L'Institut Català de les Dones reedita "Estudi Feminista" de Dolors Monserdà

La versió en paper es distribuirà a totes les biblioteques públiques i es pot consultar en línia

query_builder   2 octubre 2020 09:44

event_note Nota de premsa

L'Institut Català de les Dones reedita "Estudi Feminista" de Dolors Monserdà

La versió en paper es distribuirà a totes les biblioteques públiques i es pot consultar en línia

Estudi Feminista, portada original

L’Institut Català de les Dones (ICD) posa a disposició de la ciutadania la versió facsímil del llibre ‘’Estudi Feminista’’ (1909) de Dolors Monserdà, una de les actuacions més destacades de la commemoració el 2019 de l’Any Dolors Monserdà. La versió en paper es distribuirà a totes les biblioteques públiques i és consultable en línia. La reedició recupera i apropa aquesta escriptora i periodista feminista ja que l’obra no es troba a les llibreries.

En el pròleg de la reedició la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, destaca que “va ser un honor per a l’Institut Català de les Dones organitzar i coordinar les iniciatives de reconeixement a Dolors Monserdà en el marc de la commemoració i homenatge que del Govern de la Generalitat en motiu dels cents anys de la seva mort. Vam visibilitzar la Monserdà escriptora, la feminista, l’empresària, i la defensora dels drets d’altres dones. Però calia anar més enllà i facilitar la seva obra directament, fer justícica editora i posar a les lleixes de les llibreries les seves paraules exactes, el seu llegat, i hem prioritzat Estudi feminista, sense la qual queda coixa la genealogia dels feminismes a Catalunya”.

La presidenta de l’ICD explica que “la invisibilització i menysteniment de les gestes de les dones és un fenomen estructural que passa al món de l’edició i, malauradament, a la gran majoria de camps socials i del coneixement. Amb aquesta reedició posem un gra de sorra per apropar al gran públic les aportacions de la meitat de la població, les dones”.

 

 

Estudi Feminista, portada facsímil

En l’acte virtual organitzat per l’ICD per presentar públicament el facsímil, la directora de l’ICD, Núria Ramon, ha subratllat que “Dolors Monserdà va ser novel·lista i també feminista i estava molt vinculada als problemes socials del seu temps. Amb aquesta reedició intentem apropar-nos a qui era realment i visibilitzar el llegat feminista. Cal fomentar els treballs dedicats a recuperar dones de tots els temps, dones que romanen amagades al gran públic, que el patriarcat ha fet caure en l’oblit".

Per altra banda, i en aquest mateix acte, la poeta Marta Pessarrodona, comissària de l’Any Dolors Monserdà, ha revisat les iniciatives que es van celebrar l’any passat en el marc d’aquesta commemoració i ha expressat que gràcies a aquesta feina realitzada “espero que ara Dolors Monserdà sigui visible”.

Carme Mas, autora de “Dolors Monserdà, la voluntat d’escriure”, especialista en aquesta autora i periodista ha exposat que Estudi feminista s’edita per donar a conèixer l’obra de Dolors Monserdà qui volia escriure per ser útil a les dones i la condició de les dones hi era a totes les seves obres narratives. Va afirmar que la intel·ligència no té sexe en una època on hi havia intel·lectuals que defensaven la inferioritat de les dones. Amb aquesta reedició hem tret de l'oblit la figura de la Dolors i l'hem de posar en el lloc que li pertoca dins la literatura catalana".

Al llarg de l’any de la commemoració es van desenvolupar actuacions de reconeixement a l’autora sobre els eixos del feminisme, l’acció social i la literatura. En destquen una exposició itinerant que s’ha incorporat al catàleg de mostres divulgatives de l’Institut Català de les Dones, conferències, un vídeo documental i la campanya a les xarxes socials #AnyDolorsMonserdà per divulgar frases de la seva obra i donar a conèixer el seu pensament. Altres actuacions que s’han recordat en l’acte depresentació del facsímil és la creació de la Guia Bibliogràfica de Dolors Monserdà per part del Centre de Documentació Joaquima Almenay i Roca, especialitzat en feminismes i polítiques de gènere.