Arxiu

La consellera Ponsa dona el tret de sortida a la commemoració del 40è aniversari de l'Arxiu Nacional de Catalunya

query_builder   26 novembre 2020 12:43

event_note Nota de premsa

La consellera Ponsa dona el tret de sortida a la commemoració del 40è aniversari de l'Arxiu Nacional de Catalunya

  • La publicació de la nova guia L’Arxiu Nacional de Catalunya és una de les activitats destacades de la commemoració
  • Ponsa ressalta que l’Arxiu és “una estructura d’estat, custodi de la memòria del país i de les institucions, darrerament també testimoni malaurat i reiterat de repressió política i ideològica
Arxiu 40

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, participarà avui en l’acte amb què s’inicia la commemoració dels 40 anys de l’Arxiu Nacional de Catalunya, que vol donar a conèixer la institució i fer arribar a tots els ciutadans l’interès i la utilitat comunitària de l’immens patrimoni que conserva en els seus fons i documents.

Durant l’acte, que tindrà lloc avui a les 18.30 hores i que es podrà seguir a través del canal de Youtube de l’Arxiu, es presentarà la nova guia L’Arxiu Nacional de Catalunya, que és la número 5 de la col·lecció Institucions i equipaments culturals de la Generalitat de Catalunya.

L’acte comptarà amb la participació del president Jordi Pujol, qui el 28 de novembre de 1980 va signar, juntament amb el conseller de Cultura Max Cahner, el decret de creació de l’Arxiu Nacional de Catalunya. També hi intervindran l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, i el director de l’Arxiu Nacional de Catalunya, Francesc Balada. S’hi presentarà una síntesi de les activitats previstes per a la commemoració i es donarà veu a les persones que han treballat durant aquests 40 anys per apropar la institució a tots els ciutadans i explicar, de manera visual i participativa, els tipus de fons que conserva. L’acte inclourà una taula rodona, sota el títol Arxius, drets, memòries, on participaran persones implicades durant els darrers anys com a dipositants de fons i com a usuaris, des del vessant cultural, docent, de recerca i comunicatiu (Antoni Bernad, Eulàlia Salvat, Queralt Solé i Antoni Tortajada).

L’Arxiu Nacional de Catalunya ha creat recentment una col·lecció amb el nom Col·lecció de cartes dels presos i exiliats per l’autodeterminació de Catalunya | ANC1-1306, amb la voluntat d’aplegar i preservar en un futur la correspondència rebuda pels presos polítics i exiliats. El mes d’octubre, els consellers Joaquim Forn i Carles Mundó van formalitzar l'ingrés a l’Arxiu de la correspondència rebuda a la presó. En aquest sentit, la consellera Ponsa destaca que l’Arxiu és “el garant de la nostra història, qui custodia la memòria del país i de les institucions, i així ho fa des de fa quatre dècades”. “Per desgràcia hi ha fets històrics que sembla que malauradament es repeteixin: la repressió, la persecució de les idees, l’empresonament dels nostres representants. L’Arxiu n’és testimoni i en conserva la documentació. He tingut l’oportunitat de visitar l’Arxiu en diverses ocasions i sempre he tingut la sensació de ser en un espai que allotja el nostre saber més quotidià, lluny de la ficció en aquest cas” afegeix.

Durant tot l’any, l’Arxiu ha programat propostes i reptes i compartirà records sota l’etiqueta #ArxiuNacional40, amb una publicació diària a la xarxa i la participació ciutadana que hi vulgui forma part d’aquesta commemoració.