Miniatura

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de novembre

query_builder   2 novembre 2020 12:48

event_note Nota de premsa

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de novembre

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes de novembre en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

Foto web

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local (GAL) per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

Així, cal destacar que, entre el 23 i el 29 de novembre, per primera vegada, se celebrarà, arreu dels Països Catalans, la Setmana de la Pedra Seca, una setmana plena d’activitats per a reivindicar aquest patrimoni, i aquesta tècnica constructiva.

Col·laboraxPaisatge, projecte coordinat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord Oriental de Catalunya (ADRINOC), impulsa la Setmana de la Pedra Seca, en col·laboració amb nombroses entitats del territori. Una setmana per a l’organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans que neix amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius, i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació, i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

Aquestes són les actuacions previstes per a aquest mes de novembre:

Jornada PATT: Com crear vincles entre restauradors i productors locals de l’Urgell
Data i lloc: 2 de novembre. En línia.
Horari: de les 17:00h a les 19:15h.
Organitza: Associació Leader de Ponent
Càpsula formativa on els restaurants, productors/productores, allotjaments i espais de la comarca de l’Urgell puguin descobrir noves formes de treball conjunt i buscar sinèrgies. La idea és co-crear nous conceptes gastronòmics per tal de donar a conèixer els productes locals i autòctons, la gastronomia, el territori, i el paisatge rural. En Sergi de Meià parlarà de futur, de noves tendències, i nous escenaris gastronòmics, d'acord amb la nova normalitat que s’està vivint.
És una jornada inclosa dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP, oberta a restauradors/restauradores, productors/productores, allotjaments, cellers, molins d’oli, oficines de turisme, i espais visitables.
Mes informació: http://www.desenvolupamentrural.cat/agenda/jornada-patt-com-crear-vincles-entre-restauradors-i-productors-locals-de-l-urgell

Formació: ‘Eines de tramitació electrònica’
Data i lloc: 3 de novembre. En línia.
Horari: de 9:15h a 11:15h.
Organitza: ADRINOC
Formació sobre l’ús de les eines de tramitació electrònica a càrrec de l’empresa Buisitools SL.
Sessió dirigida a beneficiaris dels ajuts Leader, col·lectius obligats, petita i mitjana empresa, associacions i entitats sense ànim de lucre, gestories, col·lectius professionals o socials, treballadors de l’Administració Pública, i persones interessades.
Més informació: http://www.desenvolupamentrural.cat/agenda/l-us-de-les-eines-d-administracio-electronica--2

Presentació Ajuts Leader – convocatòria 2020
Data i lloc: 4 de novembre. En línia.  
Horari: de 19:00h a 20:30h.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Sessió per a presentar la convocatòria i les bases dels Ajuts Leader corresponents a l’anualitat 2020. S’adreça a persones físiques i jurídiques interessades a presentar una sol·licitud d’ajuts Leader en la convocatòria d’enguany; així com a ens locals, associacions, fundacions, etcètera.

Sessió del ‘Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic de l’Alt Empordà’
Data i lloc: 5 de novembre. En línia.
Horari: a partir de les 9:30h.
Organitza: ADRINOC
A principis de 2018,  el Ple del Consell Comarcal va aprovar el ‘Pla d'Adaptació al Canvi Climàtic de l'Alt Empordà’. En aquest Pla, s'hi ha definit 8 línies estratègiques amb un total de 29 accions d'adaptació que tenen com a objectiu reduir els efectes del canvi climàtic, i augmentar la resiliència de la comarca.
Un dels objectius més interessants del Pla és la revisió de les accions proposades per tal de comprovar quines segueixen vigents, quines estan caducades, i quines es poden afegir.
Sessió de treball dirigida a personal tècnic especialitzat.

Sessió informativa Ajuts Leader – convocatòria 2020
Data i lloc: 5 de novembre. En línia.  
Horari: a partir de les 16:00h.
Organitza: Consorci Leader Pirineu Occidental
Una altra sessió per a presentar la convocatòria i les bases dels Ajuts Leader corresponents a l’anualitat 2020; dirigida a persones físiques i jurídiques interessades a presentar una sol·licitud d’ajuts Leader en la convocatòria d’enguany, així com a ens locals, associacions, fundacions, etcètera.

Jornada PATT: Les empreses rurals front els reptes de la Covid-19
  • Dijous 5 de novembre: de les 19:00h a les 20:30h. En línia
  • Dijous 26 de novembre: de les 15:00h a les 16:30h.En línia

Organitza: Associació Leader de Ponent
La nova realitat econòmica fruit de la pandèmia de la Covid-19 ha transformat de forma dràstica la realitat de les empreses rurals. El comerç quotidià i de proximitat ha reafirmat la seva importància com un element clau per a garantir la qualitat de vida en els territoris rurals; el turisme de proximitat ha revifat com alternativa a les destinacions tradicionals, i la venda on-line ha experimentat un creixement com mai no ho havia fet fins ara. Aquestes jornades pretenen donar a conèixer i preparar les empreses rurals davant d’aquests nous reptes que estan sorgint de la nova realitat, tenint en compte aquests sectors especialment protagonistes de la revifalla dels pobles durant els darrers mesos.
Jornades oberta a empreses dels territoris rurals.
Mes informació: http://www.desenvolupamentrural.cat/agenda/jornada-patt-les-empreses-rurals-front-els-reptes-de-la-covid19--5

XI Seminari de desenvolupament rural. Paisatge i Economia Creativa
Data i lloc: 6 de novembre. En línia.
Horari: de 9:30h a 12:00h.
Organitza: ADRINOC
L'Oficina Tècnica d'Estratègies per al Desenvolupament Econòmic de la Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació organitza aquest curs amb l'objectiu que les persones participants adquireixin coneixements teòrics i aplicats per a la posada en marxa de projectes i polítiques d'economia social i solidària (ESS) en les entitats locals, adaptats a la situació actual.
Sessió adreçada a personal tècnic especialista dels ens locals de les àrees de desenvolupament econòmic local o que realitza funcions relacionades amb la dinamització rural, i també del conjunt ampli d'àmbits sectorials relacionats amb el paisatge: medi ambient, urbanisme, participació, etcètera. Persones interessades en les dinàmiques econòmiques territorials i el paper de les entitats locals.
Més informació: http://www.desenvolupamentrural.cat/agenda/xi-seminari-de-desenvolupament-rural-paisatge-i-economia-creativa--3

Taller de Co-Creació Estratègia CETS Garrotxaç
Data i lloc: 11 de novembre. Pendent de concretar.
Horari: de 10:00h a 13:00h.
Organitza: ADRINOC
Taller matinal que ha de permetre concretar en allò que es vol centrar l’estratègia turística dels propers 5 anys a la Garrotxa; i dirigit als membres de la Comissió de la CETS.

Ser a un Clúster, m’interessa?
Data i lloc: 11 de novembre. On-line
Horari: de 9:30h a 11:00h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
La necessitat de trobar espais disruptius i dinamitzadors és cada cop més necessària; espais on escoltar i trobar formes de treballar diferents que permetin millorar amb progressió, i sense aturar-se. En aquesta línia, el projecte ‘StartUp Rural 2020’, juntament amb el ‘Clúster Catalonia Gourmet’ (ACCIÓ), us proposa assistir telemàticament a una sessió dissenyada per a escoltar veus del territori que formen part d’aquest Clúster, i que n’explicaran les oportunitats que hi han trobat.
Proposta programa: Presentació ‘Start Up Rural’, per Jordi París, director del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp. -  Presentació ‘Clúster Gourmet’, per Marta Amorós, gerent del Clúster. - Presentació projectes Clúster del territori (Artesanies Carlit, Olives Gourmet Blai Peris, Torrons i Mel Alemany). – Preguntes, i qüestions.
La formació va dirigida especialment a petits productors i productores agroalimentàries.
Programa pendent de tancament.

Jornada ‘Creixement empresarial en temps de crisi’
Data i lloc: 13 de novembre. La Nou Coworking. Artesa de Segre.
Horari: de 9:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord
L’objectiu d’aquesta jornada és donar a conèixer el projecte de ‘La Nou’ entre els empresaris i empresàries, i ajudar-los a gestionar el temps de la millor manera possible per a poder assolir les metes professionals fixades.
Jornada adreçada als empresaris i empresàries del territori.

Jornada PATT: Com gestionar el meu negoci perquè sigui viable
Data i lloc: 16 de novembre. En línia.
Horari: Pendent de concretar.
Organitza: Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura
Sessió dirigida als empresaris/empresàries i emprenedors/emprenedores del territori.

Jornada PATT: RSE – Responsabilitat Social empresarial
Data i lloc: 17 de novembre. En línia.
Horari: de 10:00h a 12:00h.
Organitza: ADRINOC
En el moment actual és clau desenvolupar i implementar eines per a la transparència i la gestió ètica de les organitzacions. Es tracta d’un jornada dirigida a promotors i promotores Leader, i d’activitats econòmiques del territori.

Jornada ‘Talent Jove rural’
Data i lloc: 18 de novembre. En línia.  
Horari: de 15:30h a 17:00h.
Organitza: Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central
Jornada al voltant de la contractació de persones joves a les empeses dels territoris rurals de Catalunya.
El jovent és el grup de població que té més dificultats a l’hora d’inserir-se en el món laboral. La seva manca d’expertesa, així com el prejudici sobre el comportament immadur i canviant de la gent jove, fa que moltes empreses no vulguin contractar persones menors de 35 anys. En les zones rurals, aquesta manca d’oportunitats laborals incrementa la problemàtica del despoblament, posant en risc el futur del territori, i potenciant la seva gentrificació.
Quins avantatges té contractar gent jove? Quins incentius els hi podem oferir? Què es guanya com a empresa a l’hora de contractar persones joves?
Aquesta sessió s’adreça a petites i mitjanes empreses del territori.
Més informació: http://www.desenvolupamentrural.cat/agenda/jornada-tecnica-talent-jove-rural

Jornada PATT: BCN Smart Rural: Iniciatives transformadores a la Catalunya Central: innovació, coworking i cooperativisme
Data i lloc: 18 de novembre. En línia
Horari: de 9:30h i 17:30h.
Col·labora: Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

Setmana de la Pedra Seca
Data i lloc: del 23 al 29 de novembre. Activitat repartida per diferents espais del territori català.
Horari: Tot el dia.
Organitza: ADRINOC
Com ja s’ha esmentat, del 23 al 29 de novembre de 2020, tots els racons dels Països Catalans reivindicaran el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva organitzant activitats al voltant de la pedra seca per a posar-la en valor. Hom pot veure les diferents activitats organitzades a https://www.collaboraxpaisatge.cat/accio/agenda-setmana-de-la-pedra-seca 
Es tracta d’una activitat dirigida al públic general. Més informació: http://www.desenvolupamentrural.cat/agenda/setmana-de-la-pedra-seca

Jornada ‘FER.cat. Ensenyant a emprendre a les escoles rurals’
Data i lloc: 26 de novembre. En línia.
Horari: d’11:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord
L’objectiu d’aquesta jornada és crear vincles amb entitats de diferents països de la Unió Europea que vulguin participar o conèixer el projecte de cooperació Leader ‘FER.cat. Ensenyant a emprendre a les escoles rurals’.
Jornada dirigida a  entitats europees interessades en el projecte ‘FER.Cat’.

Arrelament social i laboral de joves a les comarques locals
Data i lloc: 26 de novembre. En línia.  
Horari: de 10:00h a 13:00h.
Organitza: Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya
Jornada en què s’abordarà temes d’arrelament social i laboral, tant d’ocupació com d’emprenedoria, del sector més jove de la societat de les comarques rurals (ja siguin les seves comarques d’origen o nouvinguts al món rural). La sessió es dirigeix a tècnics i tècniques comarcals de joventut i desenvolupament local.

Curs de Construcció de pedra en sec
Data i lloc: 28 de novembre. Porrera.
Horari: de 9:30h i 17:30h.
Organitza: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp
Jornada d’aprenentatge teòrica i pràctica sobre la tècnica constructiva de la pedra en sec, a la zona del riu Cortiella (Porrera). Aquesta activitat s’inscriu dins del projecte ‘Col·labora pel Paisatge’, i en el marc de la Setmana de la Pedra Seca; i va dirigida a la ciutadania en general, especialment a aquells agents interessats en el patrimoni arquitectònic tradicional.
Més informació: http://www.desenvolupamentrural.cat/agenda/setmana-de-la-pedra-seca


Per a més informació:

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2020_11_1

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 101