.

El servei incorporarà 9 professionals i estarà operatiu el 30 de setembre

Justícia posa en marxa un nou jutjat a Reus

El nou òrgan resoldrà assumptes de l'àmbit civil i descongestionarà els casos d'incapacitacions, herències i arrendaments

query_builder   24 setembre 2020 11:57

event_note Nota de premsa

El servei incorporarà 9 professionals i estarà operatiu el 30 de setembre

Justícia posa en marxa un nou jutjat a Reus

El nou òrgan resoldrà assumptes de l'àmbit civil i descongestionarà els casos d'incapacitacions, herències i arrendaments

La consellera Capella durant el seu parlament

Reus disposarà des d’aquest 30 de setembre del nou Jutjat de Primera Instància número 8. Estarà situat a l’únic edifici judicial de la ciutat, a l’Avinguda Marià Fortuny, 73, i s’ubicarà a la segona planta, entre el Jutjat VIDO i el Jutjat de Primera Instància núm. 7. Per posar-lo en marxa, el Departament de Justícia incorporarà 9 nous professionals. Es tracta de quatre tramitadors, tres gestors judicials i dos auxilis judicials. Justícia ha invertit més de 50.000 euros en l’adequació de l’espai, el mobiliari i l’equipament informàtic. 

Descongestionar l’acumulació de casos de l’àmbit civil, com les incapacitacions

El Jutjat de Primera Instància núm. 8 de Reus tractarà els casos que fan referència a la jurisdicció civil, que, per tant, no comporten penes de presó. Es tracta de conflictes entre particulars o entitats, reclamacions econòmiques, incapacitacions de persones, desnonaments, contractes de compravenda, herències i arrendaments.

Reus acull l’Institut Psiquiàtric Pere Mata, una entitat de serveis de salut mental que atén una àmplia població de la comarca i genera un gran volum de feina als tribunals. La posada en marxa del nou jutjat ajudarà a descongestionar la saturació que pateixen els jutjats de primera instància de la ciutat, especialment pel que fa a internaments i capacitats.

Uns jutjats que presten servei a 28 municipis del Baix Camp

El partit judicial de Reus està integrat per 28 municipis de la comarca del Baix Camp, amb un total de 191.000 habitants.

Dos nous jutjats a Reus des del 2018

El nou jutjat de Primera Instància 8 és el segon que es posa en marxa a Reus en els últims dos anys. L’anterior és el Primera Instància número 7, que funciona des del 2018.

.
La consellera de Justícia durant la visita

Prop de 4.000 funcionaris dels jutjats podran teletreballar en cas de necessitat

En relació amb la pandèmia, el Departament de Justícia ha substituït els ordinadors de sobretaula de 844 funcionaris per PC portàtils, per fer possible el teletreball i garantir el funcionament de l’Administració de justícia, en cas d’emergència. Precisament, 16 d’aquests portàtils corresponen a Reus. Sumats als que ja tenen els jutges, els fiscals i els lletrats, els jutjats de Reus entraran a la tardor amb un total de 62 ordinadors portàtils.

En aquesta mateixa línia, la Generalitat també ha facultat 3.000 treballadors del conjunt dels jutjats per fer teletreball des de casa, amb accés a tota la documentació necessària per fer la seva feina.

L’entrega dels equips portàtils i les autoritzacions per accedir des de casa a tot el sistema de tramitació i gestió es fa progressivament, amb prioritat per als jutjats socials i mercantils, davant del previsible allau d’assumptes vinculats a les relacions laborals com acomiadaments i concursos de creditors.

Justícia destina 14,2 milions per a 22 nous jutjats per a tot Catalunya

Entre el 2017 i el 2021, la Generalitat haurà posat en marxa 22 nous jutjats a tot Catalunya, amb un cost de 14,2 milions d’euros, sense cap aportació expressa per part del govern espanyol. D’aquests 22 jutjats, ja n’hi ha 15 d’operatius.

El de Reus forma part d’un nou paquet d’òrgans judicials que es posaran a ple rendiment a partir del dia 30 de setembre, juntament amb el Social 3 de Terrassa; i el 1a Instància 60 i el  Mercantil 12 de Barcelona.

Els tres jutjats restants es posaran en marxa en els propers mesos. Són el segon jutjat de família de Girona (1a Instància 7), que obrirà les portes aquest novembre; a continuació, ho farà el 1a Instància i Instrucció 6 d’Arenys de Mar; i, finalment, el 1a Instància i Instrucció 6 de Vic.

Dèficit de jutges a Catalunya

L’Estat té a Catalunya 10 jutges per cada cent mil habitants. En canvi, la mitjana espanyola se situa en 11,5 jutges per cada cent mil habitants. La resta de països que formen el Consell d'Europa tenen una ràtio de 21 jutges per cada cent mil habitants. Per acabar amb aquest dèficit, a Catalunya s’haurien de crear 70 nous jutjats, però aquesta és una competència del govern espanyol. El Poder Judicial hi assigna el jutge i el Ministeri de Justícia hi proporciona un lletrat. El Departament de Justícia de la Generalitat n’assumeix el cost de la plantilla, les instal·lacions i tots els recursos materials.

La Generalitat ha habilitat i dotat de recursos humans i materials una seixantena de nous jutjats des de l’any 1996, quan Catalunya va assumir-ne les competències. Des d’aleshores, però, l’aportació de l’Estat està congelada, un fet que ha suposat una despesa afegida de 288 milions d’euros assumida directament pel pressupost del Departament de Justícia. Segons dades del Ministeri de Justícia, l’aportació del govern espanyol al servei de justícia de Catalunya està un 10 % per sota de la mitja de la resta de l’Esta

Madrid recapta 60 MEUR en taxes per un servei que presta la Generalitat

No obstant l’infrafinançament, l’Estat recapta cada any al voltant de 60 MEUR en taxes judicials a Catalunya. Es tracta d’una quantitat que no arriba a les arques de la Generalitat, que és l’administració que presta el servei i que assumeix la nòmina dels 7.500 treballadors dels jutjats, a més del cost dels més de 100 edificis judicials. Tot plegat suposa una despesa anual de prop de 600 MEUR al pressupost de la Generalitat de Catalunya.

Catalunya, en el top 3 de l’Estat en nombre de funcionaris per cada jutge

La Generalitat, malgrat tot, dota cada jutge d’una mitjana de 8,68 funcionaris. És una xifra que situa Catalunya en el tercer lloc de l’Estat en ràtio de funcionaris per cada jutge, només per darrere i just per sota de Madrid i el País Basc.

9  

Imatges

Infografia. Administració de Justícia

Infografia. Administració de Justícia 323

Infografia. Nou jutjat de primera instància a Reus

Infografia. Nou jutjat de primera instància a Reus 160

Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus 1

Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus 1 78

Façana. Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus

Façana. Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus 208

Interior.Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus 1

Interior.Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus 1 117

Interior 2. Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus 1

Interior 2. Jutjat de Primera Instància, núm. 8 de Reus 1 107

La consellera Capella visita el nou jutjat

La consellera Capella visita el nou jutjat 144

La consellera Capella durant la visita

La consellera Capella durant la visita 139

La consellera Capella durant el parlament

La consellera Capella durant el parlament 120