El conseller amb les alcaldesses del Garraf

Treball, Afers Socials i Famílies destina més de 667.000 euros a la comarca del Garraf del pla de xoc per a l'ocupació 'covid'

query_builder   9 octubre 2020 14:00

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies destina més de 667.000 euros a la comarca del Garraf del pla de xoc per a l'ocupació 'covid'

Es tracta de 206.400 euros per a plans de reactivació socioeconòmica del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i 261.316 euros per a la contractació de 18 persones aturades a la comarca a través d’una línia extraordinària del programa ‘Treball i formació’ del SOC

2.167 famílies del Garraf han rebut un dels ajuts d’urgència que va posar en marxa el Departament durant els mesos més durs de la pandèmia

El conseller amb el Consell d'alcaldies del Garraf

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani ha participat aquest matí a Vilanova i la Geltrú al Consell d’Alcaldies del Garraf, on ha tractat  amb les alcaldesses dels sis municipis de la comarca (Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles, Canyelles i Olivella) la situació social i laboral arran de la pandèmia de la covid-19.

Posteriorment, El Homrani ha intervingut al Plenari del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, on s’ha tractat el contingut del document “Pacte per a l’Ocupació del Garraf: per un nou impuls econòmic i social i de reactivació de l'espai econòmic al Garraf”. A més del conseller i de les alcaldesses de la comarca, a la reunió també han participat la directora del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Ariadna Rectoret, i representants del Consell Comarcal del Garraf, els sindicats UGT i CCOO, la Federació Empresarial del Gran Penedès, l’Agència de Desenvolupament del Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya i el Departament d’Educació de la Generalitat.

El conseller ha explicat que “en la situació actual, amb la pandèmia de la covid-19 i la crisi econòmica, laboral i social que ha comportat, la concertació social és encara més important”. “Ara ja tenim l’instrument, el decret de concertació territorial que vam poder aprovar a l’abril i ens permet desplegar aquestes estratègies territorials, un element clau en la transformació de les polítiques actives d’ocupació, que estiguin més vinculades a les necessitats i estratègies de cada territori. En aquest sentit, el Garraf té moltes fortaleses i oportunitats pel fet de portar ja dos anys en el marc del Pacte per a l’Ocupació”.

Sobre els territoris del Penedès i el Garraf, molt vinculats, El Homrani ha destacat: “No podem renunciar de cap de les maneres al sector industrial, que és on està patint més el territori. El departament s’ha posat sempre a disposició, entrant en mediacions molt complexes en el Penedès, i crec que la Generalitat s’ha de bolcar, des de tots els àmbits, perquè l’equilibri territorial també va lligat a la resposta del teixit productiu i a no perdre’l”. Seguidament, ha defensat: “Necessitem canviar les regles del joc, no pot ser que tancar una empresa en aquest país sigui tan fàcil. Per això continuarem reivindicant un canvi de la normativa que permeti reintroduir l’autorització administrativa dels expedients de regulació d’ocupació, que ens permetria donar resposta en millors condicions”.

El conseller al Plenari del Pacte per a l'Ocupació del Garraf

Suport del Departament per fer front a la crisi laboral per la covid-19

El passat mes de maig, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va posar en marxa un Pla de xoc per a l’ocupació: persones, empreses i territori per fer front a les conseqüències laborals i socials de la crisi sanitària de la covid-19 i l’Estat d’Alarma, amb una dotació de 59,29 milions d’euros.

Una de les línies del pla de xoc és el suport a la planificació estratègica territorial per a la reactivació socioeconòmica. Es tracta d’ajuts directes a ajuntaments i consells comarcals, amb un pressupost total de 6,75 milions d’euros, per contribuir a la recuperació, dinamització i creixement de l’activitat econòmica al territori de manera estratègica i planificada, així com a la creació de llocs de treball de qualitat.

En el marc d’aquesta mesura extraordinària, el Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s’han beneficiat de sengles subvencions a través del SOC de 103.200 euros per a l’elaboració i execució d’un Pla de reactivació socioeconòmica (el del Consell Comarcal tindrà com a territori d’actuació els municipis de Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges).

Una altra línia del pla de xoc covid del Departament és el suport a la contractació de persones aturades a través d’una línia extraordinària del programa ‘Treball i formació’ del SOC de 15 milions d’euros. L’objectiu és millorar l'ocupabilitat de persones la situació de les quals s’ha vist agreujada per les mesures preventives i de contenció derivades de la crisi de la covid-19. Inclou una línia dirigida a persones inscrites com a demandants d’ocupació a partir del 16 de març de 2020, i una altra dirigida a persones en risc de caure en situació d'atur de llarga durada, no perceptores de prestació per desocupació o subsidi ni ajuts. Ambdues línies estan destinades a les entitats locals perquè contractin 1.120 persones amb contractes de 9 mesos a jornada completa i accions de formació obligatòria dins de la jornada laboral.

En aquest sentit, el SOC ha destinat un total de 261.316 euros per a la contractació de 18 persones aturades de la comarca. Concretament, 6 seran contractades per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribas, 4 per l’Ajuntament de Sitges, 4 per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i 4 més pel Consell Comarcal del Garraf.

El conseller conversa amb les alcaldesses del territori

Més de 2.000 famílies del Garraf han rebut un ajut d’urgència ‘covid’ del Departament

Durant els mesos més durs de la pandèmia, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va posar en marxa dos ajuts d’urgència per a persones treballadors afectades econòmicament per les conseqüències de l’estat d’alarma.

En primer lloc, el Departament va destinar 20 milions d’euros a un ajut puntual de 200 euros que van rebre 100.000 famílies de tot Catalunya per fer front a les despeses més necessàries del dia a dia. Se’n van beneficiar treballadors afectats per un ERTO que no havien cobrat la prestació del SEPE, autònoms, treballadors fix-discontinus i treballadors temporals acomiadats. Un total de 1.983 famílies de la comarca del Garraf van rebre aquest ajut.

El Departament també va destinar 7,5 milions d’euros a un dels col·lectius més afectats econòmicament per la covid-19: els treballadors i treballadores autònoms. Més de 9.000 treballadors per compte propi de tot el país van rebre un ajut puntual de fins a 2.000 euros. En el cas del Garraf, se’n van beneficiar 184 treballadors autònoms, el que suposa un total de 176.524 euros.