Calvet C-28 Aran

El conseller Calvet anuncia millores per a fer la C-28 més funcional i sostenible

query_builder   16 octubre 2020 16:30

event_note Nota de premsa

El conseller Calvet anuncia millores per a fer la C-28 més funcional i sostenible

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, es reuneix amb el síndic d’Aran, Francesc Boya, i planteja solucions com la formació d’un tercer carril reversible que doni més fluïdesa al trànsit

 

  • Calvet diu que en breu es publicarà el traspàs de la gestió de l’os al Conselh Generau i la dotació econòmica per a continuar amb “aquesta idea de convivència entre activitat de ramaderia extensiva i presència permanent de l’os”
C-28 Aran Calvet

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’ha reunit avui a Vielha amb el síndic d’Aran, Francesc Boya, per a tractar diversos temes relacionats amb la mobilitat, les infraestructures i la gestió del territori. Així, han analitzat la millora de la C-28, eix de comunicació que uneix la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, en el tram entre Vielha i Baquèira. En aquest sentit, el conseller Calvet ha anunciat que pròximament la Generalitat obrirà “un procés de diàleg amb ajuntaments, població i agents socioeconòmics” per a definir conjuntament solucions específiques per afavorir la fluïdesa del trànsit i també per a promoure una mobilitat més sostenible.

En concret, el conseller ha avançat que, a partir d’un estudi de mobilitat que ha elaborat el Departament, una actuació a implantar és “un tercer carril reversible”, atès que la C-28 “és una carretera molt estacional”. Aquesta carretera registra entre Vielha i Baquèira uns 5.000 vehicles diaris de mitjana, una xifra que s’arriba a triplicar, fins a més de 15.000, en la temporada de neu. A més, el trànsit és més intens en un sentit o un altre, en funció de la franja horària. Així, cal “disposar elements perquè la circulació sigui més fluïda”, per tal que a més de millorar la funcionalitat de la carretera, afavoreixi “la qualitat de l’aire”.

 

“Aquesta solució serviria per als dies de més congestió”, ha argumentat el conseller. I ha afegit, enllaçant amb “la idea d’una mobilitat sostenible i de la Val d’Aran com a Reserva de la Biosfera”, que cal “parlar d’una veritable via verda que aporti més funcionalitat a la carretera en la temporada d’hivern però que també aporti usos turístics per a la resta de l’any”, en el marc del diàleg amb el territori i dels projectes que se’n derivin.

C-28 Calvet Aran

Polítiques d’habitatge

 

Durant la reunió, el conseller de Territori i Sostenibilitat i el síndic d’Aran també han tractat sobre polítiques d’habitatge. Així, Damià Calvet ha explicat que en ser un territori turístic, “hi ha un mercat amb uns preus que a vegades pot condicionar molt la vida de les persones treballadores que necessiten un habitatge més assequible”.

 

En aquest sentit, el conseller ha anunciat que el Govern vol ampliar el conveni entre el Conselh Generau i l’Agència de l’Habitatge, que actualment aporta capacitat a les oficines locals per a fer algunes gestions, “per portar-lo, primer a una quantitat econòmica més elevada per a millorar el servei a la ciutadania i sobretot també perquè puguem fer un balanç conjunt de les necessitats i aplicar instruments que ens han funcionat a altres parts del territori: promoció pública, ajudes a la promoció privada o ajudes al pagament del lloguer, adaptats a la realitat de la Val d’Aran”.

 

Traspàs de la gestió de l’os

 

En matèria de medi ambient, Calvet ha recordat que “en breu es publicarà el que significa el traspàs de la gestió de l’os i la dotació econòmica perquè puguem continuar amb aquesta idea de convivència entre activitat de ramaderia extensiva i presència permanent de l’os”.

 

Així, ha destacat la col·laboració entre Generalitat i Val d’Aran en aquesta matèria, i ha qualificat de “gran fita en l’autogovern de la Val d’Aran” el traspàs d’aquestes competències amb una dotació econòmica d’uns 170.000 euros.

 

Calvet ha insistit que “l’os es va reintroduir, ja existeix i hi tenim una permanència garantida”. Ha defensat que “el nostre interès és parlar de convivència amb l’activitat turística i la ramaderia extensiva, i no de reintroducció o recuperació”.

 

Davant dels comportaments concrets dels ossos, el conseller ha defensat que “hem d’anticipar-nos i tenir protocols que ens permetin actuar en tot moment”. En aquest sentit ha recordat que ja existeix un protocol que es va elaborar amb les administracions implicades, que “és el que ens permetrà actuar si tornen a succeir episodis com els que han succeït en anys anteriors”. “Estarem a punt per quan faci falti actuar”, ha subratllat.

 

D’altra banda, Calvet ha mostrat el suport del Govern a la candidatura de la Val d’Aran com a Reserva de la Biosfera, i ha defensat que per això “fa falta disposar de valors naturals i d’una sèrie d’infraestructures i una bona gestió”.

 

2  

Imatges

Fotografia

Fotografia 224

Fotografia

Fotografia 205

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 180