covid

El Govern acorda mantenir la gratuïtat del 061 mentre duri la pandèmia

query_builder   20 octubre 2020 15:28

event_note Nota de premsa

El Govern acorda mantenir la gratuïtat del 061 mentre duri la pandèmia

  • La Generalitat assumirà el cost de les trucades mentre persisteixi la crisi sanitària

 

  • La voluntat del Govern és garantir als ciutadans el dret a la informació i els tràmits telefònics sense cost arran de la pandèmia

 

El Govern ha aprovat autoritzar els departaments de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, de Polítiques Digitals i Administracions Públiques i de Salut a dur a terme les actuacions que siguin necessàries per mantenir la gratuïtat del telèfon 061 mentre duri la pandèmia. En concret, obrirà una línia de subvencions adreçada a les operadores que no hagin repercutit el cost del servei als seus usuaris des de l’inici de la crisi i mentre continuï vigent la gratuïtat de la línia.

 

Així, mentre persisteixi la crisi sanitària, la Generalitat assumirà el cost de les trucades al 061, és a dir, tot i que el perceptor de la subvenció seran les companyies de telefonia, els veritables beneficiaris seran els ciutadans. Aquestes subvencions no representaran cap benefici per a les companyies de telefonia, ja que haurien repercutit al ciutadà el que la Generalitat li abonarà pel servei prestat.

 

En els propers dies, es publicarà la convocatòria d’aquestes subvencions, que determinarà les bases i el procediment que aquestes companyies hauran de seguir per sol·licitar l’import no cobrat i el de les trucades futures, mentre siguin vigents les mesures establertes pel PROCICAT. Quedaran excloses d’aquest mecanisme de subvencions les operadores que el 20 de març del 2020 van signar l’Acord per a la competitivitat de les persones i empreses amb l’Estat, segons el qual aquest es comprometia a assumir el cost de les trucades fetes pels usuaris al 061 durant l’estat d’alarma.

 

La Generalitat protegeix la ciutadania

 

Una de les primeres mesures que el Govern va aprovar a l’inici de la pandèmia va ser la gratuïtat del telèfon 061, a través del Decret llei 6/2020, de 12 de març. Moltes de les disposicions que es van aprovar amb posterioritat per pal·liar els efectes de la pandèmia van decaure quan es va aixecar l’estat d’alarma, però la gratuïtat del 061 continua vigent. És per això que el Govern ha decidit establir un mecanisme de subvencions per abonar a les empreses de telefonia les trucades no cobrades des del 12 de març i les que es continuaran fent en un futur, fins que ho determini el PROCICAT.

 

Aquesta iniciativa s’emmarca en la voluntat del Govern de garantir als ciutadans el dret a la informació en situacions de crisi i millorar les eines que tenen al seu abast per fer més suportables els efectes de la pandèmia generada per la Covid 19. Amb el nou mecanisme, les operadores no hauran d’assumir pèrdues perquè la Generalitat arbitrarà aquest instrument compensatori per protegir la ciutadania durant els mesos que duri la pandèmia.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined