Cel del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Territori i Sostenibilitat destina més de 335.000 euros a l'actualització tecnològica de l'enllumenat públic de les zones amb major protecció envers la contaminació lumínica

query_builder   4 novembre 2020 16:44

event_note Nota de premsa

Territori i Sostenibilitat destina més de 335.000 euros a l'actualització tecnològica de l'enllumenat públic de les zones amb major protecció envers la contaminació lumínica

 

  • Subvencionats 14 ens locals per realitzar actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior

 

  • La majoria de municipis pertanyen a entorns amb una protecció ambiental específica per minimitzar la contaminació lumínica: l’entorn de l’Observatori Astronòmic del Montsec i del Parc Natural de la Serra de Montsant

 

  • També han estat subvencionats municipis de l’entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que està en fase de tramitació de la seva protecció envers la contaminació lumínica

 

  • El 2021 es preveu l’ampliació de les zones protegides actualment i la creació d’una nova zona a l’Alt Pirineu lleidatà
Cel del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
Cel del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat ajuts per un import de 335.658 euros a 14 ajuntaments per a actuacions de millora de l’enllumenat exterior realitzades l’any 2020. Aquestes actuacions s’han atorgat d’entre 63 sol·licituds, d’acord amb el procediment de concurrència competitiva. S’han concedit subvencions als següents ajuntaments:

Gavet de la Conca (Pallars Jussà), Gratallops (Priorat), Àger (Noguera), la Vilella Baixa (Priorat), Poboleda (Priorat), la Vall de Boí (Alta Ribagorça), la Figuera (Priorat), Cubells (Noguera), la Sentiu de Sió (Noguera), Santa Pau (Garrotxa), Espot (Pallars Sobirà), Olot (Garrotxa), la Guingueta d’Àneu (Pallars Sobirà) i  Pla de Santa Maria (Alt Camp).

Prioritzant les zones d’especial protecció

Més de la meitat dels ens locals als quals s’ha concedit la subvenció estan situats en zones d’especial protecció, donat que formen part dels entorns del Parc Natural de la Serra de Montsant o de l’Observatori Astronòmic del Montsec. La resta ha sol·licitat subvencions per actuacions a realitzar en zones de protecció màxima (E1) o a menys de 2 km d’aquestes.

Amb aquestes actuacions d’adequació es preveu una reducció de la potència  de les instal·lacions on s’actua del 58%; un estalvi en el consum d’energia i cost associat del 63% –ja que es passarà d’un consum actual de 865.000 kWh/any a un consum futur de 319.000 kWh/any–, i una reducció anual en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) de 129 tones de CO2eq.

La millora ambiental de l’enllumenat no ve donada només per la disminució del consum energètic associat a la introducció de noves tecnologies, sinó també per l’adequació dels nivells lumínics a les necessitats de cada cas i per l’elecció del tipus de llum de menys impacte sobre l’entorn –llum carbassa–. Així doncs, en tractar-se d’actuacions d’adequació de l’enllumenat exterior que tenen impacte en zones protegides, s’ha subvencionat únicament les actuacions que compleixen els criteris següents:

  • Làmpades de vapor de sodi, LED PC-ambre –o característiques assimilables– o instal·lació de sistemes de filtratge de la radiació que permetin arribar a característiques equivalents.
  • Els llums han d’emetre cap al pla superior menys de l’1% de flux lluminós.
  • La instal·lació nova ha de disposar de sistemes d’accionament i de regulació de flux lluminós, i ha de complir els nivells d’il·luminació màxims que estableix la normativa vigent.

Una amenaça ambiental

La contaminació lumínica és una amenaça ambiental planetària creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Les zones d’especial valor natural o astronòmic s’han de protegir envers la contaminació lumínica de manera específica, per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l’observació del firmament en les millors condicions.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, conscient d’aquest fet, prioritza les actuacions de millora de l’enllumenat a les zones classificades de màxima protecció segons el mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya. El 41% de la superfície de Catalunya està declarada de màxima protecció envers la contaminació lumínica amb caràcter general i, dintre d’aquesta, hi ha tres zones de protecció especial: l’Observatori Astronòmic del Montsec, el Parc Natural de la Serra de Montsant i el municipi de Saldes. El percentatge de zona protegida ha augmentat en quasi un 2% en els últims 2 anys, gràcies a polítiques de protecció promogudes pel DTES en el territori.

A l’entorn d’aquestes zones d’especial protecció es crea una àrea –àrea d’influència– on l’enllumenat que s’hi instal·la és el de menor impacte sobre el medi. Donat que la contaminació lumínica és un fenomen que pot tenir efectes a llarga distància és necessari que aquesta àrea sigui el més àmplia possible.

Seguint amb el projecte de reducció de la contaminació lumínica i de conservació del medi natural per fer front a la pèrdua de biodiversitat, al llarg del 2021 es preveu la declaració com a zona protegida del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; l’ampliació, de les àrees d’influència del Parc Natural de la Serra del Montsant cap a les Muntanyes de Prades i s’estan duent a terme els tràmits inicials per a la protecció de l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu. 

 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 615