El conseller Sàmper demana més recursos legals per fer front a la violència de gènere

El conseller Sàmper demana més recursos legals per fer front a la violència de gènere

query_builder   2 desembre 2020 12:37

event_note Nota de premsa

El conseller Sàmper demana més recursos legals per fer front a la violència de gènere

Foto
  • El conseller d’Interior ha participat avui en la sessió de control del Parlament de Catalunya.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, en una resposta sobre l'evolució de les denúncies per violència masclista a preguntes del Grup  Parlamentari de Junts per Catalunya avui al Parlament, ha fet una valoració “molt positiva” de les actuacions del Grup d’Atenció a la Víctima (GAV), tot i que ha explicat que “és insuficient”. 

En aquest sentit, el conseller ha manifestat que “encara hem vist que els recursos legals que hem tingut tant a nivell estatal com català no han estat suficients per disminuir aquesta xacra i des del GAV encara hem de millorar i ampliar més les nostres competències”, ha afirmat.

El titular d’Interior també s’ha referit a “les policies locals que fan una feina increïble i fins i tot el món local que té regidories sobre violència envers la dona”. “Seguim en la línea però s’ha de millorar”, ha afegit.   

El titular d’Interior ha detallat que en el que va d’any han mort 8 dones i una nena per violència de gènere, 2 persones més que durant el mateix període de l’any passat.

Els Mossos d’Esquadra han tramitat fins al mes d'octubre 10.567 denúncies, un 4,8% menys respecte al mateix període de l’any 2019. Hi ha hagut 10.717 fets delictius, tot i que també hi ha denúncies que fan referència a més d’un delicte.

Pel que fa a l’activitat del telèfon d’emergències 112 de Catalunya, ha destacat que hi ha hagut una disminució de trucades per alertar de situacions de violència de gènere en els períodes més àlgids de la pandèmia i de les restriccions de mobilitat associades. 

En aquest sentit, Sàmper ha explicat que “la situació de pandèmica ha generat un augment de la vulnerabilitat de les dones víctimes de violència de gènere i seus fills” afegint que “l’aplicació de mesures restrictives del moviment com el confinament domiciliari i la limitació en els desplaçaments han incidit en la capacitat de denunciar aquestes situacions”

Concretament, durant el mes de març i abril, hi ha hagut una disminució del 34,15% en la presentació de denúncies. Pel que fa al percentatge, es distribueixen en un 51% violència psicològica, un 42% violència física i la resta entan dividides entre ciberviolència i violència sexual. A més, s’han dentingut 4.282 homes, amb una disminució del 25% en detinguts menors entre 14 i 17 anys.  

Pel que fa a la nova normalitat, un cop passada la pandèmia de la primera onada, al juny s’ha incrementat un 2,54%, al juliol un 1,97% i a l’agost un 6,41%.

Pel que fa a ordres de protecció, se n’han demanat 7.610 també amb una disminució important del 3,3% respecte a l’any 2019.