Inauguració Acusticat 2020

Milloren els indicadors d'exposició al soroll del trànsit a l'àrea metropolitana de Barcelona en els darrers 10 anys

query_builder   14 octubre 2020 13:53

event_note Nota de premsa

Milloren els indicadors d'exposició al soroll del trànsit a l'àrea metropolitana de Barcelona en els darrers 10 anys

  • L’evolució entre els primers Mapes Estratègics de Soroll de fa una dècada i els actuals també mostra que la població exposada a valors per sobre de 55 dB(A) ha disminuït apreciablement en horari nocturn, però encara resta un percentatge significatiu de persones que viuen en entorns contaminats acústicament de nit
Imatge inauguració Acusticat 2020

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha explicat aquest dimecres, en el marc de l’obertura del tercer Congrés Català de l’Acústica (Acusticat), celebrat a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) que “les primeres dades obtingudes a través dels Mapes Estratègics de Soroll indiquen que, en les principals aglomeracions urbanes de l’àrea de Barcelona s’ha produït una millora general dels indicadors d’exposició a soroll de la població en els darrers 10 anys”. Les dades, si bé encara són parcials, donat que corresponen només a algunes de les aglomeracions, sí que són representatives, ja que provenen dels treballs fets en municipis de quatre aglomeracions constituïdes per 13 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i del Vallès Occidental, que globalment sumen 2,3 milions d’habitants com són:

  • Barcelonès I: Barcelona i Sant Adrià de Besòs.
  • Vallès Occidental I: Sabadell, Barberà del Vallès i Badia del Vallès.
  • Baix Llobregat I: Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern.
  • Baix Llobregat II: sant Boi de Llobregat, Viladecans i Gavà.

 

El problema del trànsit

En les zones estudiades, “la principal font que contribueix al soroll és, indiscutiblement, el trànsit”, ha apuntat Subirà, detallant que “amb l’indicador de soroll global del dia/vespre/nit, i comparant les dades que es van extreure de la fase 1, realitzada 10 anys enrere, amb les que ara trobem en l’actual fase 3, s’observa una disminució de la població exposada a nivells superiors a 65 dB(A)”

Al 2012 era un 45,7%, i ara al 2017 és un 28,6% per sobre els 65 dB(A) – indicador de soroll global dia-vespre-nit. Pel que fa a l’indicador de soroll de dia, al 2012 era un 36,1%, i ara al 2017 és un 22,5% per sobre els 65 dB(A).

Així i tot, puntualitza Subirà, “hi continua havent més de 200.000 persones per sobre dels 70 dB(A), uns valors molt alts si es comparen amb els valors límits admissibles per la legislació que, en termes generals, són de 65 dB(A)”. Els mapes estratègics es realitzen cada lustre, d’acord amb la normativa europea sobre avaluació i gestió del soroll ambiental.

Pel que fa als nivells en horari nocturn, la població exposada a valors per sota de 50 dB(A) ha augmentat apreciablement, passant del 24,8% al 43,2% però encara resta un 33,2% per sobre els 55 dB(A) de persones que viuen en entorns contaminats acústicament de nit que hauria de reduir-se.

 

Limitació del benestar

En definitiva, si bé s’observa una millora general dels indicadors d’exposició a soroll de la població en el darrer decenni, encara hi ha un percentatge important de la ciutadania de les grans aglomeracions urbanes que viu en entorns sorollosos que limiten el seu benestar i que, fins i tot en alguns casos, poden veure afectada la seva salut a llarg termini.

Per a la secretària “hi ha una feina ingent a fer; institucions, professionals de l’acústica, sector productiu, ciutadania, totes les persones hi estem implicades; hem de compatibilitzar l’activitat humana amb el benestar acústic, que és un repte molt complex, però que és necessari afrontar”.

Els Mapes Estratègics de Soroll avaluen globalment l'exposició de la població al soroll produït per diferents fonts de soroll en una zona determinada, i serveixen de base per a l'elaboració de plans d'acció, que han d’incloure actuacions concretes per millorar la qualitat acústica de les zones o punts on es considera prioritari actuar.

 

Soroll estructural

Han d'elaborar aquests mapes estratègics les entitats locals que formin una aglomeració de més de 100.000 habitants, d'àmbit municipal o supramunicipal i les administracions titulars d'infraestructures de transport. Precisament ahir van sortir a informació pública al DOGC, els mapes estratègics de soroll de les infraestructures viàries i ferroviàries de titularitat de la Generalitat de Catalunya, pel que fa a la Fase 3, i les ferroviàries gestionades per Ferrocarril Metropolità de Barcelona, S.A. Els primers mapes estratègics havien de constar, com a mínim, de la situació acústica existent segons els índexs de soroll i el nombre estimat de persones situades en una zona exposada.

A més del soroll estructural, associat a les grans infraestructures de transport i grans centres productius, que cal abordar amb la planificació territorial, l’urbanisme, la construcció sostenible, el model de mobilitat, etc., n’hi ha un altre associat al civisme, al veïnatge i a les actituds individuals, per al qual cal treballar en la conscienciació ciutadana i en la sensibilització.  El soroll cada vegada preocupa més a la societat. La UE el considera en els seus informes com el segon agent ambiental contaminant de més impacte sobre la salut de la ciutadania, només darrera de la contaminació atmosfèrica.

 

L’Acusticat

Després d’haver hagut de posposar les dates el passat mes d’abril, degut a la crisi sanitària per la COVID19, entre dimecres, 14, i dijous, 15, se celebra una nova edició del congrés biennal sobre el món de l’acústica al nostre país, l’Acusticat. Aquesta és ja la tercera edició, després de les de Sabadell de l’any 2016 i de Terrassa de l’any 2018. Enguany, la seu del Congrés és la ciutat de Sant Cugat del Vallès i el format ha passat a ser virtual, en una emissió en línia des de les instal·lacions de la Casa de Cultura santcugatenca.

Els coorganitzadors del Congrés són l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sabadell, el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC i l’Associació Catalana de Consultors Acústics, amb el suport d’empreses patrocinadores i la col·laboració d’entitats del sector i universitats. 

1  

Imatges

Imatge intervenció Marta Subirà

Imatge intervenció Marta Subirà 44

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 125