Centre Penitenciari de Ponent, Lleida.

Ponent suspèn els-vis-a-vis pel brot de COVID-19

query_builder   3 novembre 2020 13:24

event_note Nota de premsa

Ponent suspèn els-vis-a-vis pel brot de COVID-19

És la segona presó que pren aquesta mesura, després de Mas d’Enric 

La resta de centres penitenciaris mantenen les comunicacions amb normalitat   

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha suspès els vis-a-vis familiars i de convivència al Centre Penitenciari Ponent de Lleida (Segrià) a causa del brot de COVID-19 al mòdul 4. La presó comptabilitza 36 interns i 14 funcionaris positius de coronavirus. El centre, en canvi, manté les comunicacions per locutori, que són aquelles que es fan a través d’un vidre.

 Ponent és la segona presó que suspèn els vis-a-vis, després de Mas d’Enric, ubicada al Catllar (Tarragonès), que també pateix un brot de COVID-19. Les dades aquest dimarts a Mas d’Enric són de 44 interns i 7 funcionaris positius de coronavirus.   

La durada de la suspensió dels vis-a-vis als dos centres estarà determinada per l’evolució dels respectius brots. Mentrestant, les dues presons reforçaran els serveis de videotrucades.

Els vis-a-vis familiars són les trobades en sales amb famílies i persones pròximes; els vis-a-vis de convivència són amb la parella i els fills de fins a 10 anys.   

Comunicacions permeses a la resta de centres   

Mentrestant, la resta de centres penitenciaris continuen permetent les comunicacions per locutori i també els vis-a-vis familiars i de convivència. Són comunicacions que es fan de divendres a diumenge, que és quan està en vigor la prohibició de sortir de cada terme municipal.  

Per això, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima i la Direcció General de la Policia van emetre un comunicat on consideren justificats els desplaçaments de familiars o persones properes per visitar els interns de centres d’execució penal situats a Catalunya.

La Secretaria valora diàriament els indicadors epidemiològics de cada centre i els generals per anar prenent decisions.  

Permisos permesos    

Els interns poden continuar sortint de permís malgrat el confinament perimetral municipal. El Govern considera justificats els desplaçaments de les persones internes en centres penitenciaris i de justícia juvenil que estiguin gaudint d’algun permís, tant per desplaçar-se al seu lloc de residència habitual o familiar com per retornar al centre.   

Balanç de casos a les presons   

 A hores d’ara, des de l’inici de la pandèmia, 307 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 202 de donats d’alta. De la resta: 44 estan ingressats a la infermeria de Mas d’Enric, 7 a la unitat hospitalària COVID-19 de Brians 2, 2 al Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa, 2 a la infermeria de Brians 1, 33 en una secció del mòdul 4 de Ponent i 3 a la infermeria de Ponent; 12 interns són al seu domicili en aplicació de l’article 86.4.

També s’han confirmat 286 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 209 ja han estat donats d’alta.

Unitats de COVID-19

 Els equipaments sanitaris de referència per atendre la població penitenciària que requereix hospitalització per contagi de la COVID-19 són el Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa i la unitat de COVID-19 de Brians 2. El Departament de Justícia està treballant per posar en funcionament una altra unitat de COVID-19 en un altre centre en les pròximes setmanes.