Bernat Solé, i Agnès Lladó en la reunió a figueres

Transparència i Govern Obert

Conseller Solé des de Figueres: "Les institucions ens hem de mostrar obertes, transparents però, sobretot permeables"

El conseller i l'alcaldessa de Figueres troben vies de col·laboració per fomentar la participació ciutadana, la transparència i la cooperació al desenvolupament

query_builder   16 octubre 2020 15:27

event_note Nota de premsa

Transparència i Govern Obert

Conseller Solé des de Figueres: "Les institucions ens hem de mostrar obertes, transparents però, sobretot permeables"

El conseller i l'alcaldessa de Figueres troben vies de col·laboració per fomentar la participació ciutadana, la transparència i la cooperació al desenvolupament

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, s'ha reunit avui amb l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó. A la trobada també hi han assistit el secretari de Transparència i Govern Obert, Jordi Foz, la cap de Gabinet del conseller, Marta Brik, la regidora de Noves Tecnologies, Ester Marcos, i cap del gabinet de l'alcaldessa, Jordi Arranz.
Bernat Solé, i Agnès Lladó en la reunió a figueres
En declaració als mitjans després de reunió, el conseller Solé ha reconegut la feina de l'Ajuntament de Figueres en projectes que impulsa el municipi que "apoderen" a la ciutadania "a l'hora de decidir quines són les polítiques prioritàries de la ciutat". En aquest sentit, el conseller ha assegurat que el Departament estarà al costat del govern municipal "perquè les institucions ens hem de mostrar obertes, transparents però, sobretot, permeables" i ha destacat la importància que "la ciutadania se senti partícip de les polítiques prioritàries de la ciutat".

"El Govern està plenament compromès en valors tan republicans i tan democràtics com la transparència i l'obertura de dades", ha remarcat Solé, que ha posat d'exemple l'obertura de dades sobre la pandèmia, a disposició de la ciutadania al web de Dades Obertes.

No han quedat enrere les polítiques de la UE que contribueixen al desenvolupament de la societat, el conseller ha reivindicat el paper de les ciutats a l'hora de dissenyar les ajudes que vénen de la Unió Europea: "Des del Govern insistim que a l'hora de dissenyar els fons europeus es tingui en compte realitats territorials com Catalunya, des de la Generalitat, però per també les ciutats que són les que han d'acabar irradiant aquestes ajudes a la ciutadania".

I relacionat amb polítiques que afecten els municipis i la seva ciutadania, el conseller ha transmès també el seu suport a població Figueres per fer front a aquesta pandèmia, i ha apel·lat a "la responsabilitat individual i col·lectiva per sortir-nos-en reforçats com a societat".

La trobada amb el consistori s'emmarca en una roda de reunions entre el Departament i els Ajuntaments per impulsar, arreu del territori, polítiques que fomentin la integritat pública, l'obertura de dades de l'administració i la participació ciutadana. Les trobades entre el Govern i els ajuntaments formen part de l'estratègia del Departament i la Xarxa de Governs Transparents.

Entre algunes de les propostes que Solé ha posat a disposició del govern municipal, destaca el portal Decidim que permet obrir processos de participació ciutadana per debatre polítiques públiques. L'objectiu del Govern és estendre aquest portal en l'àmbit local, per tal que tots els ajuntaments que ho vulguin puguin aplicar aquesta eina de participació ciutadana als seus municipis.

Finalment, en l'àmbit de l'acció exterior, també han tractat la projecció internacional de la ciutat, la implementació dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de les dues administracions i el suport en projectes de cooperació al desenvolupament, centrats en el cas de Figueres en l'apoderament de les dones a l'Àfrica sud sahariana, així com la gestió dels fons europeus per pal·liar els efectes de la pandèmia.