Increment tarifes

Treball, Afers Socials i Famílies destina 35 milions d'euros a incrementar tarifes per als sectors de l'atenció a la gent, gran, discapacitat i infància

query_builder   4 novembre 2020 13:33

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies destina 35 milions d'euros a incrementar tarifes per als sectors de l'atenció a la gent, gran, discapacitat i infància

Aquest augment que reben les entitats prestadores del servei ha de repercutir necessàriament en les condicions laboral i salarials dels treballadors i les treballadores del sector, i així consta en el decret de Govern

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destinarà 35 milions d’euros a incrementar les tarifes del sector de l’atenció a les persones. La pujada, que va aprovar ahir el Govern, es distribuirà de la següent manera: 20 milions d’euros per al sector de la gent gran, 7,5 milions d’euros per al sector de la discapacitat i la salut mental, i 7,5 milions d’euros per a infància i adolescència.

Amb l’augment de tarifes –el preu per plaça que es paga a les entitats prestadores del servei- es dona compliment al compromís polític assumit amb la tramitació de la llei de pressupostos del 2020 per a les places públiques del sistema de serveis socials i tindrà efectes retroactius des del gener d’enguany.

Aquest creixement de tarifes anual oscil·la entre l’1,2% i el 6,8% del preu actual i ha de revertir necessàriament –així consta en el decret de Govern– en la millora de les condicions laborals i salarials de les persones treballadores i, per tant, en la qualitat assistencial a les persones usuàries.

A tall d’exemple, una plaça de residència de gent gran, que fins ara es pagava 1.749€/mes, amb la pujada de tarifes es pagarà 1.869€/mes. En el cas d’una plaça de servei residencial per a persones amb discapacitat, el cost passarà de 2.287€/mes a 2.315€/mes.

Segon increment de tarifes de l’àmbit social en els darrers dos anys

Es tracta de la segona vegada en els darrers dos anys que aquest Govern incrementa les tarifes de l’àmbit social. L’any 2019, la pujada de tarifes (al sector de la gent gran i de la discapacitat) va suposar 20,1 milions d’euros, que sumats als 35 milions d’euros del decret llei d’ahir fan un total de 55,1 milions d’euros.

L’any 2019 es va incrementar un 5,8% en els mòduls d’atenció a la gent gran i a la dependència (atenció residencial i diürna), tant en la modalitat de les places concertades, com en les residències públiques de gestió delegada a entitats especialitzades, que va representar una inversió de 14,2 milions d’euros anuals.

L’any passat també es van actualitzar el cost de referència de diferents serveis socials d’atenció a les persones amb discapacitat. L’increment de tarifes, que va oscil·lar entre l’1,2% i el 5%, va representar un total de 5,9 milions d’euros.

Compensació extraordinària per sobrecostos covid al sector de la infància

En el cas de l’atenció a la infància i l’adolescència, a més dels 7,5 milions d’euros per a tarifes, també es preveuen 3,5 milions d’euros per pagar els sobrecostos per la covid-19 que han tingut les entitats. Serà una compensació temporal i extraordinària per a les entitats d’un sector que, si bé la pandèmia no l’ha impactat amb tanta força com en d’altres col·lectius, ha fet i continua fent  un sobreesforç per la gestió emocional i la qualitat de vida d’infants i adolescents acollits.

A més, per primera vegada també es tenen en compte en aquesta pujada de tarifes les famílies acollidores, que fan un servei molt important acollint infants tutelats. Concretament, s’ha creat un ajut extraordinari per a les famílies acollidores (tant família extensa com aliena) de menors d’edat tutelats per la Generalitat. Es tracta d’un complement de 100 euros per a acolliments realitzats entre el 13 de març i el 31 de desembre de 2020, independentment de la durada.

1  

Fitxers adjunts

Inforgrafia tarifes

Inforgrafia tarifes
PDF | 432