Miniatura Setmana pedra seca

El projecte de cooperació Leader Col·laboraxPaisatge impulsa la Setmana de la Pedra Seca

Així, del 23 al 29 de novembre es commemora el 2on aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO

query_builder   23 novembre 2020 11:31

event_note Nota de premsa

El projecte de cooperació Leader Col·laboraxPaisatge impulsa la Setmana de la Pedra Seca

Així, del 23 al 29 de novembre es commemora el 2on aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO

L’objectiu de la Setmana de la Pedra Seca és visibilitzar i posar en valor no només el patrimoni de pedra seca sinó també, i especialment, l’important teixit d’entitats, col·lectius, i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació, i el manteniment de la pedra seca a casa nostra

 

FOTO WEB Setmana pedra seca

El projecte de cooperació Leader Col·laboraxPaisatge impulsa, del 23 al 29 de novembre, la Setmana de la Pedra Seca per a commemorar el 2on aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

El projecte ‘Col·laboraxPaisatge: Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana’ és un projecte de cooperació Leader coordinat per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC), amb l’assessorament i suport tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i participat per 6 grups Leader de Catalunya, que va dirigit a la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge, com les construccions de pedra seca, tot i facilitant eines i mitjans a la ciutadania per a què de forma col·laborativa promogui activitat econòmica. Aquest projecte està finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i estètic, i són un autèntic referent identitari en molts territoris on predominen. En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor dominats sobretot per l’olivera, la vinya, l’ametller, i els cereals, plenament adaptats als sòls i al clima. Els murs de pedra seca, per la seva banda, a més de formar bancals o delimitar parcel·les, constitueixen rics ecosistemes per a moltes espècies animals (insectes i invertebrats, amfibis, rèptils, petits mamífers, i algunes espècies d’aus que hi nidifiquen), i vegetals (falgueres, líquens, i molses).

Així, la Setmana de la Pedra Seca és un esdeveniment per a la promoció i posada en valor de la pedra seca com a patrimoni i com a ofici, dirigida a promoure i difondre activitats arreu dels Països Catalans per a visibilitzar l’extensa xarxa d’entitats, col·lectius, i voluntaris que treballen per al seu manteniment i divulgació.

Les activitats proposades es poden consultar en una agenda en línia així com en un mapa d’ubicacions a www.collaboraxpaisatge.cat.

La Setmana de la Pedra Seca se celebra en l’àmbit geogràfic dels Països Catalans, que inclou Catalunya, el País Valencià, les Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent a Aragó, la comarca del Carxe a la Regió de Múrcia, Andorra, i l’Alguer, a Sardenya.

Per a més informació:
http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/201123_setmana_pedra_seca

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat