El fort vent provoca nombroses incidències especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, Tarragona i Lleida

query_builder   25 setembre 2020 13:39

event_note Nota de premsa

El fort vent provoca nombroses incidències especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, Tarragona i Lleida

  • El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 13 hores un total de 210 trucades
  • Cal extremar les precaucions en la mobilitat i en les excursions sobretot a alta muntanya perquè l’episodi també està associat a una baixada important de les temperatures, precipitacions en forma de neu i al fenomen del torb

 

Protecció Civil de la Generalitat manté activada des d’ahir l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que afecten avui moltes comarques de Catalunya. La intensitat del vent ja ha provocat nombroses incidències al territori i un total de 210 trucades al telèfon d’emergències 112.

Tal i com va preveure ahir el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el fort vent està afectant avui pràcticament tot Catalunya, excepte algunes comarques de la demarcació de Girona. El vent pot superar el llindar de 72 km/h. De cara a demà al matí, la probabilitat quedarà restringida al Pirineu, on es podria produir el fenomen del torb.

Algunes de les ratxes destacades, segons l’SMC, són: Portbou 114,5 km/h; El Perelló 95 km/h; Montsec d’Ares 94,7 km/h; 61,6 km/h a la zona universitària de Barcelona; o els 77,4 km/h a Castellnou de Seana.

Incidències pel fort vent

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 13 hores un total de 210 trucades per incidències relacionades amb els forts cops de vent. El volum més gran de trucades s’ha rebut des del Baix Llobregat (63) seguit del Barcelonès (34) i el Tarragonès (29). La ciutat amb més trucades ha estat fins ara Tarragona (25) seguit de Barcelona ciutat (22) i Sant Boi de Llobregat (17).

Els Bombers de Barcelona han realitzat una trentena d’actuacions des de les 8 hores relacionades amb el fort vent, sense que n’hi hagi cap de destacada.

Els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 8 del matí i fins a la 1 del migdia, 115 serveis com a conseqüència de les fortes ventades. La demarcació on més actuacions s’han fet ha estat Tarragona, concretament a la comarca del Tarragonès, on s’han dut a terme una trentena de serveis. Cal destacar l’actuació de 5 dotacions dels Bombers de Generalitat provinents de diversos parcs per donar recolzament als Bombers del Port de Tarragona en un incendi entre el moll d’Aragó i de Navarra, dins el recinte portuari. L’avís del  foc s’ha rebut cap a les 12 del migdia i, segons les informacions facilitades pel Port, ha cremat un munt de biomassa per una combustió espontània atiada pel vent.

Per Regions d’Emergència, les actuacions ateses pels Bombers de la Generalitat des de primera hora del matí han estat les següents:

 -Regió d’Emergències Centre: 6

- Regió d’Emergències de Lleida: 20

- Regió d’Emergències de Tarragona: 42

- Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 18

- Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 23

- Regió d’Emergències Terres de l’Ebre: 4

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha informat d’una actuació a causa del fort vent. Una dona ha resultat ferida menys greu a Lleida aquest matí en caure-li a sobre un arbre, i ha estat traslladada a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida.    

Consells d’autoprotecció

Aquest episodi de forts vents està associat a una baixada important de les temperatures i a precipitació en forma de neu, per la qual cosa Protecció Civil demana extremar la precaució en les excursions a alta muntanya. Cal anar ben equipat si es fan excursions a alta muntanya, atès que les condicions poden canviar de manera sobtada.

Protecció Civil de la Generalitat també demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades

Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.