Josep Bargalló:

Josep Bargalló: "El Coeduca't és una aposta clara per introduir l'educació afectivosexual com a eina per prevenir la violència masclista i sexista"

query_builder   27 novembre 2020 12:37

event_note Nota de premsa

Josep Bargalló: "El Coeduca't és una aposta clara per introduir l'educació afectivosexual com a eina per prevenir la violència masclista i sexista"

  • El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha posat en valor al Parlament el compromís del Departament en la tolerància zero vers les violències als centres educatius

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha posat en valor al Parlament el compromís del Departament en la tolerància zero vers les violències als centres educatius. Ho ha fet en el marc d’una intervenció telemàtica a l’intergrup parlamentari de drets sexuals i reproductius, on ha destacat la implantació progressiva que s’està duent a terme del programa Coeduca’t.

Bargalló ha declarat que amb “Coeduca’t fem una aposta clara i contundent per introduir l’educació afectivosexual com a eina principal per prevenir la violència masclista i sexista, per orientar als centres, ajudar als alumnes i assolir un sistema educatiu equitatiu, inclusiu i lliure d’estereotips sexistes”. En el mateix sentit, ha afegit, l’administració educativa demostra que “actua de manera ferma i decidida envers qualsevol forma de violència que afecti, directament o indirectament, a infants o adolescents”.

El conseller ha explicat que el Departament d’Educació du a terme polítiques de prevenció amb protocols d’actuació davant de casos de violència, però també cal “facilitar a infants i adolescents, d’acord amb la seva edat, eines per reconèixer els diferents nivells de relació afectiva”. D’aquesta manera, ha afegit Bargalló “disposaran de coneixements, habilitats i actituds que els permetin reconèixer i gestionar relacions poc saludables i contribuir a la prevenció de les violències. Així podrem garantir la seva protecció enfront la possibilitat de maltractaments i abusos.”.

El titular d’Educació ha exposat que segons dades de Save the Children, entre un 10% i un 20% de la població ha estat víctima d’abusos durant la infància, i per això “cal posar llum i transparència. Trencar els pactes de silenci que fins ara han acompanyat aquestes situacions. I cal fer arribar a infants i joves que no tolerarem cap abús. Que els escoltarem i serem al seu costat”.

Coeduca’t: Formació a docents i equips directius

Coeduca’t té l’objectiu que,  des de P3 a 4t d’ESO, s’incorpori la coeducació, la perspectiva de gènere i l’educació sexoafectiva al currículum, com una eina determinant per a la prevenció de les violències masclistes i per al desenvolupament social i emocional de les persones.

Per posar en marxa el programa als centres educatius, el Departament d’Educació va dur a terme el passat curs 2019-2020 formació a docents que serien posteriorment impulsors de la formació als seus propis centres.

Durant el primer trimestre d’aquest curs, s’està formant professorat de 424 centres d’arreu de Catalunya, de forma telemàtica, amb un total de 1.400 docents formats. Al mateix temps, s’està duent a terme informació específica amb sessions adreçades a directors de centres al voltant de temes com la concreció del Coeduca’t al currículum, les programacions didàctiques o la gestió del centre.

 

 27 de novembre de 2020