Imatge

Edició especial del punt de trobada del món de l'acústica, el congrés Acusticat

query_builder   12 octubre 2020 09:51

event_note Nota de premsa

Edició especial del punt de trobada del món de l'acústica, el congrés Acusticat

  • La situació sanitària actual ha fet reformular el congrés amb una edició en línia, interactiva, amb fira virtual, i diferents activitats, entre el 14 i el 15 d’octubre
Imatge

Després de posposar les dates el passat mes d’abril, degut a la crisi sanitària per la COVID19, i amb totes les mesures sanitàries corresponents, els dies 14 i 15 d’octubre se celebra una nova edició del congrés biennal sobre el món de l’acústica al nostre país, l’Acusticat. Aquesta serà ja la tercera edició, després de les de Sabadell de l’any 2016 i de Terrassa de l’any 2018. Enguany, la seu del Congrés serà la ciutat de Sant Cugat del Vallès i el format passa a ser virtual, en una emissió en línia des de les instal·lacions de la Casa de Cultura santcugatenca.

 

Els coorganitzadors del Congrés són l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sabadell, el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC i l’Associació Catalana de Consultors Acústics, amb el suport d’empreses patrocinadores i la col·laboració d’entitats del sector i universitats. 

 

Reptes i dilemes acústics

 

La doble jornada continua mantenint la mateixa filosofia des que es va crear el 2016; ser un punt de trobada de referència, multitemàtic i multisectorial, que convida a la reflexió i a l’oferta de solucions per millorar la qualitat acústica i ambiental del nostre territori:

 

  • La contaminació acústica i les eines de control i de gestió.
  • Acústica de l’edificació: aïllament i confort pensant en diferents tipus d’edificis i usos.
  • Els paisatges sonors i l’estudi de les zones tranquil·les.
  • Sensibilització/educació ambiental.
  • Salut, associada afectes del soroll sobre les persones.
  • L’acústica en l’I+D dels productes i serveis: àudio branding.

 

Amb ponents de renom i persones expertes en l’àmbit de l’acústica, s’hi abordaran REPTES (problemes o situacions en l’àmbit de la qualitat acústica on preval una interpretació tècnica d’un expert que ens acompanya) i DILEMES (casuístiques que requereixen d’una valoració ètica per part del tècnic/gestor implicat de la instal·lació, escenari, situació, etc. on la normativa no determina de forma objectiva com actuar) que seran exposats i debatuts en taules rodones així com també durant les activitats interactives en l’entorn sonor de Sant Cugat. També s’hi faran tres ponències magistrals.

 

L’Any Internacional del So

 

En el marc de l’Any Internacional del So, aquest 2020, es vol destacar la importància del so i de les ciències i tecnologies relacionades. Durant el mes previ al congrés s’han realitzat un parell del soundwalks, exercicis d’escolta i percepció per entorns urbans i naturals per captar i evaluar-ne els entorns sonors, i  que es podran veure, en format reportatge, durant l’emissió del Congrés. 

 

També se celebrarà un cinefòrum virtual sobre l’ús del silenci al cinema, amb el director Xavier Miralles, que farà un repàs de l’element silenciós en el relat cinematogràfic. Una altra de les activitats on es podrà compartir coneixement i cultura acústica. 

 

1r Premi ACUSTI.CAT

 

Durant el congrés es lliurarà el 1er premi ACUSTI.CAT, que té per objecte el reconeixement d’una trajectòria professional clarament marcada en un o més àmbits de l’acústica.

 

La interactivitat és un dels punts forts del congrés, així que s’ha procurat que continuï essent rellevant, tot i el format en línia, a través d’espais networking i xats interactius de la web, que permetran fer aportacions personals i conèixer de primera mà els serveis i innovacions.  La inscripció és gratuïta i oberta a tots els públics, professional i no professional, i es pot fer a través de la web www.congresacusti.cat. Des d’allà, es podrà seguir el fil de tota la programació, amb dues sales virtuals.

 

L’obertura institucional serà el dimecres, 14 d’octubre, a les 9h, per part de la Secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà, el president de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona i de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Xesco Gomar, i l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla.

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 114