CME

Macrodispositiu policial per desmantellar tres entramats criminals que controlaven la distribució i venda d'heroïna als carrers del barri del Raval de Barcelona

query_builder   7 octubre 2020 17:52

event_note Nota de premsa

Macrodispositiu policial per desmantellar tres entramats criminals que controlaven la distribució i venda d'heroïna als carrers del barri del Raval de Barcelona

. Prop d’un miler d’agents dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional i de la Guàrdia Urbana de Barcelona es despleguen en un operatiu que fins ara ha comportat la detenció de 61 persones, 37 entrades a Barcelona, i tres a Badalona, Cornellà i el Prat de Llobregat. 

. El dispositiu d’aquest matí arriba després de més d’un any d’investigacions que han conclòs l’existència d’un consolidat entramat criminal format per diferents branques de nacionalitat romanesa, paquistanesa i nigeriana que s’havien fet amb el control de la droga al Raval

. La investigació ha permès acreditar que el cap de l’antiga organització desmantellada el juny del 2019 en l’operatiu Suricat dirigia des de la presó un dels grups investigats

. L’augment dels controls policials durant el confinament i la reducció de la mobilitat al districte va canviar les dinàmiques de funcionament dels grups investigats. La droga intervinguda té un valor al mercat il·lícit de 550.000 €Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra conjuntament amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Nacional han dut a terme aquest matí un macrodispositiu policial amb gairebé un miler d’efectius policials que s’han desplegat al centre de Barcelona per desmantellar tres entramats criminals que controlaven la venda i la distribució de drogues als carrers del barri del Raval de Barcelona. Durant l’operatiu s’han realitzat un total de 32 entrades judicials al centre de la capital catalana i tres més a Badalona, Cornellà i el Prat de Llobregat. A Barcelona també s’han fet cinc inspeccions administratives en locals del districte.

L’operatiu policial és la culminació d’una investigació policial conjunta que es va iniciar a mitjans d’agost de l’any passat, tan sols un mes després de la realització del dispositiu Suricat que va comportar la desactivació de 36 narcopisos i la detenció de 53 persones que formaven part dels diferents grups investigats dedicats al tràfic de drogues en aquesta zona.

El macrodispositiu d’aquest matí, anomenat Coliseu, ha comportat la detenció dels principals responsables dels tres grups investigats. Fins el  moment, el balanç és de 61 detencions en el marc de les diferents entrades i escorcolls que s’han realitzat. S’ha intervingut més de sis quilos i mig de substàncies estupefaents, entre heroïna i cocaïna, més de dos quilos d’amfetamines i 350 plantes de marihuana. La droga intervinguda té un valor estimat al mercat il·lícit de 550.000 euros. Els investigadors han localitzat també 71.000 euros 118 terminals de mòbil.

La investigació es produeix després de més d’un any d’investigacions que han permès acreditar l’existència d’un consolidat entramat criminal dedicat al tràfic de drogues format per tres branques de nacionalitat romanesa, paquistanesa i nigeriana que s’havien fet amb el control de la droga que es distribuïa fins ara al Raval, a Barcelona i en algun municipis de l’Àrea Metropolitana.

El dispositiu, que ha comportat una forta presència policial al centre de la ciutat, s’ha coordinat des del Centre de Coordinació (CECOR) amb presència de comandaments dels tres cossos policials. A primera hora del matí, s’ha activat l’helicòpter i el dron policial per donar suport als agents que han participat en les diferents entrades judicials que s’han realitzat. Amb l’objectiu de garantir la feina policial, s’ha instal·lat un punt de control des d’on s’ha gestionat el trasllat dels detinguts.


Cop policial a proveïdors i distribuïdors


Els dispositius de vigilància i seguiments que s’han realitzat al llarg d’aquest any han permès determinar l’activitat de cadascun dels principals entramats investigats:

  • La branca d’origen romanès està dedicada al tràfic de substàncies estupefaents a Barcelona, concretament al Raval, i els seus integrants venen la droga, principalment heroïna, a la via pública. Aquest grup té una estructura jeràrquica on cadascun dels seus membres tenen les seves funcions. Els principals líders de l’organització dirigeixen des de Romania l’estructura, des d’on porten un control absolut de les vendes realitzades i els guanys obtinguts. A Barcelona deleguen les seves funcions en les persones de la seva confiança que alhora controlen els venedors que venen la droga al carrer al consumidor final. 
  • La branca d’origen paquistanès s’encarrega principalment d’abastir al clan romanès de substàncies estupefaents, principalment heroïna però també cocaïna. Proveeixen la droga en els principals punts investigats que fins avui s’utilitzaven com a punts de venda i d’emmagatzematge, alguns dels quals estan ocupats il·legalment.

-      La branca d’origen nigerià pren protagonisme durant el confinament quan comença a proveir de drogues als diferents grups investigats que van veure com el decret de l’estat d’alarma va frenar l’entrada de droga al país a traves de les mules que gestionaven i que provenien de Pakistan i Anglaterra. Presenta una estructura definida on s’estableixen clarament els rols de cadascun dels seus eslavons. 

El confinament canvia les dinàmiques dels investigats

L’impacte de la pandèmia del coronavirus a mitjans del mes de març amb la declaració de l’estat d’alarma a tot l’Estat espanyol va suposar un canvi en les dinàmiques de funcionament dels grups investigats. Si durant la investigació, els agents van constatar que l’entramat paquistanès utilitzava mules procedents de Pakistan i d’Anglaterra per aconseguir les drogues, durant el confinament aquesta via va quedar aturada. Per tal de continuar amb el negoci de la droga, que es va veure molt afectat per la situació, es van buscar noves vies de subministrament, que permetessin mantenir actiu el tràfic de drogues. Aleshores va entrar en acció la branca nigeriana i altres subministradors de nacionalitat espanyola i d’origen paquistanès dedicats al tràfic de substàncies estupefaents. Durant el confinament, la branca nigeriana subministrava la droga, que alhora es distribuïa als venedors que amb més dificultats per la pressió policial intentaven vendre les dosis al carrer.

Les restriccions en la mobilitat derivades del confinament de la població i la forta pressió policial que es va realitzar sobre els punts de venda al districte de Ciutat Vella va suposar que des de l’inici de l’estat d’alarma al districte es desactivessin un total de 19 domicilis (17 al Raval) des d’on es realitzava venda/consum de substàncies estupefaents. En concret, es van neutralitzar 10 punts de venda i 9 narcopisos.

Una investigació de més d’un any

La investigació, que es va iniciar l’agost de l’any passat, s’ha centrat en les diferents activitats il·lícites dutes a terme per aquests grups criminals, que a banda de dedicar-se al narcotràfic podrien estar implicats amb el tràfic d’éssers humans. Els investigadors sospiten que membres d’aquesta organització podrien haver portat persones des del Pakistan i Romania amb destinació a Europa, principalment a l’Estat espanyol, i concretament a Barcelona, per obligar-les a vendre  les substàncies estupefaents amb amenaces i coaccions cap a elles i les seves famílies en els països d’origen, i també amb agressions físiques.

La investigació ha permès determinar que el cap de l’antiga organització desmantellada en el marc de l’operatiu Suricat contra el tràfic de drogues que es va dur a terme el mes de juny del 2019 i que actualment està ingressat a presó, dirigia des del centre penitenciari l’entramat criminal paquistanès encarregat de subministrar les drogues al clan romanès.

Els investigadors també han constatat que alguns dels investigats utilitzaven pisos ocupats prèviament des d’on realitzaven el tràfic de substàncies estupefaents i gestionaven les activitats relacionades amb la distribució de les drogues.

Fruit de la investigació policial es va comprovar que aquests entramats utilitzaven els anomenats punters que actuaven al carrer i que s’encarregaven de la venda directa d’heroïna a la via pública que va quedar aturada amb la irrupció del coronavirus. Amb l’aixecament de les restriccions, la venda al carrer es va activar i novament els venedors l’oferien directament al carrer, generant problemes de seguretat i de malestar veïnal.

L’operatiu d’avui se suma als dos grans operatius contra el narcotràfic i contra els narcopisos realitzats al centre de Barcelona els anys 2018 i el 2019. La forta pressió policial va comportar que la venda d’heroïna es desplacés al carrer i que augmentés la presència de venedors que actuaven directament a la via pública i que l’actual investigació ha permès desactivar.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions. Els detinguts passaran a disposició judicial durant els propers dies.

 

 

Àrea de Comunicació

Barcelona, 07 d’octubre de 2020

1  

Imatges

Foto 1

Foto 1 512