Exposició #INCASÒL40. 40 ANYS, 40 RAONS, als jardins del Palau Robert de Barcelona.

L'INCASÒL celebra els seus 40 anys amb l'exposició #INCASÒL40. 40 ANYS, 40 RAONS

query_builder   2 novembre 2020 16:49

event_note Nota de premsa

L'INCASÒL celebra els seus 40 anys amb l'exposició #INCASÒL40. 40 ANYS, 40 RAONS

  • La mostra es pot visitar als jardins del Palau Robert de Barcelona fins al 3 de gener de 2021 i després recorrerà les principals ciutats catalanes
  • L’organisme celebra enguany el 40 aniversari de la seva creació com a principal agent de desenvolupament urbà de Catalunya
  • El model urbà i territorial del país definit per l’INCASÒL va en consonància amb els 6 eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya
Exposició #INCASÒL40. 40 ANYS, 40 RAONS, als jardins del Palau Robert de Barcelona.
Exposició #INCASÒL40. 40 ANYS, 40 RAONS, als jardins del Palau Robert de Barcelona.

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, celebra enguany el 40è aniversari de la seva creació. L’eix central dels actes commemoratius és l’exposició itinerant #INCASÒL40. 40 ANYS, 40 RAONS que està oberta als jardins del Palau Robert de Barcelona fins al 3 de gener de 2021. Posteriorment, s’instal·larà en les principals ciutats catalanes.

En aquest context, l’INCASÒL fa un balanç d’aquests anys i projecta el seu model urbà i territorial de país en els 6 grans eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya reordenats per explicar millor l’activitat de l’empresa. Aquesta agenda la impulsa el Govern de la Generalitat –amb el lideratge de la secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat– per tal d’implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides amb què es pretén assolir un model de prosperitat compartida en un món sostenible. Dins d’aquest procés, l’Institut Català del Sòl s’està encarregant dels objectius de l’Agenda que tenen una dimensió urbana.

L’exposició #INCASÒL40. 40 ANYS, 40 RAONS consta de 6 contenidors distribuïts pels jardins del Palau Robert. Cada contenidor recull un eix de l’Agenda Urbana de Catalunya. En el seu interior, 6 audiovisuals desgranen les 40 raons o 40 compromisos que defineixen la seva tasca, a més de 40 codis QR que ofereixen la possibilitat d’endur-se la informació ampliada a casa.

El propòsit principal és familiaritzar el visitant amb els grans assumptes i discussions que afecten, avui, l’ordenació territorial i el model urbà. Per aquest motiu, cadascun dels sis eixos temàtics s’analitza partint d’una perspectiva històrica (centrada en l’àmbit català) que ajuda a entendre tot el que s’ha fet fins a arribar al moment de grans canvis que vivim. Així mateix, repartits per cada eix es destaquen les “40 raons” més remarcables que han definit les línies d’actuació de l’INCASÒL en aquests quaranta anys de trajectòria treballant per un model urbà i territorial que sigui sostenible, des del punt de vista mediambiental, social i econòmic, per a les properes generacions.

La funció de comissariar l’exposició l’ha realitzat l'arquitecte Roger Subirà, que ha elaborat els continguts de l’exposició amb la participació de diferents treballadors/ treballadores de l'INCASÒL que han aportat el coneixement de la seva experiència i la visió de futur en la qual podria orientar-se l’Institut Català del Sòl.

L’INCASÒL

L’Institut Català del Sòl va néixer el 16 de desembre del 1980, mitjançant la Llei 4/1980, just un any després que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya establís que les polítiques d’ordenació del territori i del litoral, així com l’urbanisme i l’habitatge, eren competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és el de servir d’instrument de la Generalitat de Catalunya per implementar polítiques en matèria d’urbanisme, habitatge i gestió del sòl. Sota les directrius del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’INCASÒL fa actuacions, coordinades amb els ajuntaments, que permetin la utilització del sòl d’acord amb l’interès general, impedint l’especulació i promovent l’accés dels ciutadans a un habitatge digne, assequible i adequat. L’Institut també vetlla pel progrés del país fomentant l’activitat econòmica, millorant la dotació de serveis i equipaments públics, l’espai públic i els nuclis històrics o preservant el patrimoni arquitectònic dels nostres pobles i ciutats. I, per descomptat, crea zones verdes i preserva i gestiona espais agrícoles i forestals. 

Després de quaranta anys d’història, L’Institut Català del Sòl ha esdevingut el principal agent de desenvolupament urbà de Catalunya, tant en l’àmbit residencial i dels sectors destinats a les activitats econòmiques com en l’àmbit estratègic, mitjançant l’impuls de plans directors urbanístics que delimiten i ordenen sectors d’interès supramunicipal per a l’execució directa d’actuacions d’especial rellevància social o econòmica o de característiques singulars.

*Adjuntem la nota de premsa i el dossier de l'exposició.

1  

Imatges

IMATGE

IMATGE 461

2  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA

NOTA DE PREMSA
PDF | 405

DOSSIER EXPOSICIÓ

DOSSIER EXPOSICIÓ
PDF | 17191