event_note Nota de premsa

Salut Pública investiga una intoxicació alimentària que ha afectat dues persones, ingressades a la UCI del Trueta

  • Malgrat que s’està a l’espera de la confirmació oficial, tot apunta que es tracta d’una intoxicació per toxina botulínica, poc freqüent però greu

Dos bombers de la Generalitat de Catalunya adscrits al Parc de Palafrugell estan ingressats a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta amb sospita de botulisme. L’Agència de Salut Pública de Catalunya està investigant el cas. Les investigacions se centren en el dinar casolà que van compartir els dos bombers afectats dilluns passat, amb set companys més, mentre estaven de guàrdia al mateix parc de bombers. De les nou persones exposades, només dues han desenvolupat símptomes.

 

Les dues persones van iniciar els símptomes el mateix dilluns a la nit. Dimarts van acudir d’urgències a l’Hospital de Palamós, d’on van ser derivats a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Immediatament, van quedar ingressats a la UCI, en estat greu i pronòstic reservat. Aquí van ser tractats amb sèrum antibotulínic per especialistes de la Unitat de Cures Intensives amb el suport de la Unitat de Toxicologia que es va posar en marxa el mes de gener passat. Com a mesura preventiva, s’han centralitzat al Trueta més dosis de sèrum antibotulínic, gràcies a la Xarxa d’Antídots de Catalunya. Amb tot, fins al moment, no s’ha declarat cap més cas.

 

A l’espera de la confirmació oficial mitjançant testos diagnòstics que s’analitzen a l’Institut Carlos III de Madrid, tot apunta que es tracta d’una intoxicació alimentària per botulisme, poc freqüent però de conseqüències greus. Està causada per la ingestió de toxina botulínica (NTBo) - un dels tòxics naturals més potents - preformada a l’aliment. Tradicionalment els brots de botulisme s'han associat al consum de conserves casolanes; altres aliments causants de botulisme són les carns curades o fermentades, el peix amb tractaments lleus de conservació - fumat en fred, productes envasats al buit -semiconserves vegetals i olis aromatitzats amb herbes i altres condiments. Tècnics de l’Agència estan investigant quin aliment podria ser el causant de la intoxicació.

 

El botulisme és una malaltia poc freqüent. El darrer brot declarat a Catalunya va ser l’any 2011, quan es van intoxicar els 5 membres d’una mateixa família a Barcelona.