Interreg POCTEFA COOPEREM

El projecte COOPEREM desperta l'interès del Ministeri d'Interior alemany

query_builder   10 novembre 2020 15:01

event_note Nota de premsa

El projecte COOPEREM desperta l'interès del Ministeri d'Interior alemany

  • El projecte COOPEREM ha despertat l’interès entre els professionals encarregats d’un projecte de la Universitat de Nuremberg, encàrrec del Ministeri d’Interior alemany, sobre l’estat de la cooperació transfronterera entre països arreu d’Europa
Interreg POCTEFA COOPEREM

Membres de la Universitat de Nuremberg han contactat amb els responsables del projecte COOPEREM, en el marc d’un estudi sobre la cooperació transfronterera que està duent a terme aquesta universitat. En concret el professor Tobias Chilla, responsable del projecte, ha mantingut una conversa amb Albert Ballesta, director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Girona i responsable del projecte COOPEREM, a través de la qual han compartit les experiències de treball iniciades entre banda i banda de la frontera catalano-francesa, resultat del COOPEREM.

El projecte que guia el professor Chilla, és un encàrrec del Ministeri d’Interior d’Alemanya amb el qual el govern alemany pretén conèixer les xarxes de cooperació i vincles internacionals que sorgeixen entre les regions transfrontereres.

El seu objectiu és analitzar quines són les situacions més comunes de treball que es donen a les zones transfrontereres, les dificultats existents i els mecanismes engegats per superar les barreres administratives per tal que les regions transfrontereres puguin col·laborar.

En el marc d’aquest estudi les institucions alemanyes volen saber com millorar les relacions transfrontereres amb els seus veïns pel que fa a les emergències. En la primera etapa d’aquest projecte estan realitzant un seguit d’entrevistes amb responsables tècnics i polítics arreu d’Europa, per conèixer les seves experiències sobre l’estat actual de la cooperació en les seves respectives zones de frontera.

En aquest marc, el projecte COOPEREM és un referent pel que fa a la implicació de responsables polítics i tècnics d’ambdues bandes de la frontera en l’impuls d’una cooperació operativa compartida, en aquest cas si es produeixen situacions d’emergència en la zona transfronterera.

El COOPEREM treballa en la formulació de polítiques comunes que siguin compartides entre els responsables de les emergències de banda catalana i banda francesa de la frontera. Per exemple, en cas que es produeixi un incendi en aquesta zona, estableix els protocols a seguir perquè ambdós cossos de bombers es coordinin de manera ràpida i eficaç a l’hora d’actuar. Aquest és un dels exemples que Albert Ballesta va poder compartir amb el professor Chilla, destacant-ne la importància que hi hagi una comunicació fluida i clara, i una capacitat de col·laboració constant entre els responsables polítics i tècnics de països veïns.  

Segons el director dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a Girona i responsable del projecte COOPEREM, Albert Ballesta, “Que el Ministeri d’Interior d’Alemanya, així com altres organismes i institucions, es fixin en el COOPEREM com a exemple de cooperació transfronterera a seguir, és un indicador dels esforços i el treball conjunt que els socis del projecte estem fent per eliminar les barreres administratives i aconseguir una cooperació operativa d’emergències fluida i eficaç a la zona transfronterera”.

El projecte COOPEREM ja havia servit de referència en altres ocasions, els seus responsables han estat convidats a presentar-lo per intercanviar coneixements i experiències en seminaris com el “POCTEFA i tu: cooperem per seguir creixent” celebrat a Jaca; la “Setmana Europea de les Ciutats i les Regions” que es va dur a terme a Brussel·les o el “Seminari temàtic de perills naturals i protecció civil” que va tenir lloc a Saragossa, entre d’altres.

 

Projecte COOPEREM

El projecte COOPEREM, emmarcat en el programa INTERREG-POCTEFA 2014-2020, s’articula al voltant de tres eixos principals: desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis; desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura davant les emergències, i aplicar una estratègia d’anticipació conjunta davant el risc d’incendis. El pressupost és de 2.556.505 euros, el 65% del qual l’aporta la Unió Europea.

En concret, el 65% del projecte ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per mitjà del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020-EFA/169/16). L’objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.