FOTO

Sabadell i Manresa acullen aquest cap de setmana actes d'homenatge a Teresa Rebull, en el marc del programa 'Música i Exili' del Departament de Cultura

query_builder   8 octubre 2020 17:26

event_note Nota de premsa

Sabadell i Manresa acullen aquest cap de setmana actes d'homenatge a Teresa Rebull, en el marc del programa 'Música i Exili' del Departament de Cultura

  • La figura de Rebull, exiliada a França, continua essent encara avui un referent en relació a la lluita pels drets i les llibertats individuals i col·lectives
foto

Dins del programa Música i Exili del Departament de Cultura, Sabadell i Manresa acullen aquest cap de setmana actes d’homenatge a la figura de la cantautora, pintora i activista Teresa Rebull, de la qual el 2019 es va commemorar el centenari del seu naixement. La figura de Rebull, exiliada a França, continua essent encara avui un referent en relació a la lluita pels drets i les llibertats individuals i col·lectives.

Divendres 9, a les 19.30 hores, a l’Espai Cultura de la Fundació Sabadell 1859 es farà un acte que porta per nom ‘Cançó i Memòria’, amb un concert i un petit debat, en què participaran el director del programa ‘Música i Exili’, Lluís Puig (videoconferència), el director de Barnasants, Pere Camps, el periodista Plàcid García-Planas i la realitzadora Susanna Barranco.

Dissabte 10 d’octubre, Manresa oferirà com a pòrtic de la Fira Mediterrània, dues activitats del programa ‘Música i exili’. Per una banda, i com a acte central, a la sala gran del teatre Kursaal de Manresa (20.30h), tindrà lloc el concert d’homenatge a Teresa Rebull amb el títol Amor de la Marenda, coproduït pel festival Barnasants en el seu 25è aniversari, l’Espai Ter de Torroella de Montgrí i l’Associació ADEP.CAT. Serà el primer concert de presentació del disc Amor de la Marenda, i hi participaran una dotzena de músics destacats de l’escena estatal, com el saxofonista Perico Sambeat, el contrabaixista David Mengual o el pianista Joan Díaz, que és també l'arranjador i director musical del projecte, i compta amb les veus de tres cantants destacades: Raquel Lúa, Anna Roig i Laura Simó.

Durant l’espectacle s’aplicaran les mesures de seguretat recomanades per les autoritats sanitàries, amb una reducció de l’aforament i l’ús de mascareta durant  l’espectacle.

A les 18.00 hores, la sala Plana de l’Om de Manresa acollirà la projecció del documental ‘Teresa Rebull, ànima desterrada’ de la directora Susanna Barranco, una coproducció amb Televisió de Catalunya que repassa la vida de Rebull i que serà presentat per la seva directora Susanna Barranco.

Sobre Teresa Rebull

Teresa Rebull (Sabadell, 1919 - Banyuls de la Marenda, 2015) és un dels personatges més atípics de la Nova Cançó. Era més gran que Lluís Llach, Maria del Mar Bonet o Ovidi Montllor (i per això li deien, amicalment, l’Àvia de la Nova Cançó). Va viure, bàsicament, a la Catalunya Nord, i va compaginar la seva dedicació a la música com a cantautora, amb moltes altres coses (per exemple, amb el ball o amb la pintura. De fet, el juliol de 2006, Rebull va rebre un gran homenatge, organitzat per Òmnium Cultural, en què van participar-hi molts dels seus companys d'escenaris: Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Joan Isaac, Pascal Comelade...: Visca l'amor. Festa homenatge a Teresa Rebull.

Rebull va néixer a Sabadell el 21 de setembre de 1919. Els seus pares eren revolucionaris (ell comunista, ella anarquista). Rebull va haver de començar a treballar a una fàbrica tèxtil als 12 anys, però va estudiar a les tardes a cercles obrers d'esquerres. El 1936 va trobar una feina al Departament de Treball de la Generalitat i va començar a militar al POUM. Després dels Fets de Maig, va ser breument empresonada. En acabar la guerra, amb el seu company, Pep Rebull, va marxar a l'exili francès. El 1940 va tornar a Barcelona, però va decidir establir-se finalment a França amb el seu company.

A França va fer amistat amb André Bréton, Jean-Paul Sartre, Albert Camus i Georges Brassens, i va col·laborar amb el maquis francès contra els nazis. Després de la guerra mundial, ocasionalment ja es va dedicar a la música. De 1968 a 1980 va optar per cantar en català. Va tenir contacte amb el moviment de la Nova Cançó i va fer concerts amb Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ovidi Montllor, Quico Pi de la Serra... Va musicar poemes de Joan Salvat-Papasseit, de Miquel Martí i Pol, de Jordi Pere Cerdà i de Maria Mercè Marçal (entre d'altres). Va morir el 15 d'abril de 2015 a Banyuls de la Marenda.

 

Programa Música i exili

Organitzat pel Departament de Cultura, en col·laboració amb els departaments d’Acció Exterior i de Justícia, programa més d’un centenar d’activitats a diferents països, entre espectacles, conferències i exposicions, i rellança les figures de Teresa Rebull, Robert Gerhard, Pau Casals i Josep Carner com a quatre grans ambaixadors de Catalunya al món, funció que aquests quatre artistes van desenvolupar.