Fotografia del vicepresident Aragonès durant la la primera reunió del Comitè assessor Catalunya-Next Generation EU

El vicepresident Aragonès presideix la primera reunió del Comitè assessor Catalunya-Next Generation EU i presenta els seus 14 membres

query_builder   22 octubre 2020 19:38

event_note Nota de premsa

El vicepresident Aragonès presideix la primera reunió del Comitè assessor Catalunya-Next Generation EU i presenta els seus 14 membres

  • El Comitè identificarà els projectes que optaran als recursos dels fons europeus de recuperació i complementarà el programa de reactivació de la CORECO
  • Aragonès recorda que el Govern s’ha dotat d’un Pla de reactivació pioner i que “Catalunya ha de poder gestionar els recursos que li corresponen perquè som qui coneixem el país”
  • El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat el “paper principal de les empreses en la recepció dels fons europeus

 

Fotografia del vicepresident Aragonès durant la primera reunió del Comitè assessor Catalunya-Next Generation EU

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presidit la primera reunió del Comitè assessor Catalunya-Next Generation EU (CONEXT CAT-EU), un òrgan col·legiat que té per objectiu promoure i identificar projectes que optaran a aconseguir recursos del fons europeu de recuperació Next Generation. Durant aquesta primera trobada, s’han presentat les 14 persones que conformen el Comitè. Aquest organisme, adscrit al Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, el presideix Pere Aragonès i n’ocupa la vicepresidència el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que també ha participat a la trobada telemàtica.

Durant la reunió, Pere Aragonès ha explicat la feina feta pel Govern en la lluita contra la crisi de la Covid-19, amb un pla de reactivació econòmica i social. Ha remarcat que aquesta represa econòmica va lligada a les expectatives que obren els fons europeus. Per Aragonès, “Catalunya ha fet la feina, ens hem dotat d’un Pla pioner que defensarem el proper dilluns i així l’explicarem a la presidenta de la CE, perquè entronca plenament amb el Pla de Reactivació Europeu, el Next Generation-EU i l’agenda 2030. Tenim experiència acumulada però, sobretot, aquest país té la capacitat, la força i l’energia per dur a terme projectes com aquest”.

El vicepresident ha insistit avui que els projectes que optin als fons europeus “es fan des del territori i la proximitat, i han d’estar liderats des del territori. Els fons de reactivació europeus han de poder ser gestionats, també, des de Catalunya. Catalunya ha de poder gestionar els recursos que li corresponen perquè som qui coneixem el país, la seva potencialitat i, sobretot, les seves necessitats i el potencial transformador de la gent d’aquest país, que és extraordinari”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha subratllat que “la UE fa protagonistes principals de la reconstrucció d’Europa a les empreses, des de la grans multinacionals fins a les PiMEs, reconeixent el seu paper protagonista en la creació de llocs de treball i de riquesa”.

El Govern va aprovar a principis d’aquest mes d’octubre la creació del CONEXT CAT-EU, que ha de identificar els projectes que optaran als recursos dels fons europeus de recuperació. Els projectes s’escolliran entre les propostes recollides en el Pla per la reactivació econòmica i la protecció social, presentat pel Govern el juliol, i d’altres sorgides i promogudes per altres actors econòmics, empresarials o socials.

En aquest sentit, el comitè CONEXT CAT-EU complementarà la tasca de la Comissió per a l'elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social com a conseqüència de la crisi de la Covid-19 (CORECO), l’òrgan creat pel Govern per articular la resposta de la Generalitat als reptes econòmics i socials derivats de la pandèmia.

 

Persones de reconegut prestigi en economia 

Un total de 14 vocals formaran el Comitè. Es tracta de persones de reconegut prestigi en matèria econòmica i vinculades als àmbits acadèmic, professional i sectorial del país. Els membres del comitè no percebran cap retribució per l’exercici de les seves funcions.

Oriol Altisench

Enginyer de Camins, Canals i Ports per la Universitat Politècnica de Catalunya, actualment és director d’Actuacions Estratègiques de Mobilitat de BIMSA (Ajuntament de Barcelona), coordinador del Projecte de Connexió de les Xarxes de Tramvia, i degà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya des d’abril 2014.

Ha desenvolupat la seva carrera professional en l’àmbit públic i privat, a l’entorn de projectes d’infraestructures i urbanístics, com a director adjunt a la Gerència d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona o president de l’Associació per a la Qualificació dels Enginyers Professionals (AQPE), president de la Fundació “Urbs i Territori Ildefons Cerdà”, vicepresident del Cercle d’Infraestructures i patró de l’ITeC i de l’Institut Cerdà, entre d’altres.

Oriol Bota

Llicenciat en administració i direcció d’empreses per ESADE i auditor censor jurat de comptes no exercint, des de fa 12 anys és el director de l’obra social de Sant Joan de Déu, membre de la comissió tècnica del Coop57 cooperativa de serveis financers per a l’economia social i patró de la Fundació Probitas. En el seu llançament i durant 5 anys, va assumir la responsabilitat financera i de gestió de persones del Grup Cooperatiu Cultura 03 (actualment grup SOM). També ha estat  soci del Col·lectiu Ronda com a assessor i consultor d’entitats d’economia social i membre de la junta de FETS per a la promoció de les Finances Ètiques.

Maria Buhigas

Llicenciada en Arquitectura per l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona (UPC) i Màster en Planificació Urbana (MsUP) per la Universitat de Columbia (UC_NYC), en l’actualitat  compagina el seu despatx professional (Urban Facts, des de 2014) amb la docència a la UAB com a professora associada. Durant 13 anys ha estat directora d'Estratègia Urbana de l’Agència Barcelona Regional, i entre els 2019 i el 2020 regidora de l’Ajuntament de Barcelona. Actualment assessora en resiliència urbana a la Secretaria d’Economia (SECO) del Govern suís. 

Amb més de 20 anys d'exercici en el camp de la planificació urbanística, ha treballat en serveis d'assessorament per a agències de cooperació bilateral (Agències del sistema de Nacions Unides i el Banc Mundial) i per a empreses del sector privat.
 

Joaquim Coello

Enginyer Naval i MBA a IESE, ha estat president de l’Autoritat Portuària de Barcelona i d’altres empreses com Eurojet, Applus o ASOPORT. També ha exercit com a conseller delegat d’ITP o Gamesa Eólica i com a conseller a MyC&M, COMEXI, PORTEL i AudingIntraesa,. En la seva vessant acadèmica ha sigut president del Consell Social de la UB i acadèmic numerari de la Real Academia de Ingeniería, i ha format part del patronat de diverses fundacions com la Fundació Pasqual Maragall, del Palau de la Música Catalana, de FemCat i de la Fundació Carulla. 

Adelina Comas 

Investigadora al Care Policy and Evaluation Centre a la London School of Economics and Political Science i codirectora del programa STRiDE per a desenvolupar i implementar plans nacionals de demència, a Brasil, Índia, Indonesia, Kenia, Hong Kong, Jamaica, Mèxic, Nova Zelanda i Sud-Àfrica.

La seva feina es centra en avaluar sistemes de salut i protecció social per  donar resposta a l’envelliment de la població i l’augment en el nombre de persones que viuen amb demències i que tenen necessitats complexes. Ha sigut consultora per a l’OMS i per al Banc Interamericà de Desenvolupament Ha fundat LTCcovid.org, un web que recull experiències internacionals per mitigar l’impacte del COVID-19 en persones en situació de dependència i els seus cuidadors. També és i co-autora de la guia de l’OMS de prevenció i gestió de la COVID-19 en els serveis d’atenció de llarga durada. 

Therese Jamaa

Amb una dilatada experiència en el sector de la tecnologia, actualment és la general manager de la GSMA, associació organitzadora del Mobile World Congress, i responsable del projecte Mobile World Capital Barcelona.

Anteriorment, havia  exercit el càrrec de directora de desenvolupament de negoci a l’empresa de tecnologia de telecomunicacions Qualcomm. També́ ha prestat els seus serveis a empreses com Vodafone o Sema Group Schlumberger, després d’iniciar la seva carrera a la indústria de la construcció́ naval.

 

Guillem López- Casasnovas  

Llicenciat en Economia i Dret i doctor en Economia Pública per la Universitat de York, és catedràtic d’Economia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i director del Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES-UPF). La seva carrera professional ha estat molt lligada a l’àmbit acadèmic en diferents universitats i centres de recerca tant a nivell nacional com internacional. També ha estat membre del Consell de Govern del Banc d'Espanya, president de la International Health Economics Association, i assessor sènior de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre les desigualtats en salut a la Regió Europea. Com a expert, ha format part de diferents consells assessors com el CAREC i el CASOST per al sistema sanitari de Catalunya o el Consell Assessor del Ministeri de Sanitat i Política Social.

Autor de diversos llibres i publicacions, ha estat membre de la Comissió d'Estudis de Balança Fiscal entre Catalunya i l'Estat espanyol (1995-1998) de l'Institut d'Estudis Fiscals i encara avui, de la del Departament d'Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya.

Miquel Martí 

Enginyer Industrial i MBA per ESADE, actualment es director general de la Barcelona Tech City. Durant la seva carrera professional ha exercit com a director de desenvolupament de negoci i finances a Biocat, Bdebate, l’International Center For Scientific Debate (Biocat i Obra Social de la Caixa) i de l’AIDIT (UPC i UPM) a Barcelona. També ha  treballat durant 10 anys com a directiu al sector privat. És patró de la de la Fundació UOC, Fundació CIT UPC i membre de l’advisory board d’UPF Ventures, del Consell Assessor de Promoció de Ciutat i del Consell Assessor de l’APTICC.

 

Andreu Mas-Colell

Doctor en Economia per la Universitat de Minnesota i Doctor Honoris Causa per les universitats d’Alacant, Toulouse, HEC (París) i per la Universidad Nacional del Sur (Argentina), és catedràtic d’Economia a la UPF. Ha desenvolupat la seva trajectòria acadèmica principalment als EUA on va ser catedràtic d’Economia a la Universitat de Harvard i professor d’economia i matemàtiques a la Universitat de Califòrnia, Berkeley. Durant alguns anys, ha estat membre de la Foreign Associate de la National Academy of Sciences dels EUA i Foreign Honorary Member de l’American Economic Association i de la Acadèmia Europea, i  Sloan Fellow i Guggenheim Fellow, així com membre de l’Executiva de la International Economic Association, president de l’Associació Espanyola d’Economia i president de l’European Economic Association.

També ha dedicat part de la seva trajectòria professional al sector públic com a conseller d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya durant el 2002 i el 2003, i com a conseller d’Economia i Coneixement entre el 2010 i el 2016.

Pel fa a l’àmbit de la recerca, ha sigut secretari general del Consell Europeu de Recerca i president de la Barcelona Graduate School of Economics. Entre les seves publicacions hi ha més d’un centenar de treballs d’investigació sobre temes que abasten des de la teoria abstracta de l’equilibri general i l’estructura dels mercats financers fins a polítiques de preu per empreses públiques, passant per la teoria de jocs d’estratègia.

 

Miquel Puig

Doctor en Economia, actualment és director general del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya i regidor a l’Ajuntament de Barcelona. La seva carrera ha estat vinculada amb l’administració pública en ocupar diversos càrrecs a la Generalitat com a Director General d'Indústria i Comissionat per a la Societat de la Informació, entre la dècada dels 80 i els 90, i com a director general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) entre el 2000 i el 2002. També ha estat vinculat al sector de les infraestructures com a director general d’Abertis Airports.

 

Mar Reguant

Doctora en economia pel MIT, en l’actualitat exerceix de professora titular a la Northwestern University (EUA). Prèviament, ha estat professora a Stanford i professora visitant a la Toulouse School of Economics. Durant la seva trajectòria, ha publicat diversos estudis sobre la seva recerca relacionada amb mercats elèctrics i regulació ambiental en diverses revistes de prestigi internacional. Ha estat guardonada amb reconeguts premis com el XVII Premi Sabadell, el Presidential Early Career Award for Science and Engineers a Estats Units, o el premi a la millor economista ambiental europea menor de 40 anys que entrega l'EAERE.

 

Francesc Reguant

Economista i MBA en Alta Funció Directiva, en l’actualitat és president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes i director d’ObeAlimentària. Provinent de l’empresa privada, s’incorporà a l’IRTA des de la seva creació. En aquest Institut de Recerca va exercir els càrrecs de director d’Administració i Sistemes d’Informació, des d’on es va fer càrrec del disseny i direcció del Sistema Integrat de Gestió de l’IRTA el qual va merèixer el premi ACCID 2003, i, posteriorment, va exercir de director d’Estudis i Prospectiva del mateix institut.

També s’ha relacionat amb el sector públic on ha treballat com a subdirector general i cap del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura. Ha estat el coordinador de l’estudi d’impacte socio-econòmic del Segarra Garrigues i és autor o coautor de diversos llibres. Ha simultaniejat la seva activitat amb la docència (UPF, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Fundació EMI). 

 

Carme Trilla  

Economista especialitzada en el sector de l’habitatge des de la vessant social, econòmica i de polítiques públiques. Ha estat vinculada amb l’àmbit de l’administració pública com a directora general i secretària d’Habitatge de la Generalitat de Catalunya entre el 2004 i el 2011, quan va impulsar la Llei del dret a l’Habitatge 18/2007 i el Pacte Nacional per a l’Habitatge 2007-2016. Ha col·laborat amb Càritas Barcelona en temes d’habitatge social i creant el Servei de Mediació en l’Habitatge. Actualment presideix la Fundació Hàbitat3, gestora de més de 600 habitatges de lloguer, promoguda per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya. Forma part del Consell Assessor del Pla de Barris de Barcelona i presideix l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona, integrat per totes les administracions públiques que operen en aquest àmbit.
 

Montse Vendrell  

Doctora en biologia i màster en Comunicació Científica i PDG per IESE, actualment és presidenta del Consell Social de la UPF, vicepresidenta de la Fundació Pasqual Maragall i sòcia d’Alta Life Sciences, un fons de capital risc del sector de les ciències de la vida.

Va començar la seva carrera com a investigadora tant a Barcelona (CSIC) com als EUA (Roche Institute of Molecular Biology). També ha estat directora de Biocat, el Parc Científic de Barcelona i el BIST (Barcelona Institute of Science and Technology).

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa de la primera reunió del Comitè assessor Catalunya-Next Generation EU

Nota de premsa de la primera reunió del Comitè assessor Catalunya-Next Generation EU
PDF | 112