Presentació PNC

La Producció Nacional de Circ comença la gira pels principals equipaments escènics municipals de Catalunya i Balears

query_builder   9 desembre 2020 13:38

event_note Nota de premsa

La Producció Nacional de Circ comença la gira pels principals equipaments escènics municipals de Catalunya i Balears

  • 17 municipis aposten pel circ contemporani i acolliran Estat d’Emergència, la nova Producció Nacional de Circ creada en ple confinament.
  • La gira, que s’inicia el pròxim 13 desembre al Teatre El Jardí de Figueres, anirà acompanyada d’un programa de públics pioner que adaptarà les seves activitats a la situació actual amb la COVID-19

 

Presentació

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha presentat aquest migdia en roda de premsa les característiques i previsions de la gira de la Producció Nacional de Circ. La consellera ha destacat la importància de poder tirar endavant aquesta iniciativa en uns moments com els actuals, ja que “reforça la importància de les manifestacions culturals pel benestar general i que, en la mesura del possible, i amb totes les garanties i reserves necessàries, permet lluitar per mantenir viva l’activitat cultural al país”. 

A la presentació també hi ha intervingut el director del Festival Grec de Barcelona, Cesc Casadesús; el director de l’espectacle Estat d’Emergència, Joan Ramon Graell, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa. També ha comptat amb la presència  de la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Rosa Tubau, i del director de l’Institut Català de les Empreses Culturals, Miquel Curanta.  

Després de l’èxit de la seva estrena el passat mes de juliol al Festival Grec de Barcelona, Estat d’Emergència viatjarà pel territori per promoure i donar suport a la creació circense actual de mitjà/gran format vinculada a creadors i artistes de Catalunya. El tret de sortida serà aquest diumenge 13 de desembre al Teatre Jardí de Figueres per després anar a Olot, Badalona i Lleida aquest any. El 2021 la gira continuarà a Vilafranca del Penedès, Manresa, Sabadell, Vic, Vilanova i la Geltrú, Sant Cugat del Vallès, Palma de Mallorca, Tortosa, Viladecans, Girona, Reus i, per finalitzar, Santa Coloma de Gramenet.

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Grec Festival de Barcelona coprodueixen aquesta primera Producció Nacional de Circ com un projecte de país que s’integra dins les mesures establertes en el Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 que impulsa el Departament de Cultura en col·laboració amb l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC)

La producció que compta amb el suport de La Vela de l’Estruch de l’Ajuntament de Sabadell i la complicitat dels grans equipaments escènics munici­pals de Catalunya. Es tracta d’una peça de gran format escènic amb artistes emergents, dirigida per Joan Ramon Graell i la producció executiva a càrrec de La Persiana, que té com a principal objectiu visibilitzar, compartir i apropar el circ a públics més amplis, en el marc del Pla d’Impuls del Circ 2019-2022.

Aquest espectacle està pensat per mostrar, a través del circ, com veuen el món i com s’enfronten als problemes d’un planeta a punt de col·lapsar-se els i les joves artistes d’avui, i que ha acabat creant-se... en plena emergència sanitària. No ha estat fàcil, però en circumstàncies difícils i molt poc habituals, Estat d’Emergència s’ha convertit en una realitat. De fet, la pandèmia ha acabat afegint-se a la llarga llista de crisis a les quals s’enfronten també els i les artistes: des del col·lapse ecològic fins a l’auge del feixisme o la crisi de l’habitatge.

Tot això acompanyat d’un programa de creació i dinamització de públics que pretén afavorir l’accés al circ i sensibilitzar la població amb aquesta art escènica sovint més desconeguda i que fins ara tenia més dificultats a l’hora de programar-se en els grans espais escènics municipals. Les activitats estan pensades per fer-se presencialment o en línia segons les mesures de prevenció sanitàries que hi hagi a cada municipi durant la gira.

 

Activitats per a públics presencials

  • Anatomia d’una escena

Tallers de circ o presentació de fragments de l’obra per apropar-nos a l’univers d’Estat d’Emergència. Adaptable a qualsevol tipus de públics: escoles, instituts, col·lectius amb diversitat funcional, etc.

 

  • Pre-post funcions

Col·loqui per parlar sobre el procés de creació de l’obra. Visualització d’un vídeo sobre el procés de creació (10’)  i col·loqui amb els artistes i director.

 

  • Circ i física

Descobreix la relació entre la física i el circ a través d’una classe – taller on es parlarà de l’energia i la seva conservació, de l’energia potencial elàstica i de les forces i moviment.

 

  • Filosofia i circ

Què era el col·lapse pels antics? I pels renaixentistes? Per què l’obra de l’Estat d’Emergència gira al voltant del concepte del col·lapse? Deixa que els clàssics t’ajudin a reflexionar sobre el moment actual mentre descobreixes les entranyes dels teatres.

 

Activitats per a públics en línia

  • Píndoles formatives

El circ com a eina per posar-se en forma. Vídeos amb exercicis i “coreografies” de circ per fer a casa, individualment o en grup. Anima’t a compartir els teu vídeos a les xarxes i ajuda’ns a fer comunitat digital de la PNC.

 

  • El camerino de l’Estat d’Emergència

Entrem al backstage i als camerinos dels artistes per conèixer el circ des de dins. Contingut disponible a les xarxes.

 

  • Enquestes/trivials/Quiz en línia

Es proposaran un seguit de “quizs” a Instagram, per despertar curiositat sobre el circ i proposar anècdotes divertides. 

 

Dates de la gira (2020-2021)

2020

Figueres - Teatre Jardí 13/12/2020 

Olot - Teatre Principal 19/12/2020 

Badalona - Teatre Margarida Xirgu 20/12/2020

Lleida - Teatre La Llotja 27/12/2020

 

2021

Vilafranca del Penedès - Teatre Cal Bolet 10/01/2021

Manresa - Teatre Kursaal 17/01/2021

Sabadell - Teatre Principal 21/02/2021

Vic - Teatre Atlàntida 06/03/2021

Vilanova i la Geltrú - Teatre Principal 18/04/2020 

Sant Cugat del Vallès - Teatre Auditori de Sant Cugat 25/04/2021 

Palma de Mallorca- Teatre Principal 30/04/2020

Tortosa - Teatre Auditori Felip Pedrell 07/05/2021

Viladecans - Atrium Viladecans 08/05/2020

Girona - Teatre Municipal 09/05/2021 

Reus - Fira Trapezi 16/05/2021 

Santa Coloma de Gramenet - Teatre Josep Maria de Sagarra 22/05/2021

 

Joan Ramon Graell

Format a Barcelona i a Brussel·les i amb més de vint anys d’experiència com a acròbata, dramaturg i director artístic de produccions de circ, és fundador de la companyia La Persiana i va ser president de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya entre 2011 i 2015. En els últims deu anys, ha dirigit vuit espectacles de circ, amb alguna incursió en el terreny de la dansa i la música.

 

La Producció Nacional de Circ, una mesura del Pla d’Impuls del Circ

El Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC). El Pla consta d’onze mesures finançades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb aportacions específiques de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull. Compta amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la participació de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya. El Pla d’Impuls del Circ té com a objectiu principal crear un escenari d’oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica del país i més enllà de les nostres fronteres.

 

Trobareu més material gràfic al següent enllaç:  

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1o8kI_lCPyI_jLhHs6JeDsBq-hJpWBgba

 

També podeu trobar més informació sobre la Producció Nacional de Circ, inclosa en el Pla d’Impuls del Circ 2019-2022,  en el següent enllaç: https://icec.gencat.cat/ca/campanyes/produccio-nacional-de-circ/

I també podeu seguir : http://www.instagram.com/PNCirc

4  

Imatges

Moment de la presentació de la Gira , horitzontal

Moment de la presentació de la Gira , horitzontal 181

Foto del Cartell de la Producció Nacional de Circ

Foto del Cartell de la Producció Nacional de Circ 870

Imatge de la Producció Nacional de Circ 1

Imatge de la Producció Nacional de Circ 1 1047

Imatge de la Producció Nacional de Circ 2

Imatge de la Producció Nacional de Circ 2 1800

1  

Fitxers adjunts

DOSSIER DE PREMSA de la Producció Nacional de Circ - 'Estat d'Emergència'

DOSSIER DE PREMSA de la Producció Nacional de Circ - 'Estat d'Emergència'
PDF | 926