El conseller Bernat Solé, durant la reunió telemàtica.

Solé reitera a les ONGs catalanes el compromís del Govern amb la política pública de cooperació i anima el sector a accelerar un canvi de model

query_builder   16 novembre 2020 13:57

event_note Nota de premsa

Solé reitera a les ONGs catalanes el compromís del Govern amb la política pública de cooperació i anima el sector a accelerar un canvi de model

  • El conseller es reuneix amb direccions i presidències d’una quarantena d’entitats federades a Lafede.cat, amb qui comparteix l’impacte de la COVID-19
  • El Govern impulsarà l’actualització de la llei de cooperació al desenvolupament, aprovada pel Parlament fa vint anys
El conseller Bernat Solé, durant la reunió telemàtica.

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, s’ha reunit aquest dilluns amb les direccions i presidències d’una quarantena d’entitats federades a Lafede.cat, amb qui ha compartit visions sobre l’impacte de la pandèmia global de la COVID-19 en la política pública de cooperació al desenvolupament. En la reunió, la primera entre un conseller i equips directius d’ONGs de Lafede.cat, Solé ha reiterat el compromís del Govern amb una política pública de cooperació al desenvolupament “transformadora i de qualitat” i ha posat en valor la feina del sector. Enmig dels reptes globals que planteja la COVID-19, que demanen “treballar més units i coordinats que mai”, el conseller ha animat el sector a avançar cap a un nou model de cooperació al desenvolupament, tal com recull el Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022. “Hem d’accelerar el canvi de model i l’adaptació de la política pública de cooperació –ha afirmat davant dels assistents–. Volem un model nou perquè sabem cap a on volem anar”.

Amb l’augment als pressupostos del 2020 de la partida dedicada a cooperació al desenvolupament, que va passar de 32,1 milions d’euros a 52,8 milions d’euros, Solé ha advertit que “tenir més recursos no implica continuar fent el mateix ni de la mateixa manera”. En aquest canvi de paradigma, la coordinació és paraula clau. El Govern aposta per promoure la coresponsabilitat i l’evolució del concepte d’ajut al d’inversió pública global, amb una política pública guiada pels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, fomentant la coherència de polítiques públiques, i que s’obri a nous projectes i aliances. “Si volem que les persones siguin conscients de la necessitat de canviar d’hàbits, de fer les coses d’una altra manera per construir un món segur, nosaltres també n’hem de ser conscients i conseqüents”, ha justificat el conseller, que ha posat com a exemple el rol de l’educació tant formal com no formal en el foment d’una ciutadania compromesa i crítica. “Hem de fer les polítiques de cooperació d’una altra manera” de com s’han fet fins ara, ha conclòs.

En aquest sentit, Solé creu que aquesta evolució “permetrà garantir els drets humans i promoure societats compromeses amb la construcció i el manteniment de la pau i de la justícia”. Per això, ha animat els equips directius de les ONGs catalanes presents a la reunió a sumar-se al repte, per al qual l’executiu aportarà els instruments necessaris “per avançar plegats”. Per al conseller, la pandèmia ha evidenciat que la interconnexió i la interdependència a escala global i, per aquesta raó, ha defensat convertir la COVID-19 en una oportunitat.

Durant la reunió, el conseller ha atès les preocupacions de les entitats assistents per qüestions com el manteniment dels compromisos pressupostaris del Govern en cooperació al desenvolupament o l’estratègia d’empresa i drets humans, així com la crisi del refugi a la Mediterrània i la recent situació al Sàhara Occidental, entre d’altres.

Actualització de la llei de cooperació al desenvolupament

El conseller Bernat Solé també ha anunciat que el Govern impulsarà l’any que ve l’actualització de la llei de cooperació al desenvolupament, aprovada pel Parlament de Catalunya el 2001, per incorporar-hi la visió 2030 amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament global i els fonaments del Pla director de cooperació al desenvolupament 2019-2022, el primer que es va nodrir d’idees i propostes a partir d’un procés participatiu. Tant l’Agenda 2030 com el Pla director són eines que ajuden a dissenyar estratègies i actuacions per tenir la flexibilitat i el talent necessaris per reconduir els escenaris canviants. També s’actualitzaran els òrgans consultius i de participació per adequar-los a la realitat actual.