Cesc Poch durant la cerimònia virtual

L'European Youth Card Association premia el Carnet Jove de Catalunya pel projecte Carnet Jove Local

El guardó s'ha comunicat avui durant la 35a Conferència Europea d'EYCA, que s'ha celebrat via telemàtica

query_builder   23 octubre 2020 16:58

event_note Nota de premsa

L'European Youth Card Association premia el Carnet Jove de Catalunya pel projecte Carnet Jove Local

El guardó s'ha comunicat avui durant la 35a Conferència Europea d'EYCA, que s'ha celebrat via telemàtica

El Carnet Jove ha rebut aquest migdia el guardó Excellence Awards 2020 que atorga l’EuropeanYouth Card Association (EYCA), l’organisme format per més de 70 organitzacions i que integra els carnets joves europeus. El director general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Cesc Poch, i el responsable d'Internacional i Cooperació de l’ACJ, Pep Moliné, han recollit virtualment el reconeixement durant l’entrega de premis que ha tingut lloc en el marc de la 35a Conferència General d’EYCA, que aquest 2020 s’ha celebrat via telemàtica.
Cesc Poch durant la cerimònia

Els premis estan integrats per set categories i el guardó ha estat concedit en la de “Youth mobility & active citizenship, que destaca aquella organització que millor ha promogut una ciutadania activa a més de millorar la mobilitat de la gent jove.

Concretament, el premi ha reconegut al Carnet Jove de Catalunya pel projecte Carnet Jove Local, que es va posar en marxa el 2018 a set municipis catalans i que va superar amb èxit la fase pilot. L’objectiu del projecte és apropar encara més el carnet als seus titulars amb més i millors descomptes locals (comerç de proximitat), incrementar el nombre d’usuaris del carnet, impulsar la territorialització i promoure l’ús del carnet el dia a dia, entre d’altres.

Aquesta iniciativa, que s’ha dut a terme conjuntament amb els ajuntaments de L’Hospitalet de Llobregat, Manlleu, Palamós, Amposta, Cambrils, Agramunt i La Seu d’Urgell, ha permès augmentar tant el nombre d’avantatges com el de titulars en aquestes poblacions. En concret, el Carnet Jove ha incrementat en un 160% els serveis i descomptes en aquests municipis, fins a un total de 693 avantatges en el conjunt dels 7 municipis. Així mateix, ha augmentat el nombre de nois i noies que s’han fet titulars del carnet en un 4%, fins als 25.714 en el total de les mateixes poblacions. Aquest creixement dobla el que el CJ ha experimentat arreu de Catalunya i en el cas de municipis petits ha aconseguit doblar i triplicar el nombre total de titulars.

Aquests bons resultats de la fase pilot han dut el CJ a seguir implementant el projecte a noves poblacions. D’aquesta manera, es preveu que el Carnet Jove Municipal es pugui desplegar el 2021 a nous municipis amb alt índex demogràfic i arribar encara a més joves.

El director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, s’ha mostrat molt satisfet per aquest nou reconeixement internacional: “Una vegada més, el Carnet Jove de Catalunya destaca a Europa per la seva vessant social i innovadora. No només som el tercer carnet europeu amb més titulars, sinó que també liderem iniciatives en l’àmbit comunitari”.

En aquest sentit, Poch ha remarcat que el CJ també havia quedat nominat als Excellence Awards 2020 per les guies “Com trobar-hi sentit” d’acompanyament emocional als joves durant el seu confinament per la Covid-19, i també pel Programa Connecta’t.

Així mateix, la directora general de Joventut, Laia Girós, ha recordat que el CJ ja havia estat premiat als Excellence Awards en quatre ocasions anteriors per les seves iniciatives socials en àmbits com ara les Beques Carnet Jove, els avantatges del Pack Jove o la campanya de celebració dels 30 anys d’història amb una gran participació dels i les joves a les xarxes socials.

El nou èxit en el reconeixement internacional del Carnet Jove se suma als dels àmbits de representació, ja que Catalunya disposa des del 2017 d’un representant de Joventut a l’executiva d’EYCA, amb la figura del responsable d'Internacional i Cooperació de l’ACJ, Pep Moliné. “Una fita que va representar un avenç més de Catalunya a nivell internacional en l’àmbit de les polítiques de joventut”, segons ha remarcat Girós, i que se suma a d’altres presències en àmbits internacionals, com és el fet de formar part de la Junta de Govern de l’European Youth Information anb Counselling Agency (ERYICA), l’agència integrada per serveis públics d’informació juvenil, organismes i xarxes de coordinació responsable de la cooperació europea en l’àmbit del treball i dels serveis d’informació juvenil.  

El Carnet Jove arriba enguany al seu 34è any d’implantació a Catalunya amb més de 8.500 avantatges en formació, cultura, salut o mobilitat internacional i uns 558.000 titulars d’entre 12 i 30 anys. A aquestes xifres s’hi suma un important índex de penetració entre la joventut catalana, que actualment és del 35%.

A nivell europeu, el Carnet Jove de Catalunya expedeix prop del 10% del total de carnets joves, i se situa com la tercera organització amb més expedicions, després d’Hongria i Escòcia.