La Generalitat treballa per frenar el malbaratament alimentari en el marc del projecte europeu Ecowaste4food

La Generalitat treballa per frenar el malbaratament alimentari en el marc del projecte europeu Ecowaste4food

query_builder   7 octubre 2020 13:27

event_note Nota de premsa

La Generalitat treballa per frenar el malbaratament alimentari en el marc del projecte europeu Ecowaste4food

  • El projecte Interreg Ecowaste4food presenta resultats en la seva conferència final i avalua com els governs regionals poden incidir en la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

 

  • A Catalunya, el Pla d’Acció per a la prevenció del malbaratament alimentari (2019-2020) assoleix un grau d’execució del 71% i s’adapta a la situació pandèmica en el seu tram final

 

  • L’estratègia europea De la granja a la taula i l’aprovació de la Llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, emmarquen les properes passes en aquest àmbit a Catalunya

Catalunya ha participat durant els darrers 4 anys en el projecte europeu Interreg Ecowaste4food de suport a les ecoinnovacions per reduir el malbaratament alimentari i promoure una economia eficient en el consum de recursos. Els dos primers anys van servir per a la creació d’un comitè estratègic i per l’intercanvi de bones pràctiques i l’aprenentatge entre les regions participants. La implicació dels membres del comitè i el coneixement adquirit, han donat com a resultat un pla d’acció fet a mida per a cadascuna de les regions.

El projecte ha finalitzat avui amb una conferència en línia, on ha participat el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), on les regions participants han compartit els resultats obtinguts. El debat s’ha centrat en com les institucions locals i regionals poden contribuir a la prevenció del malbaratament a través d’instruments normatius, econòmics i de governança. Finalment, amb la presentació de l’estratègia De la granja a la taula, s’ha obert la reflexió de com implantar les polítiques europees en la prevenció del malbaratament alimentari a escala regional.

L’Ecowaste4food està finançat amb fons FEDER i hi participen autoritats locals i regionals de set països europeus: Catalunya, a través de l’Agència de Residus de Catalunya; Région Sud (França); Devon County (Regne Unit), Wielkopolska (Polònia), Ciutat de Ferrara (Itàlia), Western Macedonia (Grècia) i South Ostrobothnia (Finlàndia).

El Pla d’Acció per a la Prevenció del malbaratament alimentari a Catalunya (2019-2020) (Pla de Profit), dissenyat a través d’un procés de governança compartida amb 47 organitzacions (empreses, universitats, entitats socials i ambiental i administracions públiques), ha avançat en el seu darrer any adaptant-se a la nova situació causada per l’emergència sanitària. El Pla està composat per 147 projectes executats per les diferents organitzacions implicades. En els seus dos anys de funcionament, arriba a un grau global d’execució del 71% i només el 9% dels projectes previstos no s’han iniciat. Els projectes del Pla estan repartits en sis reptes diferents que han mostrat graus de compliment diversos: coneixement (60%), sensibilització (81%), prevenció en origen (70%), aprofitament d’aliments descartats (66%), governança (56%) i normativa (69%).

Durant la pandèmia, un terç dels projectes no han tingut cap afectació, mentre dos terços sí que s’han vist afectats. Els àmbits amb més incidència han estat el tancament d’escoles i menjadors escolars i la prohibició dels mercats a l’aire lliure durant el confinament, la cancel·lació d’esdeveniments i trobades col·lectives i dels serveis de càtering, les restriccions a la mobilitat i la minva del turisme i la reducció de l’activitat dels restaurants. La pandèmia està generant un important canvi dels patrons de consum i força a la ràpida adaptació dels canals de comercialització.

Com a resposta a aquest nou context, s’han impulsat, entre d’altres, iniciatives per atendre d’emergència alimentària i s’han creat nous canals de comercialització, com la venda directa en línia amb lliurament a domicili i menús per emportar. La crisi de la COVID-19 ha posat en valor del sector agroalimentari com un sector estratègic que ha mantingut el seu funcionament durant tot l’estat d’alarma, assegurant la correcta provisió d’aliments.

El 2020 també ha estat l’any de l’aprovació de l’estratègia De la granja a la taula en el marc del nou Pacte Verd europeu i el Pla d’acció per a una economia circular. Amb aquesta estratègia, la Unió Europea ha reafirmat la seva aposta per assegurar una alimentació saludable, assequible i sostenible.

Els sistemes de producció i consum d’aliments han de tenir en compte l’emergència climàtica, la preservació de la biodiversitat i les relacions econòmiques justes a la cadena alimentària i, en tot aquest marc, la prevenció del malbaratament alimentari i el compliment de la fita 12.3 del Objectius de Desenvolupament Sostenible són peces clau.

Catalunya, amb l’aprovació al mes de març de la Llei 3/2020, mostra també el seu grau de compromís i la seva intenció clara d’avançar en aquest àmbit. La Llei obliga el Govern a posar en marxa un Pla estratègic per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris. Els aprenentatges del projecte Ecowaste4food, la participació dels agents clau a través del comitè estratègic i el primer Pla d’acció que ara arriba a la seva fi seran els fonaments per a construir aquest nou instrument i continuar donant resposta als reptes que es plantegen.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 49