Imatge

Finalitza la temporada de vigilància dels ramats agrupats per la Generalitat dins del programa de prevenció de danys causats per os

query_builder   4 novembre 2020 13:45

event_note Nota de premsa

Finalitza la temporada de vigilància dels ramats agrupats per la Generalitat dins del programa de prevenció de danys causats per os

  • Les nevades primerenques d’enguany han complicat la gestió dels ramats, i han provocat la baixada a cotes no tan elevades, així com la finalització dels agrupaments abans d’hora en algun cas

 

  • La Generalitat destina enguany més de 84.000 euros en la vigilància de ramats a la zona de presència permanent d’os bru

 

Imatge

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tancat la temporada de vigilància dels ramats que té agrupats durant els mesos de més bon temps en la zona de presència permanent d’os, en el marc de les mesures del programa de prevenció de danys causats per aquesta espècie.

Com en altres anys, han estat 4 els ramats agrupats i vigilats, a les capçaleres del Pallars Sobirà, dins dels termes municipals d’Alt Àneu, Lladorre i Alins, amb més de 3.450 caps de bestiar, principalment ovelles. Es tracta dels agrupaments de Boldís-Àreu, Bonaigua, Isil i  Tavascan. Enguany no s’inclouen els de la Val d’Aran, que tenen competències pròpies  en matèria de gestió de grans carnívors de la fauna salvatge protegida al seu territori.

Un total de 4 pastors i 3 ajudants de pastors (a temps parcial), han fet possible aquesta protecció, amb el suport de gossos de protecció especialment ensinistrats. A més, durant el projecte s’ha col·laborat amb l’Escola de Pastors de Catalunya, amb 4 alumnes que han fet formació durant la temporada d’estiu.

Enguany, les nevades primerenques de setembre i octubre han dificultat la tasca dels pastors, que s’han hagut de desplaçar a zones més baixes per garantir el benestar dels animals. Habitualment, els agrupaments s’allarguen entre 4 i 5 mesos, però enguany en algun cas han acabat abans del previst, per la manca de pastures.

En la zona de presència permanent d’os, durant l’època d’agrupaments s’han registrat 6 expedients de danys vinculats als agrupaments, amb el resultat comprovat i certificat de 6 ovelles mortes per os. D’altra banda, fora dels agrupaments dels ramats, s’han registrat 10 sol·licituds de compensació de danys de diferents sectors, com apicultura i ramaderia bovina, ovina i cabruna.

Quant a la zona de presencia ocasional d’os bru, per segon any consecutiu s’ha treballat amb un ramader de la Vall de Boí per a l’aplicació de mesures de prevenció de danys. El balanç ha estat molt bo, i no s’ha registrat cap dany en tota la temporada.

En total, fins a data d’avui s’han registrat 16 arnes danyades per os bru, 15 de les quals en zona de presència permanent d’os bru i sense protegir. També s’han produït danys a dos cabres i set ovelles en zona permanent d’os. Entre aquestes, 6 ovelles dels agrupaments que han quedat aïllades i fora dels tancats de protecció nocturns dels agrupaments. A més, altres sol·licituds continuen encara en tràmit de resolució de l’expedient corresponent.

Noves infraestructures

La Generalitat va instal·lar a principis d’estiu dues noves cabanes, transportades amb helicòpter, a Ribera de Tírvia (Àreu) i a Ventolau (Tavascan), a 2.300 i 2.600 metres d’alçada, respectivament,  per substituir els antics habitacles que s’utilitzaven fins ara durant la temporada de pastura, i per donar aixopluc als pastors.

Durant tot aquest temps, s’ha comptat amb la col·laboració del  Cos d’Agents Rurals per al transport amb helicòpter de material de prevenció a alta muntanya, de barracons per la pernoctació i de queviures, a les zones sense l’accés motoritzat.

Els agrupaments formen part de les actuacions incloses dins del programa de prevenció de danys causats per os per al 2020, elaborat pel Departament de Territori i Sostenibilitat. En aquest sentit, la Generalitat inverteix enguany 84.485 euros per a la vigilància dels 4 agrupaments de ramats a la zona de presència permanent d’os. A més cal afegir els diners que es destinen al material necessari per realitzar els tancaments electrificats per protegir el bestiar durant la nit, la manutenció dels gossos de protecció de ramats, i el suport del personal de Forestal Catalana destinat al programa de vigilància.

Es vol així, mantenir el compromís de la Generalitat amb les mesures de prevenció de danys al sector primari durant la temporada de pasturatge en alta muntanya i de transhumància apícola, més enllà del projecte PirosLife de consolidació de l’os bru als Pirineus, que va acabar el 31 d’octubre de 2019.

3  

Imatges

Imatge

Imatge 229

Imatge

Imatge 55

Imatge

Imatge 54

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 290