.

El servei incorpora 8 nous professionals i estarà operatiu aquest octubre

Justícia posa en marxa un nou jutjat a Terrassa

La Generalitat reforça la jurisdicció encarregada dels conflictes per acomiadaments i reclamacions econòmiques en plena pandèmia de la COVID-19

query_builder   23 setembre 2020 12:42

event_note Nota de premsa

El servei incorpora 8 nous professionals i estarà operatiu aquest octubre

Justícia posa en marxa un nou jutjat a Terrassa

La Generalitat reforça la jurisdicció encarregada dels conflictes per acomiadaments i reclamacions econòmiques en plena pandèmia de la COVID-19

Terrassa disposarà aquest mes d’octubre del Jutjat Social número 3. Està situat a l’edifici judicial de la ciutat, a la rambleta del Pare Alegre, 112, i s’ha ubicat a la planta baixa, al costat de l'oficina del Deganat. El Departament de Justícia ha dotat l’òrgan d’una plantilla de 8 professionals. Es tracta de quatre tramitadors, dos gestors judicials i dos auxilis judicials. La Generalitat també ha destinat 45.500 euros en l’adequació de l’espai, el mobiliari i l’equipament informàtic.

 

.

Dos nous jutjats a Terrassa des del 2018

El nou jutjat social és el segon que el Departament de Justícia posa en marxa a Terrassa des del 2018. Ara fa dos anys, la Generalitat ja va dotar un altre jutjat de 1a instància, el número 9, especialitzat en assumptes de família.

Reforç de la jurisdicció social en el context de la COVID-19

El Jutjat Social núm. 3 de Terrassa s’ocuparà d’aquells casos que fan referència a la jurisdicció social.  Es tracta de conflictes d’acomiadaments, reclamacions econòmiques, Seguretat Social, assumptes laborals, accidents i malalties professionals o conflictes col·lectius, entre d’altres. El Jutjat Social núm. 3 serà el tercer jutjat de Terrassa que es dedica a aquestes matèries i obre les portes davant del previsible augment de la conflictivitat a causa dels efectes de la pandèmia de la COVID-19. El partit judicial de Terrassa està integrat per sis municipis amb un total de 247.000 habitants.

 

.

Prop de 4.000 funcionaris dels jutjats podran teletreballar en cas de necessitat

En relació amb la pandèmia, el Departament de Justícia ha substituït els ordinadors de sobretaula de 844 funcionaris per PC portàtils. Precisament, 35 d’aquests portàtils corresponen a Terrassa. Sumats als que ja tenen els jutges, els fiscals i els lletrats, els jutjats de Terrassa entraran a la tardor amb un total de 114 ordinadors portàtils.

En aquesta mateixa línia, la Generalitat també ha facultat 3.000 treballadors del conjunt dels jutjats per fer teletreball des de casa, amb accés a tota la documentació necessària per a fer la seva feina.

L’entrega dels equips portàtils i les autoritzacions per accedir des de casa a tot el sistema de tramitació i gestió es fa progressivament, amb prioritat per als jutjats socials i mercantils, davant del previsible allau d’assumptes vinculats a les relacions laborals com acomiadaments i concursos de creditors.

Justícia destina 14,2 milions per a 22 nous jutjats per a tot Catalunya

Entre el 2017 i el 2021, la Generalitat haurà posat en marxa 22 nous jutjats a tot Catalunya, amb un cost de 14,2 milions d’euros, sense cap aportació expressa per part del govern espanyol. D’aquests 22 jutjats, ja n’hi ha 15 d’operatius.

El de Terrassa forma part d’un nou paquet d’òrgans judicials que es posaran a ple rendiment a partir del dia 30 de setembre, juntament amb el 1a Instància 8 de Reus i el 1a Instància 60, i el Mercantil 12 de Barcelona.

Els tres jutjats restants es posaran en marxa en els propers mesos. Són el segon jutjat de família de Girona (1a Instància 7), que obrirà les portes aquest novembre; a continuació, ho farà el 1a Instància i Instrucció 6 d’Arenys de Mar; i, finalment, el 1a Instància i Instrucció 6 de Vic.

Dèficit de jutges a Catalunya

L’Estat té a Catalunya 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, la mitjana espanyola se situa en 11,5 jutges per cada cent mil habitants. La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, però aquesta és una competència del govern espanyol. El Poder Judicial hi assigna el jutge i el Ministeri de Justícia hi proporciona un lletrat. El Departament de Justícia de la Generalitat n’assumeix el cost de la plantilla, les instal·lacions i tots els recursos materials.

La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir-ne les competències. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia. Segons dades del Ministeri de Justícia, l’aportació del govern espanyol al servei de justícia de Catalunya està un 10% per sota de la mitja de la resta de l’Estat.

Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat

No obstant l’infrafinançament, l’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’administració que presta el servei i que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats, a més del cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de prop de 600 MEUR al pressupost de la Generalitat de Catalunya.

 Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge

La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.

 

10  

Imatges

La consellera Capella durant la visita al nou jutjat social de Terrassa

La consellera Capella durant la visita al nou jutjat social de Terrassa 127

La consellera Capella durant la visita al nou jutjat social de Terrassa 2

La consellera Capella durant la visita al nou jutjat social de Terrassa 2 117

La consellera Capella durant la visita al nou jutjat social de Terrassa 3

La consellera Capella durant la visita al nou jutjat social de Terrassa 3 167

La consellera Capella durant la visita al nou jutjat social de Terrassa 4

La consellera Capella durant la visita al nou jutjat social de Terrassa 4 97

Jutjat social número 3 de Terrassa

Jutjat social número 3 de Terrassa 113

Jutjat social número 3 de Terrassa -2

Jutjat social número 3 de Terrassa -2 128

Jutjat social número 3 de Terrassa -3

Jutjat social número 3 de Terrassa -3 95

Jutjat social número 3 de Terrassa -4

Jutjat social número 3 de Terrassa -4 112

Infografia Jutjat social número 3 de Terrassa

Infografia Jutjat social número 3 de Terrassa 149

Infografia l'Administració de justícia a Catalunya

Infografia l'Administració de justícia a Catalunya 323