Els Bombers de la Generalitat treballen en el rescat d'un espeleòleg accidentat a l'Avenc de l'Esquerrà (Olesa de Bonesvalls; Alt Penedès)

query_builder   1 desembre 2020 19:10

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat treballen en el rescat d'un espeleòleg accidentat a l'Avenc de l'Esquerrà (Olesa de Bonesvalls; Alt Penedès)

Els Bombers de la Generalitat treballen des de les 15.38h en el rescat d’un espeleòleg que ha sofert un accident a l’interior de l’Avenc de l’Esquerrà, a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès). Segons les primeres informacions, l’home anava amb un grup de 4 persones i ha sofert una caiguda de 2 metres d’alçada, fent-se una important lesió en una cama. Tot i que està conscient, ha quedat ferit i immobilitzat a uns 180 metres de la boca de l’avenc i a 150 metres de fondària.

Immediatament s’han activat 14 dotacions dels Bombers de la Generalitat, incloses la unitat GRAE (Grup de Recolzament d’Activitats Especials), que ha arribat al lloc de l’accident en helicòpter, i el GROS (Grup Operatiu de Suport). També s’ha sol·licitat recolzament als Bombers de Barcelona, que hi han enviat un parell de vehicles i una ambulància; en total 7 bombers. Igualment s’hi han desplaçat efectius de la Unitat de Muntanya i de la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra i una desena de voluntaris del Grup d’Espeleosocors de la Federació Catalana d’Espeleologia.

Ja s’ha pogut accedir a l’avenc; un primer binomi format per un rescatador del GRAE i un sanitari de l’Equip de Rescat i Intervenció del Sistema d’Emergències Mèdiques. La seva tasca serà la de fer una primera atenció sanitària al ferit i estabilitzar-lo perquè posteriorment se’n pugui fer una extracció segura. El segon accés a l’avenc ja l’han fet més membres del GRAE per començar a preparar el rescat, valorant primer l’escenari, l’estratègia i l’equipament necessari per fer l’extracció. Es preveu que el rescat durarà hores, donades la distància que cal recórrer dins de l’avenc per accedir a la persona ferida, i la dificultat del rescat. L’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls ha posat a disposició de tot l’operatiu instal·lacions municipals per preparar la logística i dirigir les operacions del rescat.

Cerdanyola del Vallès, 1 de desembre de 2020

19.10 hores