Imatge de la presentació

Calvet: "El transport públic i la digitalització són els ingredients principals de la mobilitat sostenible"

query_builder   13 novembre 2020 14:40

event_note Nota de premsa

Calvet: "El transport públic i la digitalització són els ingredients principals de la mobilitat sostenible"

 • El conseller ha presentat un sistema de compra de bitllets senzills a través d’una app, impulsat per Territori i Sostenibilitat i l’ATM, que agilitza l’accés a l’autobús i facilita el manteniment de la distància de seguretat

 

 • La prova pilot comença a les línies exprés.cat de l’àmbit de Barcelona operades per Sagalés i Moventis però està previst que s’estengui a la resta de línies

 

 • Damià Calvet subratlla la voluntat del Govern de treballar conjuntament amb els municipis del Moianès en la definició del projecte de millora de la carretera C-59
Imatge de la presentació

L’Autoritat del Transport Metropolità de l’àrea de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat posen en marxa una prova pilot perquè les persones usuàries d’autobús interurbà comprin els bitllets senzills mitjançant l’aplicació per a mòbil de cada operador, eliminant així l’ús d’efectiu i agilitzant la pujada al vehicle i la tasca del conductor. Així, ho ha presentat avui el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, a través d’una videoconferència: "Millorem i facilitem la vida tant als usuaris com als conductors, ja que s’elimina l’efectiu, el tornar canvi, i es guanya en seguretat i en temps"

 

Pel conseller, "avui fem un pas més en la digitalització, en un camp molt concret que és el del bitllet senzill. De moment la prova pilot començarà a línies exprés.cat de l’àmbit de Barcelona operades per Sagalés i Moventis, però la voluntat és, com no pot ser d’altra manera, fer-la extensiva a altres línies. Els altres títols són gestionats per l’ATM i formen part de l'estratègia global de la T-Mobilitat.”

 

Concretament, la prova es realitzarà en les següents línies exprés.cat a l’àmbit de Barcelona:

 

 • Per part de Sagalés
  • Línia e7 La Vall del Tenes - Barcelona
  • Línia e9 Caldes de Montbui - Barcelona
  • Línia e10 Sentmenat - Barcelona
  • Línia e12 Vic - Barcelona
  • Línia e13 Mataró – Granollers – Sabadell
  • Línia e19 Alella - Barcelona
  • Línia e21 Mollet del Vallès – Barcelona

 

 • De Moventis són:
  • Línia e1 Sabadell - Castellar del Vallès - Barcelona
  • Línia e2.1 Terrassa - Barcelona per la C-58
  • Línia e2.2 Terrassa - Barcelona per la C-16
  • Línia e3 UAB - Cerdanyola del Vallès – Barcelona
  • Línia e11.1 Mataró Centre - Barcelona
  • Línia e11.2 Mataró Nord – Barcelona

 

Les persones usuàries han de descarregar-se o actualitzar les aplicacions dels operadors (per Android i iOS) des de les botigues d’aplicacions de les dues plataformes (Google Play o App Store). En la nova versió s'inclourà un apartat anomenat “Compra de bitllets senzills” que permetrà l'adquisició i validació de bitllets des del mòbil.

 

L’aplicació guia a la persona usuària per a la compra del bitllet senzill a través de la selecció de la línia de bus exprés, la direcció de la mateixa, i de les parades d'origen i destí, així com del nombre d'unitats que vol comprar. Un cop s’hagi pagat amb targeta bancària, els bitllets comprats es guardaran a l'apartat corresponent de l'aplicació.

 

 

Autovalidació i agilització

 

Imatge de les app's de Sagalés i Moventis

Abans d'accedir a l'autobús, la persona usuària ha d’autovalidar el bitllet senzill que correspongui fent clic al botó indicat. Així, el bitllet passarà a estar "en ús" i es mostrarà automàticament a la pantalla del mòbil. Un cop a l’autobús, caldrà mostrar el bitllet al conductor, qui el podrà validar fàcilment de forma visual.

 

El sistema permetrà agilitar molt l’entrada als vehicles, reduint les cues i les aglomeracions a l’interior i facilitant el manteniment de la distància de seguretat entre persones. Aquest fet suposa també una protecció per al conductor i una ajuda per a la seva feina.

 

El projecte, finançat per l’ATM, és un pas endavant en el procés de digitalització que la xarxa de transport públic està desenvolupant en el marc de la T-mobilitat. En aquest sentit, el conseller Calvet ha explicat que "a l’agenda de la digitalització de la mobilitat de Catalunya destaca: fomentar les tecnologies digitals per oferir experiència i eficiència als usuaris i potenciar les capacitats i la competitivitat dels operadors de serveis i d’infraestructures de mobilitat”. I ha posat exemples de les últimes innovacions tecnològiques que s’han posat en servei com són: les pantalles informatives en diferents parades de bus i també la informació en temps real.

 

El transport públic i la digitalització són els ingredients principals de la mobilitat sostenible", ha clos Damià Calvet, tot donant les bones xifres del servei de bus d’altes prestacions exprés.cat on es fan les millores presentades avui: “Aquesta és una xarxa que interconnecta el territori i que ha incrementat substancialment l’ús dels serveis de transport interurbà de forma que l’any 2019 els serveis exprés a tota Catalunya van portar més de 24 M de passatgers amb un increment del 10,3% respecte el 2018 i amb una valoració mitjana dels usuaris al voltant del 8 sobre 10.”

 

Treball conjunt per la millora de la C-59

 

D’altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat s’ha reunit telemàticament amb alcaldes i alcaldesses del Moianès per a tractar sobre el projecte de millora de la carretera C-59 al seu pas per la comarca. En aquest sentit, Damià Calvet ha subratllat la “voluntat de treballar conjuntament amb els municipis en la definició de les actuacions necessàries per al condicionament del tram de la C-59, entre Sant Feliu de Codines i Moià, amb una especial atenció pel que fa a la seguretat viària i al confort en la conducció”.

 

Com a exemples, Calvet  ha remarcat aspectes concrets com “la relació de la infraestructura amb la fauna, un tema molt important en un territori com el Moianès”, i elements com el ferm i les cunetes. Amb aquest treball conjunt, “podrem disposar del millor projecte possible per a la millora d’una infraestructura tan necessària per a la comarca i, en definitiva per al país”.

Plànol C-59

El conseller Calvet ha remarcat la importància d’aquesta actuació atès “que la C-59 és un eix de vida del Moianès, que ha de tenir les millors condicions per a la mobilitat de les persones i de la logística de les mercaderies”.

 

El Departament té en fase inicial de redacció el projecte constructiu d’aquesta actuació, per a la qual s’estima una inversió d’1,5 MEUR, per afavorir la seguretat viària i la comoditat en la conducció. Es preveu que el projecte estigui enllestit durant l’estiu vinent per a licitar les obres corresponents a continuació, ha explicat el conseller.

 

El projecte abasta una longitud de 13 quilòmetres, entre el final de la zona urbana de Sant Feliu de Codines fins a la intersecció amb la carretera N-141c, a Moià. Comprèn també els termes municipals de Castellterçol i Sant Quirze Safaja

 

Les actuacions que s’inclouran són, principalment:

 

 • Millora del ferm, amb una millora prèvia en aquells punts on es detectin més desgast.

 

 • Construcció de cunetes trepitjables, que permeten donar un sobreample a la carretera.

 

 • Adequació de la senyalització vertical, horitzontal i d’orientació.

 

 • Millora de les barreres de seguretat i de l’abalisament.

 

 • S’estudiarà la millora de dues interseccions, als termes de Castellterçol i de Moià, que donen accés a zones industrials.

 

 • S’analitzaran actuacions per reforçar la separació de sentits de la circulació, la senyalització d’encreuaments i les condicions de seguretat en els trams d’avançament.

 

 • S’estudiarà la reordenació d’accessos en tot el tram.

 

En aquest àmbit, la intensitat mitjana diària de la C-59 oscil·la dels 12.800 vehicles del tram entre Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines, els 5.000 fins a Sant Quirze Safaja i els 5.355, a Moià.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 280