SIE

El conseller El Homrani inaugura un servei per atendre dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a Sant Boi de Llobregat

query_builder   24 novembre 2020 14:23

event_note Nota de premsa

El conseller El Homrani inaugura un servei per atendre dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a Sant Boi de Llobregat

  • Els Serveis d’Intervenció Especialitzada han atès 6141 dones i 1412 fills i filles des de l’1 de gener fins el 15 de novembre
  • El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha duplicat en un any el nombre de Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) passant de 8 a principis de 2019 a 16 a finals de 2020
sie
Visita al SIE Baix Llobregat

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, han visitat avui el nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) al Baix Llobregat. Aquest recurs, ubicat a Sant Boi de Llobregat, compta amb un equip de 9 professionals integrat per persones titulades en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social i dret, que ofereix atenció integral durant el procés de recuperació i reparació a dones en situació de violència masclista i també a les seves filles i fills a càrrec.

En el decurs de la visita, el conseller ha destacat que “en un any i mig hem doblat la xarxa de SIE al país amb una doble perspectiva. D’una banda, assegurar l’arrelament a tot el territori en aquelles parts del país que no tenien un SIE de referència i, de l’altra, actuar en aquells territoris molt poblats que necessitaven un SIE més per donar resposta”. En aquest sentit, El Homrani ha remarcat que amb el treball fet el darrer any i mig “hem pogut passar de que cada SIE fos de referència per 400.000 possibles dones, a tenir un SIE de referència per cada  100.000 dones”.

El conseller també ha insistit en la importància de l’abordatge pluridisciplinar d’aquests serveis, que apleguen professionals d’àmbits molt diversos i “ofereixen una mirada global i que no revictimitza”, gràcies al treball col·lectiu dels equips.

A la comarca del Baix Llobregat, aquest SIE s’afegeix al que ja existeix a Sant Feliu de Llobregat. El SIE de Sant Feliu de Llobregat, ha atès 371 dones i 86 nens i nenes de l’1 de gener a 31 d’octubre de 2020. El nou SIE cobrirà especialment la Zona Centre de la comarca (Sant Boi, Cornellà, Esplugues, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern) i juntament amb el Servei d’Intervenció Especialitzada de Sant Feliu, cobrirà les zones més perifèriques de la comarca: el Nord (Abrera, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve de Sesrovires) i el Delta (Begues, Castelldefels, El Prat, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans).

Durant l’any 2019, els SIE d’arreu de Catalunya van atendre 4.933 dones. Des de l’1 de gener de 2020 a 15 de novembre, els SIE ja han atès 6141 dones i 1412 fills i filles.

Els SIE ofereixen un servei gratuït d’atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que en situació de violència masclista, i també als seus fills i filles. L'accés a aquest servei es fa per iniciativa de les pròpies dones o a través de la xarxa d'atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència, els serveis de salut d'atenció primària, els serveis socials i les organitzacions i grups de dones.

Actualment a Catalunya hi ha 16 SIE a Catalunya, els tres que s’inauguren aquest més de novembre: Terrassa, Sant Boi de Llobregat i Figueres, el mes de febrer d’aquest any van entrar en funcionament 5 SIE nous (Barcelonès Nord, Vilanova i la Geltrú, Catalunya Central-Manresa, Granollers, Sabadell), que es van afegir als 8 existents l’any 2019 (Baix Llobregat, Mataró, Catalunya Central-Igualada, Gironès, Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida i Alt Pirineu).

156 places en serveis substitutoris de la llar per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles

Durant el 2020 el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha passat de 9 Serveis Substitutoris de la Llar (que equival a 36 places) a 39 serveis i 156 places per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles, és a dir que s’han quadruplicat el nombre de places als serveis residencials per a dones i els seus fills i filles. Actualment no hi ha llista d’espera per a optar a un servei residencial. Els nous recursos s’ubiquen al Baix Llobregat, al Barcelonès, el Bages, Osona, el Baix Ebre, La Selva, l’Alt Empordà, La Noguera, Maresme, Vallés Occidental, Alt Penedès i el Baix Camp.

Prevenció de les violències masclistes en l’àmbit laboral

 

La Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies treballa en l’àmbit de la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe a l’empresa, que és la forma de violència masclista que es manifesta en l’àmbit laboral. En aquest sentit es fa l’acompanyament a les empreses a la confecció dels protocols obligatoris contra l’assetjament sexual i per raó de sexe, formació de les persones de referència i assessorament a les empreses i treballadores, a banda de una tasca de coordinació amb la Inspecció de Treball.

 

Durant 2020 s’han format 81 persones per la Prevenció i actuació davant l’assetjament sexual i per raó de sexe i 22 persones en el Cicle Formatiu sobre la persona de referència dels protocols de prevenció de l'assetjament a través de la Comissió d’Igualtat i Temps de Treball del CRL.

S’ha elaborat una Enquesta sobre assetjament sexual i per raó de sexe a dones d’origen estranger treballadores de la llar i de la cura. Els resultats d’aquest treball de camp són molt valuosos per tractar-se d’un treball pioner i per la implicació de la xarxa de dones que han col·laborat.

A més a més, el microcurs “Ala feina, iguals”, en que un del mòduls és de prevenció de la violència masclista en el treball ha tingut més de 4.000 visualitzacions.

Formació de 100 professionals per a la prevenció i abordatge del matrimoni forçat

El passat mes de març el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va presentar el Protocol per la prevenció i abordatge del matrimoni forçat a Catalunya amb l’objectiu d’establir un marc de cooperació i un circuit d’intervenció entre les diferents professionals per prevenir, detectar i intervenir davant de situacions de matrimonis forçosos i garantir que cap dona que viu a Catalunya en sigui víctima.

Durant el 2020 s’ha format més de 100 professionals de diferents àmbits: educatiu, salut, cossos de seguretat, serveis socials, atenció a les dones, atenció a la infància i a l'adolescència, immigració i acollida, esport, lleure i joventut, per a la prevenció i abordatge del matrimoni forçat a Catalunya. Està previst que a finals del 2020 hagin rebut la formació uns 120 professionals. La formació té com a objectius oferir informació i eines d'intervenció a professionals que poden detectar casos de matrimonis forçats i establir el circuit professional d'intervenció a nivell local.

La Xarxa d’atenció per a les dones en situació de violència masclista del SOC ha atès 3.217 dones

La Xarxa d’atenció a les oficines de Treball per a les dones en situació de violència masclista presta atenció personalitzada, permanent i confidencial, perquè les dones que es troben en aquesta situació puguin exercir el dret a treballar en les millors condicions per mitjà de diversos programes de foment de l’ocupació i disposa de professionals especialitzats en aquest àmbit i s’ofereix a les 69 oficines de Treball que hi ha arreu de Catalunya. La Xarxa ha atès 3.217 dones en situació de violència masclista des que es va crear el juny de 2019 i fins a 1 de novembre de 2020.

Formacions a professionals dels Serveis Socials en perspectiva de gènere per a la millora de la intervenció en casos de violència masclista

La Direcció General de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Social i Famílies ha format 207 professionals de les àrees bàsiques de serveis socials en perspectiva de gènere per a la millora de la intervenció en casos de violència masclista. Està previst que se’n formin 265 més abans que acabi l’any. Per tant, durant 2020 s’hauran format 472 professionals de 33 Àrees Bàsiques de Serveis Socials de Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre i Girona.

A més, 244 professionals van participar al “webinar: Sensellarisme i violència masclista“, dirigit a professionals de serveis socials especialitzats en sensellarisme que es va dur a terme a l’octubre.

Sensibilització i prevenció de les violències masclistes a professionals i la ciutadania

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària ha realitzat durant els mesos d’octubre i novembre el Cicle de seminaris web 'La prevenció de les violències masclistes en la infància i l’adolescència', que va tenir 154 participants en línia i ‘Construint espais comunitaris lliures de violències masclistes’ que ha tingut més de 200 participants. En aquests dos cicles s’han tractat temes com: L'educació afectivo-sexual; Les violències masclistes a través de les pantalles; Coeducar per prevenir les violències masclistes o Les cures i l'impacte de la COVID19; Salut mental amb perspectiva de gènere; Violències masclistes vers les dones grans, etc.

4  

Imatges

Visita al SIE Baix Llobregat 1

Visita al SIE Baix Llobregat 1 194

Visita al SIE Baix Llobregat 2

Visita al SIE Baix Llobregat 2 175

Visita al SIE Baix Llobregat 3

Visita al SIE Baix Llobregat 3 174

Visita al SIE Baix Llobregat 4

Visita al SIE Baix Llobregat 4 182