El Govern compareix al Parlament per informar sobre les mesures per combatre la Covid-19

El Govern compareix al Parlament per informar sobre les mesures per combatre la Covid-19

query_builder   1 desembre 2020 20:14

event_note Nota de premsa

El Govern compareix al Parlament per informar sobre les mesures per combatre la Covid-19

  • La sessió de control al Govern serà aquest dimecres a les 9 h del matí
  • Durant el ple, la cambra farà el debat i la votació per validar cinc decrets llei
Ple del Parlament - Foto  ACN

El Govern compareix novament aquest dimecres al Ple del Parlament per explicar les mesures preses per fer front a la crisi sanitària, econòmica i social de la Covid-19, tal com es va comprometre a fer cada 15 dies. Serà el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budo, qui informaran sobre les darreres mesures adoptades per l'Executiu per combatre la pandèmia.

La compareixença del vicepresident Aragonès i la consellera Budó serà un cop acabi la sessió de control al Govern, que s’iniciarà aquest dimecres les 9 h del matí. Aquesta setmana el Ple debatrà i votarà quatre nous decrets llei amb mesures adreçades a pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector cultural, en l'educació en el lleure i les extraescolars i en el Cos de Mossos d'Esquadra. També es farà el debat per validar un cinquè decret llei sobre les inspeccions tècniques de vehicles (ITV).

Dimecres a la tarda el ple es reprendrà amb el debat conjunt dels dos primers decrets llei que se sotmetran a votació a la tarda –per separat- en aquesta sessió, tots dos amb mesures adreçades al sector cultural. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, presentarà els decrets 38/2020, del 3 de novembre, pel qual s'adopten mesures en l'àmbit cultural per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19, i el 44/2020, del 17 de novembre, pel qual es crea el Cens d'espais de cultura responsables.

Seguidament, la cambra farà el debat del Decret llei 41/2020, del 10 de novembre, de mesures extraordinàries de caràcter social en centres educatius i en l'àmbit de l'educació en el lleure i de les activitats extraescolars per fer front a les conseqüències de pandèmia. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, presentarà aquest decret que estableix un ajut econòmic extraordinari d'urgència per al lleure educatiu, les activitats extraescolars i les instal·lacions juvenils.

La sessió continuarà amb el debat del Decret llei 40/2020, del 10 de novembre, pel qual s'autoritza la creació de 245 places del Cos de Mossos d'Esquadra. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, serà l’encarregat de presentar el decret. Es preveu que la votació d'aquests quatre decrets sigui dimecres al vespre.

Serà dijous al matí quan el ple es reprendrà amb el debat del darrer decret llei, el 45/2020, del 17 de novembre, sobre l'habilitació transitòria i extraordinària per continuar prestant els serveis d'inspecció tècnica de vehicles. El presentarà el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa. El text garanteix la continuïtat d'aquesta activitat fins que no entri en vigor una nova llei que la reguli. La cambra el votarà dijous a la tarda.

Sessió de control al Govern

El ple del Parlament començarà amb la sessió de control al Govern dimecres al matí. La consellera de Justícia, Ester Capella, serà la primera a respondre les preguntes dels grups parlamentaris, en aquest cas, sobre la retirada del monument franquista de Tortosa. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, explicarà al ple del Parlament la situació de la cultura i els professionals d'aquest àmbit a Catalunya.

Seguidament, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, informarà sobre el Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya.

Després serà el torn del vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, que informarà al ple sobre les mesures fiscals en temps de pandèmia i, posteriorment, respondrà cinc preguntes sobre la situació política.

Seguirà la consellera de Salut, Alba Vergés, que informarà a la cambra sobre la segona onada de la Covid-19 en els recursos residencials. El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, explicarà l'horitzó de recuperació empresarial posterior a la pandèmia i, per part seva, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, parlarà sobre l'evolució de les denúncies per violència masclista.

Finalment, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, respondrà cinc qüestions: la primera sobre la moratòria a nous projectes d'incineració de residus; la segona donar comptes de la signatura de la compravenda dels terrenys de Hard Rock a Vila-Seca i a Salou; una tercera sobre el programa Reallotgem.cat i finalment informarà de l'exercici de competències autonòmiques en matèria d'infraestructures.