formatge

Agricultura allarga la compra de productes frescos a petits productors davant l'imminent tancament de la restauració

query_builder   15 octubre 2020 09:30

event_note Nota de premsa

Agricultura allarga la compra de productes frescos a petits productors davant l'imminent tancament de la restauració

formatge

Es tracta dels ajuts que ja estaven en marxa per a productors agraris que fan donacions de productes frescos al Banc dels Aliments durant aquesta crisi sanitària

Arran de l’aplicació de les noves mesures aprovades pel Govern per intentar contenir l’augment de contagis per la Covid-19, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha decidit prorrogar fins a finals d’aquest mes d’octubre els ajuts adreçats als productors que patiran les conseqüències més directes del tancament de l’hostaleria i la restauració.

Aquest ajut es va crear per compensar la pèrdua d’ingressos derivada de l’aturada de canals de comercialització com a conseqüència de la crisi sanitària de la Covid-19 i finalitzava el pròxim 20 d’octubre.

Ara, davant l’imminent tancament dels canals habituals de comercialització, sobretot els lligats al proveïment dels restaurants, hotels i cafeteries, s’ha marcat com a nova data el 30 d’octubre perquè els productors facin donacions a algun dels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya.

La crisi econòmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més febles de la societat, en especial els col·lectius en perill d’exclusió social, estan patint per la manca de recursos a causa de l’aturada de l’activitat econòmica. En aquest sentit, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear el mes de maig aquesta línia d’ajuts per donar suport econòmic als productors afectats mitjançant la compra dels productes que ells donen als Bancs dels Aliments, i, al mateix temps, ajudar els sectors socials més castigats per la crisi econòmica i social, que rebran els productes objecte d’aquest ajut.

Els imports màxims de l’ajut són de 100.000 euros per productor, societat agrària de transformació (SAT) i cooperativa, excepte per a les donacions d’oli d’oliva, la mel, la fruita seca i els embotits de porc, que tenen un màxim fixat per productor o soci de SAT de 8.000 euros i de 60.000 euros per al total de la SAT i cooperativa. El màxim d’aquests imports per a les entitats sense ànim de lucre o els elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders d’explotacions catalanes és de 20.000 euros.

Per poder optar a aquests ajuts, els productors han d’haver patit una davallada de facturació de, com a mínim, el 30% (inclosa la facturació en línia) durant algun dels mesos dins del període comprès entre l’1 de març de 2020 i el 30 de juny de 2020 en relació amb el mateix període de l’any anterior.

Amb aquesta ampliació, el Departament d’Agricultura vol continuar donant suport als productors que van patir i estan patint la pèrdua dels canals habituals de comercialització durant el període inicial de la crisi de la Covid-19 i que en alguns casos encara no s’havien recuperat. La mesura, a més, facilita l’aportació d’aliments frescos, fruites, verdures, oli d’oliva, ous, formatges, iogurts, carns, tots aliments de proximitat i amb un alt valor nutricional, al Banc dels Aliments que, amb l’actual aturada de l’activitat econòmica, està rebent cada cop més peticions d’aliments de les entitats socials a les quals abasteix i que proporcionen aliments als col·lectius actualment més greument afectats.   

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat