El conseller Tremosa, durant la seva intervenció

ENERGIA

L'Institut Català d'Energia tanca la primera fase de la Taula de l'hidrogen en la transició energètica de Catalunya

query_builder   23 novembre 2020 11:42

event_note Nota de premsa

ENERGIA

L'Institut Català d'Energia tanca la primera fase de la Taula de l'hidrogen en la transició energètica de Catalunya

El conseller Tremosa, durant la seva intervenció
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha clausurat avui la primera fase de la Taula de l’hidrogen en la transició energètica de Catalunya, impulsada per l’Institut Català d’Energia (ICAEN). La sessió ha servit per exposar les conclusions dels diferents grups de treball i per explicar els projectes que s’han identificat per tal de desenvolupar aquest vector energètic a Catalunya.   

 El conseller ha agraït la labor de tots els participants en la Taula, i ha destacat que els resultats arriben en un moment “molt oportú, ja que afrontem el repte d’aconseguir una Catalunya renovable al 100%”. Tremosa ha explicat que Catalunya no pot descartar cap font d’energia renovable, i ha reconegut que hi ha “moltes esperances dipositades en l’hidrogen per tal de substituir aquelles que contaminen”. El conseller també ha avançat que el departament d’Empresa i Coneixement “canalitzarà tots els projectes que es pugui per tal que siguin seleccionats per accedir als Fons Europeus de Reconstrucció”, i ha recordat que la sostenibilitat i l’energia verda seran un dels principals destinataris d’aquests recursos.  

La Taula de l’hidrogen en la transició energètica de Catalunya es va estructurar en quatre grups de treball. El grup dedicat a la Generació d’Hidrogen Renovable ha fet una primera caracterització del sector de l’hidrogen a Catalunya, i ha identificat línies perquè la demanda d’hidrogen a Catalunya es basi en l’hidrogen verd (d’origen renovable). Els participants en el grup han proposat projectes com  l’aprofitament de diferents coproductes i subproductes (biomassa, fracció orgànica de residus, purins, fang, etc.) per a la generació d’hidrogen verd. 

El grup de treball de Descarbonització ha detectat un gran potencial de descarbonització en aquelles indústries on s’utilitza l’hidrogen com a matèria primera (en refineries, metal·lúrgiques o en la producció de fertilitzants), que s’ha condicionat a la disponibilitat d’hidrogen verd i a la proximitat de la seva generació. També ha identificat un elevat potencial de descarbonització en els grans consumidors tèrmics (com a ara el sector metal·lúrgic, el cimenter o el vidre), però diagnostica un problema de competitivitat respecte els combustibles d’origen fòssil que no canviarà a curt termini sense canvis normatius que penalitzin les emissions o bonificacions per a aquelles indústries amb menor petjada de carboni. Un dels projectes que s’han proposat en aquest grup és l’adaptació de cremadors de forns per a l’ús d’hidrogen. 

El grup d’Infraestructura i Subministrament ha conclòs que, en l’àmbit català, l’ús final de l’hidrogen en la mobilitat i en la indústria implicarà la planificació d’infraestructura, mentre que en els sectors residencial i comercial no es requeriran grans actuacions. Proposa, entre d’altres projectes, el desenvolupament d’un hub d’hidrogen, en què es concentri tant la producció com la distribució local per a usos tèrmics residencials i turístics, per al transport i per a usos neutres en la indústria. 

El grup de treball de Mobilitat ha posat de manifest que l’hidrogen pot esdevenir una bona opció per descarbonitzar la mobilitat que no pot ser satisfeta amb l’electrificació. Constata que, malgrat la bona predisposició de tots els actors, la tecnologia encara no està prou avançada per ser competitiva i els usuaris encara perceben dificultats, de manera que s’apunta la necessitat d’endegar proves pilot. El grup proposa projectes com la posada en circulació de turismes o la instal·lació d’una hidrogenera mòbil, entre d’altres. 

La Taula de l’hidrogen en la transició energètica de Catalunya es va crear el passat mes de maig per analitzar l’aprofitament d’aquest recurs i coordinar les actuacions dels diferents actors en aquest àmbit. Hi han participat més de 160 persones pertanyents a més de 50 empreses, entitats i administracions, amb la voluntat de proposar solucions tecnològiques i identificar i superar barreres jurídiques i tècniques per a la utilització energètica de l’hidrogen, de manera que aquesta font contribueixi a la descarbonització de l’economia i la societat catalanes i s’integri en l’estratègia energètica global per impulsar la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic que ha de protagonitzar Catalunya.  

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________