El vicepresident Aragonès, durant la sessió del control

El vicepresident Aragonès anuncia que el Govern convocarà els grups parlamentaris per tractar la situació sanitària

query_builder   21 octubre 2020 15:46

event_note Nota de premsa

El vicepresident Aragonès anuncia que el Govern convocarà els grups parlamentaris per tractar la situació sanitària

  • Celebra l’absolució del major Josep Lluís Trapero i l’excúpula del departament d’Interior i demana la llibertat dels presos polítics
El vicepresident Aragonès, durant la sessió del control

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha avançat avui que “des del Govern volem convocar als presidents dels grups parlamentaris per compartir l’estat de la situació i per contribuir entre tots a fer aquesta crida a complir amb les restriccions”. “És absolutament necessari per no haver de prendre mesures més dures”, ha insistit.

En aquest sentit, el vicepresident ha assegurat que cal explicar a la ciutadania quina és la situació: “No enganyarem. No dissimularem una situació sanitària d’avui per evitar una mesura que pot ser considerada impopular, si veiem que no fer-ho ens porta a les portes d’un confinament total d’aquí a tres setmanes”. Davant d’aquesta situació “extremadament complexa”,  el vicepresident ha constatat que “tenim un 80% de les ucis ocupades, la meitat per pacients COVID”. Per tant, “cal que tothom sigui molt responsable, i ha demanat que “entre tots hauríem de reforçar el missatge que és important que es compleixin les instruccions de l’autoritat sanitària”, ha afirmat. 

 

Decisions amb el consens dels experts

El vicepresident ha recalcat que totes les decisions del Govern es basen en les recomanacions dels experts en salut i els científics. Segons Aragonès, “la mesura de limitació d’una part de l’activitat de bars i restaurants no neix del criteri polític, sinó que neix de les recomanacions de l’àmbit de salut pública, consensuat amb els experts. La mesura té conseqüències econòmiques, que hem d’atendre, però la mesura té consens”.

Pere Aragonès ha desgranat bona part de les mesures que s’han pres en l’àmbit sanitari. Ha afirmat que en aquests moment hi ha 2.000 persones fent seguiment dels contactes davant d’un cas positiu, i que ahir el Govern va aprovar un programa pel qual “s’incorporaran més de 400 persones, que sumades a les desenes de persones que s’incorporaran en l’àmbit de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ens situaran en 2.500 persones aproximadament, que faran tota aquesta tasca, i tenint en compte que abans de la pandèmia tan sols eren unes desenes de treballadors”.

El vicepresident ha afirmat que “hem passat de fer 5.000 PCR’s a la setmana durant la segona setmana de març a fer-ne més de 150.000 per setmana. I hem incorporat un milió de tests d’antígens. Un altre milió que ja tenim reservats i que s’estan començant a repartir entre els CAPS per tal que es puguin fer en casos que hi ha símptomes perquè tenen una sensibilitat alta i ens permetin també resultats més ràpids”.

 

Suport als exmembres del Parlament per la sentència del TSJC

A l’inici de la seva intervenció, el vicepresident Aragonès ha volgut manifestar, d’una banda, el seu suport als exmembres de la Mesa del Parlament, que aquesta setmana han estat condemnats pel TSJC “per haver permès el debat parlamentari”. “Tot el nostre suport i compromís en col·laborar des del Govern perquè la cambra segueixi sent l’expressió lliure de la voluntat de la ciutadania”, ha destacat.

Per altra banda, el vicepresident també s’ha congratulat de la decisió de l’Audiència Nacional d’absoldre el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i l’excúpula d’Interior: “Manifestem el nostre suport i alegria perquè hagin superat aquesta situació. També mostrem la nostra indignació per tot el dolor que ha causat”, i ha qüestionat el fet que els presos polítics encara estiguin a la presó “quan s’està desmuntant la causa general contra l’independentisme”.

Aragonès ha lamentat que, “malauradament, el virus no ha desplaçat una repressió continuada que va en molts àmbits” i ha apostat per “l’amnistia” com  “l’eina que ha de servir per superar aquesta etapa i encarar una negociació, un diàleg que permeti posar a les mans de la ciutadania el futur d’aquest país, mitjançant un referèndum d’autodeterminació”. “No hi ha alternativa” ha subratllat. El vicepresident ha tornat ha insistir en la necessitat d’aconseguir àmplies majories i enfortir consensos . “Els consensos són, amnistia, fi de la repressió i que decideixi la gent. Que decideixin les urnes, que decideixi la democràcia”, ha reblat.