts en diferents disciplines que han exposat els seus plantejaments i punts de vista, entre els quals cal destacar Arnau Queralt, director del consell assessor pel Desenvolupament Sostenible (CADS), Robert Savé, investigador de l’IRTA, Salvador Samitier, director de l’Agència Catalana del Cavi Climàtic i Francesc Mauri, meteoròleg.
El conseller Ciuraneta durant la seva cloenda ha explicat que el Govern de la Generalitat s’han planificat aquelles actuacions adreçades a afrontar el canvi climàtic, tant en la seva vessant de mitigació com d’adaptació. Entenem per mitigació totes aquelles accions orientades a reduir les emissions de gasos amb efecte d‘hivernacle. I entenem per adaptació aquelles accions que contribueixen a augmentar la capacitat d’ajust dels sistemes naturals o humans als canvis climàtics i als seus impactes per tal de moderar-ne els danys i/o explotar-ne els beneficis.
Així Ciuraneta, conscient que un dels pilars més importants de l’economia de Catalunya és la indústria agroalimentària. I aquesta basa gran part de la seva fortalesa en un sector agrari productiu molt potent i molt divers, i el canvi climàtic és un dels elements que pot afectar aquesta realitat productiva. Per tant, el conseller ha explicat que el canvi climàtic “no només afectarà a la capacitat de producció d’aliments, sinó que també pot afectar l’economia del país”.
El conseller s’ha volgut referir a alguns exemples que es treballen en l’àmbit de l’Agricultura i la Ramaderia com pot ser la planificació del reg i el seu ús sostenible o l’aplicació de mesures que de gestió que evitin la salinització, l’erosió i la pèrdua de la matèria orgànica dels sòls a Catalunya. També ha parlat, entre d’altres exemples de la feina que es fa per reduir l’abandonament de terrenys de secà per evitar la reforestació, l’augment de risc d’incendis, l’alteració del cicle hidrològic.
Ciuraneta ha volgut explicar que des del Departament s’afavoreix la implantació de l’agricultura de proximitat com a una opció de valoritzar els productes locals promovent un consum més sostenible. Es tracta de defensar els petits productors i el consum local per millorar la sensibilitat envers l’entorn mediambiental.
El conseller ha volgut posar en relleu també la feina de l’IRTA, de l’Oficina del Regant i els avenços que estem desenvolupant en la gestió dels purins i en l’aprofitament de la biomassa per part del Departament. Accions segons Ciuraneta que “ enllacen amb la bioeconomia i que obren unes perspectives força diferents davant de les quals caldrà estar atents per veure com evolucionen”
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
Novembre de 2015