Miniatura

Govern i Diputació de Lleida impulsen un projecte estratègic de transformació econòmica de Lleida, amb les principals institucions del territori i un mètode avalat per Europa

query_builder   22 octubre 2020 13:30

event_note Nota de premsa

Govern i Diputació de Lleida impulsen un projecte estratègic de transformació econòmica de Lleida, amb les principals institucions del territori i un mètode avalat per Europa

Es tracta d’una eina que ha de permetre generar un nou model econòmic basat en l’economia verda, circular i digitalitzada, que s’ha de desplegar en 8 anys (2020-27) amb un pressupost inicial de 17,7 milions d’euros

Assegurar la viabilitat econòmica, social i ambiental de la producció agrícola, ramadera i forestal com a sector estratègic, i afavorir l’arrelament al territori en base a la creació d’ocupació de qualitat en sectors emergents, són alguns dels principals objectius del projecte

Foto web 1 Conveni
Un moment de la signatura del conveni.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, han signat aquest migdia, a Lleida, un conveni per a desenvolupar el projecte pilot de la transformació econòmica i l’impuls de la bioeconomia a la demarcació de Lleida. L’acte també ha comptat amb un parlament virtual de la delegada del Govern davant de la Unió Europea, Meritxell Serret, i amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré.

Es tracta d’un projecte estratègic a 8 anys vista, que compta amb un pressupost inicial en la seva primera fase (2020-22) de 17,7 milions d’euros compromesos per part de les diferents entitats i institucions del territori que li donen suport a través d’una trentena d’actuacions.  Està  coordinat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida mitjançant l’Oficina Tècnica per la Transformació, la qual avui s’ha oficialitzat amb la signatura del conveni per a la seva creació.

Aquest projecte de transformació econòmica té com a punt de partida la unió institucional, representada per una coalició d’entitats compromeses amb el canvi, denominada ‘Grup Promotor’. Aquest grup està integrat inicialment per les entitats de suport a la promoció econòmica vinculades a la Diputació de Lleida (el propi Patronat de Promoció Econòmica, Globalleida, i el CEEI), juntament amb la Universitat de Lleida, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la Cambra de Comerç, l’IRTA, la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell, així com diversos ajuntaments de la demarcació, entre ells el de Lleida.

Així, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha qualificat de “molt bona notícia” el conveni signat avui, i ha assegurat que “indubtablement, afavoreix la col·laboració entre institucions, amb una clara voluntat de sortir-nos d’aquesta crisi, no només recuperant l’activitat sinó transformant-la”. En aquest sentit, ha posat de manifest que l’acord “ha de ser una iniciativa de referència per a altres territoris de Catalunya, per a convertir aquesta situació de crisi en una oportunitat de canvi”. “No estem en una època de canvi sinó en un canvi d’època”, ha subratllat. “La voluntat del Govern és que les Terres de Lleida, del Pirineu i de l’Aran aprofitin al màxim totes les seves potencialitats”, ha afegit Aragonès.

Durant la seva intervenció, el vicepresident ha remarcat, a més, que “amb el pas que fem avui posem les bases per a fer-ne altres” i ha posat com a exemple l’anunci del laboratori 5G, “que ha de donar eines per a avançar en aquesta transformació econòmica del territori”. Finalment, Aragonès ha recordat que “el compromís del Govern és fer del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, aprovat el passat mes de juliol, un autèntic pla de país, amb voluntat de sumar i que sigui àmpliament compartit”. “I això només es pot fer enfortint la cultura de la col·laboració”, ha reblat.

Per la seva banda, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha recordat que fa temps que el Departament d’Agricultura i el conjunt del Govern ve treballant de valent en totes les mesures de transformació del món rural i del sector agroalimentari per als propers anys, que l’han d’enfortir, i han de permetre sortir més forts i més preparats de la crisi provocada per la Covid, responent a reptes clau com el de la transició ecològica o el de la transformació digital. Així, ha fet al·lusió als 10 projectes transformadors del sector primari per als propers anys inclosos dins del Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern, presentats a finals de juliol, amb un import de 3.000 milions d’euros. Aquests projectes es basen a aprofitar els recursos del territori i el coneixement per a construir un nou escenari de futur i que permeti fer el salt en: coneixement i transformació digital, com a motor de transformació, en millorar la sostenibilitat i reduir l’impacte dels models productius actuals, i en impulsar l’economia i qualitat vida de les zones rurals. I en apropar el mon rural i el sector agroalimentari al ciutadà.

“Avui ho aterrem al territori. A les terres de Lleida, i ho fem ajuntant esforços, per a implantar conjuntament mesures transformadores. I en un context de pandèmia de la COVID-19 que ha generat una crisi sense precedents. Europa ha d’abordar els reptes de la transició verda i la transició digital per a esdevenir una economia moderna, eficient en l’ús dels recursos i competitiva. Les polítiques de recerca i innovació, i de desenvolupament territorial s’han d’orientar cap a la sostenibilitat en un sentit ampli (sostenibilitat social, ambiental i econòmica)”, ha assenyalat Jordà. En aquest punt, la consellera ha posat de relleu l’agenda compartida que en els darrers anys han promogut els agents de la demarcació per a impulsar la transformació econòmica de la plana de Lleida, el Pirineu i l’Aran cap a l’economia verda i digitalitzada, amb finançament del FEDER, i que lidera la Diputació. “És una iniciativa de referència a Catalunya i a Europa”, ha dit. I en aquest marc es planteja  el conveni signat avui: impulsar una agenda compartida que permetrà alinear els esforços i les actuacions dels diversos actors compromesos (administracions públiques, universitats, centres de recerca i tecnològics, empreses, petits productors, associacions i ciutadania) amb la transformació del model actual de producció i consum del territori en un model basat en la bioeconomia.

“Volem que el conveni signat avui sigui la llavor d’una nova forma de treballar i de fer polítiques que ens permetin afrontar amb èxit els reptes que tenim per als propers anys; inspiració i referència per a altres territoris. Calen visions, eines i recursos compartits per a sortir més forts de la Covid”, ha dit Jordà.

1  

Imatges

Imatge de la signatura del conveni

Imatge de la signatura del conveni 322