Fota Hc

Teresa Jordà: "Acompanyem els petits escorxadors per facilitar l'arrelament de la ramaderia al territori i fomentar l'economia local"

query_builder   5 novembre 2020 11:51

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "Acompanyem els petits escorxadors per facilitar l'arrelament de la ramaderia al territori i fomentar l'economia local"

La consellera Teresa Jordà i la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes

La consellera ha presentat avui un pla de mesures per a escorxadors de baixa capacitat que permetrà fer inversions i afavorir el desenvolupament de cadenes de distribució curtes i mercats locals impulsant el manteniment i la conservació del patrimoni i de l'ecosistema agroforestal i socioeconòmic

 

El Departament ja està tramitant una línia d’ajuts que contribueix a la viabilitat de 18 petits escorxadors de proximitat repartits per Catalunya


“Volem fomentar la sostenibilitat de la producció primària, el comerç de productes de proximitat i garantir la fixació de persones a les  zones més desfavorides dotant-les de recursos per poder desenvolupar activitat econòmica”. Així ho ha manifestat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, avui a Ripoll, durant la presentació del pla de suport a petits escorxadors de Catalunya. Es tracta de facilitar la fixació del sector ramader al territori afavorint l’arrelament de la població al medi rural i desenvolupant cadenes de distribució curtes i mercats locals.

En els darrers anys, han tancat l’activitat diversos escorxadors de baixa capacitat i això ha comportat que el bestiar de les explotacions ramaderes s’hagi de dur a escorxadors més allunyats. Aquesta situació afecta sovint petites explotacions situades a les zones desfavorides i de muntanya, i n’ha ocasionat en algun cas el tancament. Molts dels escorxadors petits que encara estan oberts a Catalunya es troben en situacions complicades de viabilitat. Per això, davant aquest panorama, Jordà ha explicat que “hem de fomentar la modernització i la creació de petits escorxadors amb un disseny i tecnologia que permetin augmentar l'eficàcia i eficiència del sistema productiu”. Segons Jordà aquest suport econòmic en inversions als escorxadors vol promoure i fomentar la innovació, eficiència i competitivitat dels petits escorxadors d’ungulats domèstics que tenen compromesa la continuació de la seva activitat. A més, també es vol donar suport en la implantació de nous petits escorxadors, com els que és previst que es construeixin al Moianès i a l’Anoia.

 

La consellera Jordà parlant amb un ramader del Ripollès
La consellera Jordà parlant amb un ramader del Ripollès

La consellera ha explicat que “estem treballant per millorar l'organització de la cadena alimentària d’aquests tipus de produccions, incloent la producció, la transformació i la comercialització dels aliments d'origen animal, integrant-los millor a la cadena agroalimentària i afegint valor a les seves produccions ajudant a desenvolupar cadenes de distribució curtes i subministrament directe al consumidor final”.

Aquest pla de suport contribueix també a impulsar el manteniment i la conservació del patrimoni i de l'ecosistema agroforestal i socioeconòmic com a base per a un desenvolupament rural més resilient en un context de competència constant amb les grans distribuïdores.


18 sol·licituds de petits escorxadors de proximitat repartits pel territori

La consellera Teresa Jordà ha visitat una petita explotació ramadera de Ripoll i prèviament les instal·lacions de l’escorxador comarcal del Ripollès. Aquest escorxador és un dels 18 que s’han acollit a una línia d’ajuts destinada a la millora dels processos productius i de l’eficiència de l’activitat de petits escorxadors d’ungulats domèstics.

Taula dels petits escorxadors que han sol·licitat ajuts
Taula dels petits escorxadors que han sol·licitat ajuts


Es tracta d’un ajut plurianual, és a dir, que tindrà la convocatòria d’aquest any 2020 i una convocatòria més per als dos anys vinents. Així, s’han establert tres línies d’actuacions diferents. La primera en inversions consistents en la compra i instal·lació de maquinària i equipament o obres d’arranjament i reforma d’instal·lacions ja existents. La segona en l’elaboració i redacció de projectes tècnics per a la construcció de nous petits escorxadors o per a les obres d’arranjament i reforma d’instal·lacions ja existents. I, finalment, una tercera en inversions en la construcció de nous petits escorxadors d’ungulats domèstics.

En aquesta primera convocatòria, s’ha rebut un total de 18 sol·licituds per un import de 150.357,49 €. 16 són per a millores i reformes en escorxadors ja existents i dues per desenvolupar projectes nous.


També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

3  

Imatges

La consellera Teresa Jordà i la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes

La consellera Teresa Jordà i la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes 225

La consellera Jordà parlant amb un ramader del Ripollès

La consellera Jordà parlant amb un ramader del Ripollès 255

Taula dels petits escorxadors que han sol·licitat ajuts

Taula dels petits escorxadors que han sol·licitat ajuts 1088