.

El Govern instal·larà la stolpersteine de Lluís Companys a la plaça de Sant Jaume de Barcelona

La llamborda creada per l'artista alemany Gunter Demnig quedarà col·locada en el marc dels actes d'homenatge del 80è aniversari de l'assassinat

query_builder   14 octubre 2020 19:14

event_note Nota de premsa

El Govern instal·larà la stolpersteine de Lluís Companys a la plaça de Sant Jaume de Barcelona

La llamborda creada per l'artista alemany Gunter Demnig quedarà col·locada en el marc dels actes d'homenatge del 80è aniversari de l'assassinat

La consellera Ester Capella i el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, lliuraran a la família el document que acredita la nul·litat del consell de guerra que va avalar l’afusellament

L’historiador Josep M. Figueras presentarà un llibre editat pel Memorial Democràtic amb un recull dels discursos pronunciats pel president durant la Guerra Civil

La reneboda de Lluís Companys, Mariona Companys, col·locarà la stolpersteine en record del president a la plaça de Sant Jaume. Ho farà acompanyada del vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la consellera de Justícia, Ester Capella, i el 131è president de la Generalitat, Quim Torra. També hi assistirà a l’acte un representant de l’Associació d’Amics de les Ciutats de Colònia i Barcelona, entitat que ha col·laborat amb el Memorial Democràtic per promure la instal·lació de la llamborda de memòria del president Companys. La llamborda la custodia el Memorial Democràtic. És per això que la consellera Capella la lliurarà a la reneboda de Companys perquè la pugui col·locar, en nom de la família del president. L’acte tindrà lloc demà dijous, a partir de les sis de la tarda, en el marc dels homenatges pel 80è aniversari de l’afusellament del president.

.

Una creació de l’artista alemany Gunter Demnig

Les stolpersteine són les llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig, en record de persones deportades, víctimes del nacionalsocialisme. Les peces es col·loquen, sempre que sigui possible, davant la darrera residència on la vícitma va viure en llibertat. L’última residència de Companys va ser la Casa dels Canonges, però, en aquest cas, la llamborda es col·locarà davant l’entrada del Palau per donar-hi la màxima visibilitat i transcendència. La inscripció de la stolpersteine recorda que “Aquí visqué MHP Lluís Companys Jover, nascut al 1882, exiliat al 1939, arrestat al 1940 a França i afusellat al 15 d’octubre de 1940”. L’artista Gunter Demnig no podrà assistir a la col·locació de la peça a causa de la pandèmia.

El president va ser extradit il·legalment des de França el 1940, amb la col·laboració de l’Alemanya nazi. Després d’humiliacions, tortures i un consell de guerra sumaríssim i sense cap garantia processal, el règim franquista el va afusellar la matinada del 15 d’octubre de 1940, a trenc d’alba.


243 llambordes per tot Catalunya

Amb la de Companys, Catalunya tindrà 243 llambordes stolpersteine arreu del país. El Memorial Democràtic és l’organisme que cordina les instal·lacions de les llambordes a Catalunya. Al món, n’hi ha unes 75.000. Moltes són en grans ciutats europees, com Barcelona.  


Lliurament del document de nul·litat del judici polític que sentencià a mort el president

La consellera Capella i l’expresident Quim Torra també lliuraran a la família Companys el document que acredita la nul·litat del consell de guerra sumaríssim que va condemnar a mort el president, que va morir afusellat a dos quarts de set del matí del 15 d’octubre de 1940 al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, a Barcelona.

 

.

El Departament de Justícia expedeix aquests documents des de 2017. Són personalitzats i fan constar la nul·litat de ple dret dels judicis o consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista entre els anys 1938 i 1978, com el del president Companys. L’Arxiu Nacional de Catalunya publica la relació de persones i entitats contra les quals es van instruir procediments judicials militars entre abril de 1938 i  desembre de 1978. La llista inclou 66.592 persones físiques i 15 entitats processades injustament pels tribunals franquistes. Aquesta llista és pública, d’acord amb la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals franquistes i anul·la totes les causes, sentències i resolucions que van dictar.


Un llibre amb els Discursos de Guerra del president Companys, editat pel Memorial

L’acte inclourà la presentació del llibre Discursos de Guerra, a càrrec de l’autor, l’historiador Josep M. Figueres. És una obra impulsada i editada pel Memorial Democràtic que recull les intervencions públiques, orals i escrites del president durant la Guerra Civil. També incorpora entrevistes fetes a mitjans de comunicació de l’època.

El llibre conté gairebé 150 textos endreçats per ordre cronològic i recollits mitjançant un estudi exhaustiu de la premsa internacional, espanyola, local i comarcal. En el mateix acte també tindrà lloc la lectura dramatitzada de les darreres cartes escrites pel president Lluís Companys.


Divendres, al Tarròs

L’endemà, 16 d’octubre, el Memorial Democràtic i l’Ajuntament de Tornabous organitzen una jornada a l’Espai Lluís Companys, ubicat al Tarròs (Urgell), poble natal del president. S’hi farà la presentació del llibre Discursos de guerra i una taula rodona sobre les figures del president i de la seva esposa, Carme Ballester. Hi participaran el cap de Continguts del Memorial, Oriol Dueñas, i l’autor del llibre, Josep Maria Figueres.

 
“Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936”

El Memorial Democràtic acull, fins a l’1 de febrer de 2021, l’exposició ‘Els primers exilis de la Guerra Civil, 1936’, que explica el cas dels 30.000 catalans que van haver d’exiliar-se per la revolta republicana. La mostra, a cura de l’historiador Ruben Doll, també se centra en la figura de Lluís Companys, que, com a president de la Generalitat, va ajudar a fugir molts adversaris polítics que estaven amenaçats de mort.

 

 

2  

Imatges

Foto Llamborda Lluís Companys

Foto Llamborda Lluís Companys 63

Document nul·litat Judici Lluís Companys

Document nul·litat Judici Lluís Companys 220