DARP

Es constata el creixement continu del consum dels aliments ecològics en els diferents segments de població, especialment entre els més joves

query_builder   16 octubre 2020 12:51

event_note Nota de premsa

Es constata el creixement continu del consum dels aliments ecològics en els diferents segments de població, especialment entre els més joves

Els resultats d’un estudi realitzat pel Departament d’Agricultura mostren com sis de cada deu catalans han consumit alguna vegada aliments ecològics certificats, mentre que gairebé la meitat ho fa com a mínim un cop al mes i un de cada tres cada setmana

 

Amb l’objectiu de consolidar aquesta tendència, aquesta tarda a les 18 h, a través del canal YouTube, es presenta la Setmana Bio 2020 en una edició principalment virtual, que tindrà lloc des de dissabte fins al diumenge 25 d’octubre

Setmana Bio 2020
Setmana Bio 2020

El 60% de la població catalana consumeix productes ecològics, tot i que amb una freqüència molt diferenciada. Un 47% ho fa més d’un cop al mes, mentre que els consumidors que ho fan setmanalment ja arriben al 34%. Així ho constata el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2020, elaborat pel Departament d’Agricultura  a partir de 1.600 entrevistes a la població catalana durant el mes de febrer d’enguany, amb l’objectiu de quantificar i qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels consumidors catalans i mesurar-ne l’evolució. El darrer Baròmetre s’havia publicat l’any 2015, i el que ara es presenta ja arriba a la sisena edició.

 

Els resultats d’aquest estudi mostren també que les persones que en consumeixen a diari també pugen envers el baròmetre anterior, i ara gairebé arriben al 8%. Així doncs, en aquesta ocasió l’augment del consum dels aliments ecològics afecta totes les franges de consum, des de les persones que enceten a consumir productes ecològics fins a les que ja en consumien, que van incrementant la seva intensitat de consum, és a dir, s’hi fidelitzen cada cop més.

 

A més, també s’extreu de l’enquesta que la franja d’edat que més assegura comprar-ne és de 35 a 49 anys (51,4%) i s’observa una relació directa entre nivells d’estudis i compra d’aliments ecològics (sense estudis 11%, amb estudis universitaris 52%). Podeu consultar la resta de dades del Baròmetre clicant aquí.

Setmana Bio a l'Escola 2019
Teresa Jordà amb alumnes que van participar a la Setmana Bio a l'Escola 2019

Fomentem el Consum dels Aliments Ecològics

Precisament, amb l’objectiu de continuar avançant en aquesta tendència, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, presenten aquesta tarda a les 18 h, a través del canal YouTube, una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que enguany serà eminentment virtual. També participarà a l’acte en Tomàs Molina, meteoròleg de TV3, que mantindrà una xerrada amb la consellera Teresa Jordà sobre alimentació ecològica mitjançant un Instagram Live que s’emetrà a partir de les 18.45 h des del compte d’Instagram de Tomàs Molina (@tomasmolinab).

Les novetats de la Setmana Bio

A la presentació, s’explicarà en què consistirà aquesta nova edició de la Setmana Bio per l’Alimentació Ecològica, que tindrà lloc des de dissabte fins al diumenge 25 d’octubre.

La Setmana Bio, un esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la participació dels departaments d’Educació i de Territori i Sostenibilitat, és una ocasió per conèixer de primera mà el treball dels productors agroalimentaris ecològics de casa nostra i les característiques i qualitat dels aliments ecològics. Les activitats que formen part del programa han estat organitzades per persones i entitats del sector ecològic mateix amb l’objectiu de donar-se a conèixer entre la població i divulgar la producció i alimentació ecològiques.

Com en anys anteriors, les activitats del programa s’agrupen en 5 famílies: visites a operadors ecològics, activitats comercials, activitats de divulgació, activitats gastronòmiques i la Setmana Bio a l’Escola.

En aquesta ocasió, a causa de la situació sanitària en què ens trobem, la Setmana Bio s’ha adaptat a una celebració virtual. Així doncs, les visites a productors i elaboradors de productes ecològics es podran fer a través de vídeos que ens permetran fer visites virtuals des de casa i conèixer els protagonistes de la producció ecològica a casa seva, des d’on ens mostraran el seu entorn professional i compartiran amb nosaltres les seves experiències i vivències. Les activitats de divulgació també es transformaran en propostes virtuals i ens ajudaran a conèixer els secrets de la producció ecològica i de l’elaboració dels aliments i productes ecològics.

Pel que fa a les activitats comercials , tenint en compte que les botigues continuen oberts, es podran fer presencialment, sempre dins del compliment de les normes sanitàries que s’hagin de seguir en cada cas i en cada moment, que correspon aplicar a l’organitzador de cada activitat.

L’apartat de la Setmana Bio a l’Escola, que agrupa les activitats adreçades a l’alumnat i a la comunitat educativa, també compta amb activitats presencials que es realitzaran dins dels grups estables de convivència, tal com treballen els centres educatius actualment.

Com que es tractarà d’una edició eminentment virtual, el web de setmanabio.cat s’ha adaptat a la situació i s’hi ha creat un nou apartat de recursos en línia. També es presenta un àlbum interactiu que es titula “Del camp a la cuina, l’aventura de la producció ecològica”, orientat als infants de primària, que mostra la vida de dues famílies de pagesos seguint el seu producte des del camp i la granja fins a la taula del menjador escolar, passant per l’obrador i el mercat. Aquest àlbum està orientat a proporcionar una eina atractiva al professorat que permeti presentar a l’alumnat la vida de la pagesia i la producció dels aliments, tot reflexionant sobre el sistema de producció i els models alimentaris. L’àlbum també permet un ús lúdic de descoberta individual.

En relació a l’edició del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològiques 2020, el pròxim dimarts 20 d’octubre tindrà lloc l’acte de lliurament dels guardons d’enguany, que donaran la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, acompanyada del conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la presidenta de l’Associació Vida Sana, Ángeles Parra, que col·labora en el Premi des de la seva creació. Aquest acte es podrà seguir en directe en format virtual, i es podran conèixer els projectes guanyadors de l’edició d’enguany que, segons fonts del jurat, han tingut un nivell de qualitat especialment elevat.

En els següents enllaços trobareu més informació de la Setmana Bio: https://setmanabio.cat, l'àlbum infantil “Del camp a la cuina”: http://album.setmanabio.cat i l'espot de la Setman Bio:https://www.youtube.com/watch?v=0XXpEj8KpeE

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cathttps://twitter.com/agriculturacat

2  

Imatges

Setmana Bio 2020

Setmana Bio 2020 125

Jordà amb alumnes que van participar a la Setmana Bio a l'Escola 2019

Jordà amb alumnes que van participar a la Setmana Bio a l'Escola 2019 857