Visita de la consellera Budó al Vilosell

Budó titlla de "crueltat" i "acte de venjança" la revocació del tercer grau als presos polítics independentistes

query_builder   4 desembre 2020 15:20

event_note Nota de premsa

Budó titlla de "crueltat" i "acte de venjança" la revocació del tercer grau als presos polítics independentistes

Visita de la consellera Budó al Vilosell
  • La consellera de la Presidència ha fet aquestes declaracions des del Vilosell (Garrigues), on ha fet una visita als projectes finançats pel PUOSC al municipi

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha qualificat de “vergonya, crueltat i injustícia” l’anul·lació del tercer grau als presos polítics i ha denunciat una vulneració dels drets penitenciaris dels líders independentistes: “Ja és una injustícia que estiguin a la presó per uns delictes que no han comès, però no només això sinó que se'ls vulneren els drets democràtics, els drets penitenciaris als quals qualsevol pres del nostre país hi té dret”. Per aquest motiu, Budó ha considerat la resolució  del Tribunal Suprem “una venjança de l'estat espanyol envers les persones que varen fer possible l’1 d’octubre” davant la qual “no es pot restar callat”.

La consellera ha fet aquestes declaracions des del Vilosell, on ha conegut de primera mà els projectes finançats pel Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) al municipi, en el marc d’una visita a la comarca de les Garrigues per presidir l’acte de constitució de la Comissió Territorial ‘País Viu’ a les Garrigues. El Departament de la Presidència, a través de la Secretaria d’administracions locals i Relacions amb l’Aran, ha dissenyat i impulsat l’Estratègia de Dinamització Territorial que té com a objectiu generar oportunitats a través de l’activitat econòmica de les comarques amb la implicació compartida de la Generalitat amb els ens locals i els actors privats i, d’aquesta manera, actuar contra les causes del despoblament i l’envelliment. L’estratègia busca transmetre l’aliança de treball bilateral entre el Govern de la Generalitat i el territori i les Garrigues és la cinquena comarca on el govern desplega l’Estratègia de Dinamització Territorial.

‘País Viu’ és una estratègia que pretén “abordar la realitat territorial, la realitat del despoblament que pateixen certes zones del país, l'envelliment poblacional, i de quina manera podem garantir que tothom qui vulgui pugui desenvolupar el projecte de vida allà on és i no hagi de marxar”, ha explicat la consellera. L’objectiu és “capgirar la situació i treballar precisament per la promoció econòmica i dinamització territorial, en aquest cas de la comarca de les Garrigues”.

Pel que fa al PUOSC, la consellera ha destacat que el Govern ha recuperat aquestes inversions al món local després que el 2011 s’aturés la convocatòria degut a la crisi econòmica: “Som un Govern amb vocació municipalista, som un Govern que tenim ganes de tornar a recuperar aquest vincle i ser una eina útil al món local”. El PUOSC d’enguany preveu una inversió total de 250 milions d'euros, 160 per a tots els municipis i 90 per als municipis amb menys de 5.000 habitants, amb més de 2.300 projectes aprovats a tot el territori de Catalunya. A la demarcació de Lleida, concretament, s’hi han destinat 80 milions d’euros, un 32% dels recursos disponibles del PUOSC. “·Això vol dir que s'han presentat molts bons projectes, perquè el fet que el 32% hagi quedat a la demarcació penso que així ho indica i penso que s'ha fet una bona feina i cal felicitar el món local d'aquí de la demarcació de Lleida”, ha afirmat Budó, qui també ha destacat que totes aquelles localitats de menys de 5.000 habitants que s'han presentat a la línia de municipis petits han obtingut tots la màxima puntuació i, per tant, la màxima aportació econòmica, que són 120.000 euros.

Pla de reobertura

En relació amb l’aturada en el pla de reobertura de les activitats restringides per la pandèmia i l’afectació que pugui tenir a les festes de Nadal, Budó ha dit que el Govern ja va decidir que es passaria de tram “en funció de les dades epidemiològiques” i que l’ Rt havia d'estar per sota de 0,9 per autoritzar-ho: “Ens hem trobat que aquesta setmana s'ha incrementat, la setmana passada estava al 0,78, avui estem a 0,95, i això feia convenient no passar de tram”, ha explicat. Tot i això, la consellera ha recordat que el Govern ha elaborat un pla específic per a Nadal perquè la gent es pugui reunir “de manera endreçada”, amb deu persones com a màxim i respectant les mesures d’higiene, distància, mascareta i una bona ventilació.

Finalment, pel que fa a les eleccions del 14 de febrer, Budó ha insistit que el Govern ha portat a la taula de partits celebrada aquest migdia uns protocols per garantir que els comicis es duran a terme “amb totes les mesures sanitàries i higièniques suficients i amb totes les garanties democràtiques perquè totes les persones puguin votar, sigui quina sigui la seva situació epidemiològica”.

3  

Imatges

Visita al Vilosell (Jordi Bedmar)

Visita al Vilosell (Jordi Bedmar) 240

Visita al Vilosell (Jordi Bedmar)

Visita al Vilosell (Jordi Bedmar) 192

Visita a les Borges Blanques (Jordi Bedmar)

Visita a les Borges Blanques (Jordi Bedmar) 239