Visita del conseller a Foment de Terrassa

Treball, Afers Socials i Famílies destina més de 669.000 euros a l'Ajuntament de Terrassa del pla de xoc per a l'ocupació 'covid'

query_builder   2 octubre 2020 17:39

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies destina més de 669.000 euros a l'Ajuntament de Terrassa del pla de xoc per a l'ocupació 'covid'

Es tracta de 103.200 euros per a un Pla de reactivació socioeconòmica, i 566.185 euros per a la contractació de 39 persones aturades a través d’una línia extraordinària del programa ‘Treball i formació’ del SOC

Més de 3.000 famílies de Terrassa han rebut un dels ajuts d’urgència que va posar en marxa el Departament durant els mesos més durs de la pandèmia

Visita del conseller a Foment de Terrassa

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha visitat aquesta tarda la seu de Foment de Terrassa -organisme municipal de gestió de polítiques actives d’ocupació-, on s’ha reunit, entre d’altres, amb el tinent d’alcalde i regidor de l’àrea de Promoció Econòmica, Isaac Albert; la gerent de Foment de Terrassa, Dolores Megias; la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Ariadna Rectoret, i representants dels agents econòmics i socials: Juan Ignacio Navarro, vicepresident de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa; Eulàlia Martínez, directora de Formació de CECOT; José Luis Fernández, secretari general de la UGT del Vallès Occidental, i Enric Rodríguez, secretari general de CCOO del Vallès Occidental.

La trobada de treball ha servit per tractar la situació econòmica i laboral a Terrassa, la posada en marxa d’un pla de reactivació socioeconòmica per la covid-19, i la possibilitat d’una futura estratègia territorial pel desenvolupament econòmic i social de la ciutat.

El conseller ha destacat que les polítiques actives d’ocupació i la capacitat de diàleg social i de concertació entre els agents són “clau per donar resposta a la situació actual”. En aquest sentit, ha fet un reconeixement a Foment de Terrassa i a l’exercici que fan molts ajuntaments de Catalunya en promoció econòmica, amb el suport del SOC. Aquestes polítiques permeten “transformar el mercat laboral i ajudar a les persones”, ha destacat, i ha explicat que en la reunió han parlat del que suposarà el decret d’estratègies territorials del SOC, que es va aprovar aquesta primavera, durant la crisi sanitària de la covid-19. “Representa un canvi de model en polítiques actives d’ocupació. Suposarà que, si hi ha acord entre els agents socials i econòmics i administracions locals, podem tirar endavant estratègies amb una lògica de política bottom-up, de baix cap a dalt, i pensem que és la millor manera de garantir polítiques actives d’ocupació arrelades a la realitat de cada territori”.

Reunió amb Foment de Terrassa

Suport del Departament per fer front a la crisi laboral per la covid-19

El passat mes de maig, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va posar en marxa un Pla de xoc per a l’ocupació: persones, empreses i territori per fer front a les conseqüències laborals i socials de la crisi sanitària de la covid-19 i l’Estat d’Alarma, amb una dotació de 59,29 milions d’euros.

Una de les línies del pla de xoc és el suport a la planificació estratègica territorial per a la reactivació socioeconòmica. Es tracta d’ajuts directes a ajuntaments i consells comarcals, amb un pressupost total de 6,75 milions d’euros, per contribuir a la recuperació, dinamització i creixement de l’activitat econòmica al territori de manera estratègica i planificada, així com a la creació de llocs de treball de qualitat.

En el marc d’aquesta mesura extraordinària, Foment de Terrassa es beneficia d’una subvenció a través del SOC de 103.200 euros per a la contractació durant un any de tres persones tècniques: una per a la coordinació del pla de reactivació socioeconòmica de Terrassa, una altra per a la dinamització del sector del comerç i restauració de la ciutat, i una tercera dedicada a la consolidació del teixit empresarial i industrial.

Una altra línia del pla de xoc covid del Departament és el suport a la contractació de persones aturades a través d’una línia extraordinària del programa ‘Treball i formació’ del SOC de 15 milions d’euros. L’objectiu és millorar l'ocupabilitat de persones la situació de les quals s’ha vist agreujada per les mesures preventives i de contenció derivades de la crisi de la covid-19. Inclou una línia dirigida a persones inscrites com a demandants d’ocupació a partir del 16 de març de 2020, i una altra dirigida a persones en risc de caure en situació d'atur de llarga durada, no perceptores de prestació per desocupació o subsidi ni ajuts. Ambdues línies estan destinades a les entitats locals perquè contractin 1.120 persones amb contractes de 9 mesos a jornada completa i accions de formació obligatòria dins de la jornada laboral.

En aquest sentit, Foment de Terrassa ha rebut un total de 566.185 euros per a la contractació de 39 persones aturades que es dedicaran a tasques de suport a l’adequació d’edificis municipals; suport als serveis d’informació, inspecció i consergeria, i suport a la prestació de serveis.

Més de 3.000 famílies de Terrassa han rebut un ajut d’urgència ‘covid’ del Departament

Durant els mesos més durs de la pandèmia, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va posar en marxa dos ajuts d’urgència per a persones treballadors afectades econòmicament per les conseqüències de l’estat d’alarma.

En primer lloc, el Departament va destinar 20 milions d’euros a un ajut puntual de 200 euros que van rebre 100.000 famílies de tot Catalunya per fer front a les despeses més necessàries del dia a dia. Se’n van beneficiar treballadors afectats per un ERTO que no havien cobrat la prestació del SEPE, autònoms, treballadors fix-discontinus i treballadors temporals acomiadats. Un total de 2.940 famílies de Terrassa van rebre aquest ajut.

El Departament també va destinar 7,5 milions d’euros a un dels col·lectius més afectats econòmicament per la covid-19: els treballadors i treballadores autònomes. Més de 9.000 treballadors per compte propi de tot el país van rebre un ajut puntual de fins a 2.000 euros. En el cas de Terrassa, se’n van beneficiar 140 treballadors autònoms, el que suposa un total de 110.788 euros.