Under2 Coalition

El conseller Calvet signa una declaració amb 17 mandataris europeus per instar els caps d'Estat de la UE a reduir les emissions de CO2 un mínim del 55% per al 2030

query_builder   8 octubre 2020 17:00

event_note Nota de premsa

El conseller Calvet signa una declaració amb 17 mandataris europeus per instar els caps d'Estat de la UE a reduir les emissions de CO2 un mínim del 55% per al 2030

Under2 Coalition

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha signat una declaració per instar els caps d’estat dels Estats membres de la UE a que augmentin l’objectiu europeu de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle per a l’any 2030, com a mínim, un 55% respecte dels nivells de 1990. Ho ha fet juntament amb 17 mandataris més de regions i països que formen part de la coalició Under2, de governs compromesos amb una acció climàtica ambiciosa en la línia dels Acords de París, dins de l’organització The Climate Group. Les regions signants representen 64 milions de persones, amb un PIB combinat de més de 2,5 bilions d’euros.

Neutralitat climàtica el 2050

La declaració reclama a les autoritats estatals que executin accions ambicioses per alinear les seves decisions econòmiques amb l’objectiu de la neutralitat climàtica i invertir en innovacions i solucions d’emissions zero per crear nous llocs de treball. De la mateixa manera, suggereix que totes les inversions es facin sota el prisma del finançament sostenible de la UE; que s’eliminin les barreres que dificulten el creixement de les tecnologies a l’entorn de les energies renovables; afavorir una mobilitat neutra en carboni; i donar suport als governs regionals en els seus esforços per assolir els seus objectius de reducció d'emissions.

Ministres, conselleres i consellers regionals signants s’han compromès a protegir l’entorn natural, centrant els esforços a mantenir l’augment de la temperatura global en 1,5 °C, amb plena consciència que calen canvis profunds i urgents per reduir a la meitat les emissions en una dècada, crucial per assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.

L’impuls del Pacte Verd europeu

Per la seva banda, demanen que els Estats europeus també prioritzin objectius climàtics més amplis i aplaudeixen el lideratge de la Comissió Europea, que ha situat els objectius del Pacte Verd europeu al centre del seu paquet de recuperació. Les investigacions demostren que cada inversió d'un milió de dòlars (més de 885.000 euros) que passa de l'energia “marró” a l'energia verda repercuteix en un augment net de cinc llocs de treball. És per això que creuen que el Pacte Verd pot esdevenir l’estratègia de creixement a Europa. També defensen que és vital que els recursos assignats al Fons de Transició Justa, per donar suport a una transició cap a l’energia neta i ajudar treballadors i treballadores, i regions que actualment depenen d’indústries amb altes emissions de carboni, ajudin els qui proposin un pla d’eliminació d’energies fòssils compatible amb l’acord de París.