Una persona llegint en braille

Treball, Afers Socials i Famílies reforça amb 286 places més el programa de suport a la pròpia llar per a persones amb discapacitat

query_builder   5 novembre 2020 15:39

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies reforça amb 286 places més el programa de suport a la pròpia llar per a persones amb discapacitat

  • El programa, que té com a objectiu promoure l’autonomia personal, atén ja a 2.085 persones amb discapacitat o problemàtica social derivada de malaltia mental, un 16% més que fins ara
  • Aquesta acció se suma a d’altres encaminades a la millora de l’atenció al col·lectiu, com la creació de places residencials, la promoció de la inserció laboral o la pujada de tarifes dels serveis

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha augmentat en 286 places el programa de suport a la pròpia llar per a persones amb discapacitat o problemàtica social derivada de malaltia mental. Així, ara hi ha 2.085 persones (un 16% més que fins ara) que són ateses per aquest programa que promou que els beneficiaris puguin seguir vivint als seus domicilis o puguin viure de manera autònoma en un pis, amb els suports que requereixin.

També s’està treballant des de fa temps amb el sector per convertir aquest programa en servei d’acompanyament a la vida autònoma, de manera que aquestes persones puguin viure en habitatges de suport, amb un servei professional per a la seva integració, inclusió a la comunitat i la vida independent.

Aquesta ampliació del programa s’emmarca en la voluntat del Departament de desinstitucionalitzar sempre que sigui possible les persones amb discapacitat o malaltia mental i pel manteniment en la pròpia llar, cosa que reverteix en benefici de la persona, la seva família i la comunitat.

En aquesta mateixa línia i en col·laboració amb l’entitat ECOM, el Departament promou com a pilot la figura de l’assistent personal, però prepara un decret –en aquests moment, en fase de consulta pública- per ampliar-la, ja que la llei de dependència la contempla, però amb moltes limitacions. Això permetrà a les persones amb discapacitat –física, en aquest cas- disposar d’un professional assistent que els ajudi a dur a terme el seu projecte de vida en forma d’estudi, treball i lleure.

A més a més, des del 2016 ja es va canviar l’afectació al copagament que augmentava la disponibilitat de diner de butxaca de les persones dels serveis residencials i d’habitatge amb discapacitat i problemàtica de salut mental per a les seves necessitats quotidianes, com també des de llavors s’està donant cobertura a totes les sortides de joves des de l’escola inclusiva o  l’escola especial, per integrar-los en centres ocupacionals i serveis ocupacionals d’inserció.

Aquesta inversió és prioritària per poder generar oportunitats, formació i capacitats a les persones amb discapacitat. Això es reforça amb altres programes de Treball com són els Serveis d’Inserció Laboral cap a l’empresa ordinària, o l’entrada als Centres Especials de Treball.

Així mateix, el Departament treballa en col·laboració amb entitats del sector especialitzades per projectar nous recursos habitacionals i residencials a partir d’inversions d’entitats socials especialitzades, que en funció de la necessitat i programació territorial poden rebre cofinançament amb convocatòries de fons públics.

Cal recordar en aquest sentit que s’han creat 750 noves places de llar residència i habitatges de suport entre el 2017-2019 per a persones amb discapacitat i que, des del 2019, s’han augmentat les tarifes en dues ocasions per millorar l’atenció a les persones usuàries i les condicions laborals dels professionals que se’n fan càrrec.